Ποιο χώρο του σπιτιού μας χρησιμοποιούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον καθημερινά; Προφανώς αυτόν της κουζίνας, αφού αυτή είναι η εστία του σπιτιού, τόπος συνάθροισης αλλά και εφαρμογής της μαγειρικής μας δεινότητας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρόκειται για έναν χώρο όπου εν γένει η ατμόσφαιρα αλλά και συγκεκριμένα σημεία του πρέπει να καθαρίζονται εξονυχιστικά.
Ποια είναι τα σημεία, τα οποία είτε ξεχνάμε να καθαρίσουμε είτε δεν καθαρίζουμε όσο συχνά θα έπρεπε, με αποτέλεσμα τα μικρόβια να συσσωρεύονται και η υγεία μας να κινδυνεύει;
Πάγκος κουζίνας
Πάνω του ακουμπάμε τα πάντα. Τσάντες, μπουκάλια, μπολ, κατσαρόλες, κινητά τηλέφωνα. Κόβουμε λαχανικά, φρούτα, τυριά και αφήνουμε εκεί όλα μας τα άπλυτα πιάτα. Ο χορός των μικροβίων καλά κρατεί πάνω του λοιπόν. Ο πάγκος της κουζίνας θα πρέπει να καθαρίζεται πάντα, είτε πάνω του ακουμπήσουμε σακούλες του σούπερ μάρκετ, βρώμικα σκεύη, άπλυτα φρούτα, ωμό κρέας κ.λπ. και μάλιστα με ειδικό αντιβακτηριακό καθαριστικό.
Tip. Αν δεν θέλετε να έρχεστε σε επαφή με τα χημικά τόσο συχνά, μπορείτε να φτιάξετε ένα δικό σας καθαριστικό με ξύδι, σόδα και λεμόνι.
Νεροχύτης
Άλλη μία επιφάνεια που είναι γεμάτη βακτήρια και μικροοργανισμούς. Καθημερινά δέχεται γάλα, κρασί, χυμούς, λάδια, αποφάγια και ό,τι περισσεύει από το τραπέζι μας. Δεν υπάρχει λόγος να αναρωτιόμαστε, λοιπόν, γιατί πρέπει να προσέχουμε λίγο παραπάνω την καθαριότητά του.
Tip. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό σφουγγάρι και ένα αντισηπτικό spray για να απομακρύνετε τυχόν βρωμιές από τον νεροχύτη σας ή μια καθαρή υφασμάτινη πετσέτα. Διαφορετικά, με τα παλιά σφουγγάρια σας το μόνο που κάνετε είναι να μεταφέρετε μικρόβια από το ένα σημείο του νεροχύτη στο άλλο.
Σφουγγάρια και βούρτσες
Μιας και μιλάμε για σφουγγάρια και βούρτσες, είναι και αυτά από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι μας. Ξεχνάμε να τα καθαρίζουμε και συγκεντρώνουν πάνω τους χιλιάδες μικρόβια, τα οποία μεταφέρονται σε όσες επιφάνειες καθαρίζουμε με αυτά.
Tip. Για να τα καθαρίσετε, ανά 4-5 μέρες μπορείτε να τα βάζετε και αυτά στο πλυντήριο πιάτων (αν έχετε). Διαφορετικά πλύνετε τα με ζεστό νερό και ξύδι και αφήστε τα να στεγνώσουν φυσικά. Εννοείται, ότι όταν το σφουγγάρι έχει φθαρεί πρέπει να το αντικαταστήσετε με νέο.
Ράφια Ψυγείου
Μπορεί να σας φαίνεται λιγάκι ανούσιο, αλλά είναι αλήθεια. Το ψυγείο, και δη τα ράφια του, μπορεί να είναι ένα σημείο της κουζίνας, στο οποίο τα μικρόβια κάνουν… πάρτι! Θυμηθείτε μόνο πόσες φορές έχετε ξεχάσει μέσα στο ψυγείο το γάλα που έληξε, το τυρί που μούχλιασε, αλλά και φαγητό πολλών ημερών. Η μυρωδιά τους και μόνο είναι ανυπόφορη.
Tip. Για να το κρατήσετε καθαρό για περισσότερο, τοποθετήστε σε διαφορετικό ράφι το κρέας από τα φρούτα, τα λαχανικά ή τα γαλακτοκομικά σας, προκειμένου οι μυρωδιές των τροφίμων να μην αναμειγνύονται και να μην μεταφέρονται βακτήρια από το ένα τρόφιμο στο άλλο, π.χ από τα άπλυτα φρούτα στα τυριά. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, βγάζετε τα ράφια του ψυγείου σας, πλένετέ τα με σαπουνόνερο και μετά “περάστε” τα με ένα βετέξ με ξύδι.
Χερούλια και διακόπτες
Μας μοιάζουν ασήμαντα σημεία, αλλά δεν είναι. Τα αγγίζουμε καθημερινά πάρα πολλές φορές και συχνά με βρώμικα, λερωμένα από τροφές χέρια. Θυμάστε ποια ήταν η τελευταία φορά που τα καθαρίσατε; Πέρασε καιρός, έτσι; Ακόμα κι αν δεν μαγειρεύετε κάθε μέρα, σίγουρα θα ανοίξετε ντουλάπια ή θα ζεστάνετε λίγο νερό στο μάτι της κουζίνας, σωστά; Και όσο καθαρό κι αν είναι το χέρι σας, μικρόβια θα έχει πάνω του, οπότε μην ξεχνάτε να τα φροντίζετε και αυτά.
Tip. Πώς θα τα κρατήσετε καθαρά για περισσότερο; Με ένα πολύ απλό τρόπο. Αντισηπτικά μαντηλάκια. Σκουπίστε με αυτά μια φορά την ημέρα διακόπτες και χερούλια και δεν θα το μετανιώσετε.
Καφετιέρα και βραστήρας
Άλλες δύο συσκευές που ξεχνάμε να καθαρίσουμε σωστά, αλλά χρειάζεται. Μικρόβια και μικροοργανισμοί σωρεύονται γύρω τους, αλλά και μέσα τους. Μπορεί να μην τους βλέπουμε, αλλά είναι εκεί!
Tip. Με ένα μείγμα από δύο κούπες λευκό ξύδι και μία κούπα νερό θα καθαρίσετε σωστά τον βραστήρα και την καφετιέρα σας. Γεμίστε με το σκεύασμα τη συσκευή και αφήστε τη να λειτουργήσει δύο φορές στο πρόγραμμα παρασκευής. Για το εξωτερικό της συσκευής καθαρίστε τη με λίγο ξύδι σε ένα νωπό πανάκι και… αποχαιρετήστε μια και καλή μικρόβια και μικροοργανισμούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ