Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Τουρσί με παγωτό; Πίσω από τις παράξενες και ανεξέλεγκτες διατροφικές επιθυμίες κατά την εγκυμοσύνη


Από τουρσί με παγωτό μέχρι αλμυρές σάλτσες πάνω σε γλυκά εδέσματα, οι έγκυες γυναίκες συχνά επιθυμούν ασυνήθιστα τρόφιμα σε συνδυασμούς που για τους υπόλοιπους μπορεί να φαίνονται παράλογοι. Αυτές οι απροσδόκητες γαστρονομικές επιθυμίες, σύμφωνα με τις έρευνες, εμφανίζονται σε έως και το 90% των εγκύων, ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο.

Οι έντονες ανάγκες για συγκεκριμένα τρόφιμα φαίνεται να επηρεάζονται σε κάποιο βαθμό από πολιτισμικούς παράγοντες, αλλά και τα προσωπικά γούστα, ενώ υπάρχουν κοινές τάσεις που σχετίζονται με τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού κατά την εγκυμοσύνη.

Οι πιο συνηθισμένες επιθυμίες

Μια από αυτές τις κοινές τάσεις είναι η επιθυμία για αλμυρά τρόφιμα, τα οποία συχνά συνδέονται με την ανεπαρκή κατανάλωση νερού. Η αύξηση των υγρών κατά την εγκυμοσύνη είναι απαραίτητη, καθώς ο όγκος του αίματος αυξάνεται κατά σχεδόν 45%.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ανάγκες του οργανισμού για υγρά αυξάνονται κατά περίπου 150%. Όταν το σώμα δεν λαμβάνει ικανοποιητική ποσότητα, μπορεί να ποθεί αλάτι για να συγκρατήσει περισσότερο νερό. Ωστόσο, η λύση δεν είναι η κατανάλωση περισσότερου αλατιού, αλλά η αύξηση της πρόσληψης νερού, όπως σημειώνει η διατροφολόγος Melanie McGrice στον Guardian.

Άλλες συχνές επιθυμίες περιλαμβάνουν κρύα γλυκά όπως το παγωτό ή τα μιλκσέικ, τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, καθώς και τροφές υψηλές σε ασβέστιο, όπως το γάλα. Αυτές οι επιθυμίες ενδέχεται να σχετίζονται με τις αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη, αλλά μπορούν επίσης να υποδηλώνουν ανάγκη για ασβέστιο.

Αν και η απορρόφηση ασβεστίου βελτιώνεται κατά την εγκυμοσύνη, είναι απαραίτητο να υπάρχει επαρκής πρόσληψη – περίπου 1.000 έως 1.300mg ημερησίως. Ωστόσο, οι διατροφολόγοι υπογραμμίζουν πως, παρά την κοινή πεποίθηση, το παγωτό δεν είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου. Μισό φλιτζάνι παγωτό έχει περίπου 78 mg ασβεστίου, ενώ η ίδια ποσότητα τόφου έχει 160 mg.

Μια άλλη κοινή λαχτάρα είναι το κόκκινο κρέας. Και πάλι, αυτή μπορεί να προκύπτει από τις ανάγκες του σώματος για ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό, σε αυτή την περίπτωση το σίδηρο. 

Η ισορροπία ανάμεσα στις επιθυμίες και την υγεία

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια, Allison Cummins, ερευνήτρια μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο του Newcastle, σημειώνει, μιλώντας στον Guardian, ότι οι λιγούρες εγκυμοσύνης είναι σίγουρα πιο έντονες από τη συνηθισμένη πείνα που βιώνουμε καθημερινά. 

Παρότι είναι φυσιολογικό πολλές έγκυες να υποκύπτουν σε κάποιες από τις επιθυμίες τους, όσο παράξενες και απροσδόκητες κι αν είναι, οι ειδικοί προειδοποιούν για την παγίδα της νοοτροπίας «τρώω για δύο». «Οι γυναίκες είναι πολύ ικανές να μεγαλώσουν ένα μωρό, οπότε δεν χρειάζεται να τρώνε για δύο, όπως συχνά λέγεται», τονίζει η Cummins.

H υπερκατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λιπαρά και υδατάνθρακες αυξάνει τον κίνδυνο υπερβολικής αύξησης βάρους και διαβήτη κύησης. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσει το βάρος του μωρού και να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στον μεταβολισμό του.

Η διατροφολόγος, Lora Attia, τονίζει τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής, τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό. Αναγνωρίζοντας ότι η επιθυμία ή και η αποστροφή προς ορισμένα τρόφιμα μπορούν να δυσκολέψουν τη σωστή διατροφή, συμβουλεύει τις έγκυες να μην ενδίδουν υπερβολικά στις επιθυμίες τους, διατηρώντας μια ισορροπία ανάμεσα στην απόλαυση και την υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ