Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Πώς θα καταλάβεις εάν ο εγκέφαλός σου είναι μεγαλύτερος ή νεότερος από την ηλικία σου


Τα σημάδια που δείχνουν ότι ο εγκέφαλός σας δεν ταιριάζει με την ηλικία σας και τρόποι για να έχετε κοφτερό μυαλό

Το να νιώθετε είτε νεότεροι είτε μεγαλύτεροι από την πραγματική σας ηλικία συμβαίνει σχεδόν σε όλους. Ένα άτομο μπορεί να είναι 42 ετών, αλλά κατά τη διάρκεια ενός απογεύματος που παίζει με τα παιδιά του, νιώθει σαν να είναι ξανά 12. Ή μετά από μια δύσκολη μέρα με συνεδριάσεις και έκτακτα ραντεβού πέφτετε στο κρεβάτι νιώθοντας πιο κοντά στα 70.

Όταν πρόκειται για τον εγκέφαλό μας, η επιστήμη δείχνει ότι μπορεί ουσιαστικά να γερνάει με διαφορετικό ρυθμό από την ηλικία μας. Ανάλογα με την υγεία, τον τρόπο ζωής και την προσωπικότητά σας, θα μπορούσατε να είστε πολύ νεότεροι ή μεγαλύτεροι σε εγκεφαλικά χρόνια από ό,τι φαντάζεστε.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν ο εγκέφαλός σας είναι νέος ή όχι; Τα παρακάτω σημάδια μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε την πραγματική ηλικία του εγκεφάλου σας.

3 σημάδια που δείχνουν ότι ο εγκέφαλός σας παραμένει νέος

Νιώθετε νεότεροι από ό,τι είστε

Η ηλικία που νιώθετε , σε αντίθεση με τη βιολογική σας ηλικία, είναι γνωστή ως «υποκειμενική ηλικία». Και αν η υποκειμενική σας ηλικία είναι μικρότερη από τον αριθμό των κεριών στην τούρτα γενεθλίων σας, τότε αυτό είναι καλό.

Μια μελέτη από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ και το Πανεπιστήμιο Yonsei στη Νότια Κορέα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται νεότεροι από την ηλικία τους παρουσιάζουν λιγότερα σημάδια φυσικής γήρανσης του εγκεφάλου καθώς περνούν τα χρόνια . Με άλλα λόγια, μια νεανική υποκειμενική ηλικία μπορεί πράγματι να έχει θετική επίδραση στο πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος και πόσο γρήγορα γερνάει δομικά.

Οι ερευνητές λένε ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να προσδιοριστεί ο ακριβής τρόπος με τον οποίο το αίσθημα της νεαρής ηλικίας επηρεάζει τους μηχανισμούς του εγκεφάλου. Μια από τις θεωρίες είναι ότι όσο πιο νέοι νομίζετε ότι είστε, τόσο πιο σωματικά και ψυχικά δραστήριοι είστε, κάτι που έχει αποδειχθεί εξαιρετικό για την υγεία του εγκεφάλου σας. Κάντε λοιπόν πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε νέοι.

Μιλάτε περισσότερες από μία γλώσσες

Καναδοί και Ισπανοί ερευνητές ανέφεραν ότι οι δίγλωσσοι άνθρωποι έχουν πιο εξειδικευμένες νευρωνικές συνδέσεις, επειδή η ομιλία δύο γλωσσών κάνει τον εγκέφαλό σας να «επιλέγει» πληροφορίες πιο αποτελεσματικά και αυτό εξοικονομεί ενέργεια, η οποία τον βοηθά να διατηρείται νέος.

Επίσης, οι δίγλωσσοι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν τόσες μετωπικές περιοχές του εγκεφάλου τους όσο εκείνοι που μιλούν μόνο μία γλώσσα και αυτό εξοικονομεί τη φθορά και μειώνει τις πιθανότητες να αναπτύξετε γνωστική γήρανση και άνοια.

Ζείτε τη στιγμή

Οι πρακτικές ενσυνειδητότητας που σας βοηθούν να παραμείνετε στο παρόν, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή μνήμη, σύμφωνα με μια μελέτη από το UCLA και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας.

Ο διαλογισμός είναι ιδανικός. Είναι πιθανό όταν διαλογίζεστε να διατηρείτε τη φαιά ουσία στον εγκέφαλό σας. Προσπαθήστε να κάνετε διαλογισμό μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι για τουλάχιστον δέκα λεπτά για να δώσετε στον εγκέφαλό σας ένα παραγωγικό καθημερινό ξεκίνημα.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ο εγκέφαλός σας μπορεί να γερνάει γρήγορα

Η επιστήμη έχει εξετάσει τα σημάδια που δείχνουν ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να γερνάει πιο γρήγορα από το βέλτιστο.

Είστε κυνικοί

Φινλανδοί ερευνητές δημοσίευσαν μια συναρπαστική μελέτη στην οποία διαπίστωσαν ότι οι πολύ κυνικοί ηλικιωμένοι όχι μόνο έχουν υψηλότερο ποσοστό γνωστικής έκπτωσης, αλλά και τείνουν να πεθαίνουν και σε μικρότερη ηλικία. Γιατί; Το αρνητικό άγχος θα μπορούσε να είναι ο ένοχος.

Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, έχει μια πολύ ανθυγιεινή επίδραση στον εγκέφαλο και σας εμποδίζει να σκεφτείτε καθαρά. Εάν η κοσμοθεωρία σας τείνει να είναι κυνική - που ορίζεται ως η πεποίθηση ότι οι άλλοι είναι γενικά εγωιστές ή ανέντιμοι - αρχίστε να παρατηρείτε κάθε φορά που εμφανίζετε αυτή η σκέψη και προσπαθήστε να την αλλάξετε. Πάρτε μια βαθιά ανάσα .και επιλέξτε να σκεφτείτε κάτι θετικό.

Είστε αφηρημένοι

Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να συγκεντρωνόμαστε όταν είμαστε ενθουσιασμένοι ή νευρικοί. Ωστόσο, μια ερευνητική ομάδα από το USC διαπίστωσε ότι η εύκολη απόσπαση της προσοχής είναι σημάδι γνωστικής γήρανσης. Αυτό το χαρακτηριστικό μπορεί να εμφανιστεί στον εγκέφαλο ήδη από την ηλικία των 30 ετών και θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της ενδεχόμενης νόσου του Αλτσχάιμερ.

Είστε κουρασμένοι την ημέρα

Το να νιώθετε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας όχι μόνο σημαίνει ότι ο εγκέφαλός σας δεν παίρνει την κατάλληλη ξεκούραση που χρειάζεται τη νύχτα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει άμεσες φυσικές εγκεφαλικές αλλαγές που συνδέονται με τη γήρανση. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός προστάτης του εγκεφάλου.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η άπνοια ύπνου μπορεί πραγματικά να κάνει τον ιππόκαμπο (που είναι ένα βασικό μέρος του εγκεφάλου σας που έχει να κάνει με τη μάθηση και τη μνήμη) μικρότερο. Η υπνική άπνοια προκαλεί έλλειψη οξυγόνου, η οποία μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο — αλλά η έρευνα δείχνει επίσης ότι η θεραπεία της άπνοιας ύπνου μπορεί να τον επαναφέρει στο φυσιολογικό. Χρειάζεστε επτάμισι έως οκτώ ώρες καλό ύπνο τη νύχτα για την υγεία του εγκεφάλου.

Εύκολοι και αποτελεσματικοί τρόποι για να γυρίσετε το ρολόι του εγκεφάλου σας πίσω

Πάρτε τις σκάλες

Για κάθε σκάλα που ανεβαίνετε καθημερινά, η ηλικία του εγκεφάλου σας μειώνεται κατά 0,58 χρόνια, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Concordia/Centre de Recherche de l'Institut de Gériatrie de Montréal/Columbia University/το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Μιλήστε για τα συναισθήματά σας σε υποστηρικτικούς φίλους

Μια συναρπαστική νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής Grossman της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι το να έχετε καλούς φίλους που μπορείτε να εμπιστευτείτε, σημαίνει ότι λύνετε πιο εύκολα τα προβλήματά σας και έχετε λιγότερο άγχος, και αυτό επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου. Όταν αισθάνεστε αγχωμένοι, τηλεφωνήστε σε ένα φίλο σας ή κάντε Ζουμ με την/ον αδερφή/ο σας και πείτε τους τα πάντα και φυσικά βεβαιωθείτε ότι είστε διαθέσιμοι να ακούσετε όποτε το χρειάζονται οι κοντινοί σας άνθρωποι.

Περπατήστε
Μπορείτε να βελτιώσετε τη μνήμη σας περπατώντας τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα. Σύμφωνα με έρευνα από το Τέξας και την Ιαπωνία, μεσήλικες και ηλικιωμένοι με πρώιμα σημάδια απώλειας μνήμης αύξησαν τη γνωστική τους βαθμολογία αφού άρχισαν να περπατούν συχνά. Ξεκινήστε αργά και, στη συνέχεια, δουλέψτε για να αυξήσετε σταδιακά την ταχύτητα που περπατάτε, για να δώσετε μια φυσική ώθηση στον εγκέφάλό σας.

Μείνετε αισιόδοξοι

Η θετική στάση είναι σημαντική για την προστασία της γνωστικής γήρανσης. Τέλος το να κοιτάτε τη φωτεινή πλευρά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε χαρούμενοι, ανεξάρτητα από την ηλικία που τυχαίνει να είστε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ