Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Τρομακτικό βίντεο δείχνει τι συμβαίνει στους πνεύμονες ενός δύτη όσο πιο βαθιά κολυμπάει


Η ελεύθερη κατάδυση είναι επικίνδυνη — στην πραγματικότητα, μερικές από τις πιο διάσημες τοποθεσίες καταδύσεων θεωρούνται πιο θανατηφόρες από το Έβερεστ. Ο λόγος; Η πίεση της σύνθλιψης του νερού στους πνεύμονές.

Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ορισμένα αθλήματα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο ανθρώπινο σώμα. Οι πυγμάχοι και οι παίκτες του ράγκμπι μπορεί να υποφέρουν από εγκεφαλική βλάβη, ενώ οι αρσιβαρίστες μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, όπως εξογκώματα δίσκου. Ωστόσο, υπάρχει ένα άθλημα που μπορεί να έχει πραγματικά τρομακτικό αντίκτυπο στο ανθρώπινο σώμα. Μιλάμε για κάτι που μπορεί πραγματικά να δοκιμάσει τα όρια της ανθρώπινης αντοχής με πολλούς τρόπους.

Αν δεν το είχατε ήδη μαντέψει, πρόκειται για ελεύθερη κατάδυση.

Στην ελεύθερη κατάδυση, οι αθλητές όχι μόνο καταπονούνται για να κρατήσουν την αναπνοή τους όσο το δυνατόν περισσότερο αλλά υπάρχει και μια άλλη πτυχή, η οποία είναι η επίτευξη παγκόσμιου ρεκόρ για το βάθος της κατάδυσης.

Ένα βίντεο έδειξε την τρομακτική επίδραση που μπορεί να έχει η πίεση της σύνθλιψης του νερού στους πνεύμονές μας.

Τα ζώα που έχουν γεννηθεί για να καταδύονται σε τέτοια βάθη είναι ειδικά προσαρμοσμένα για να αντιμετωπίζουν την πίεση. Για παράδειγμα, το πιο βαθύ καταδυτικό θηλαστικό, η Cuvier's Beaked Whale, έχει στην πραγματικότητα ένα πτυσσόμενο πλευρό για να αντιμετωπίσει την τεράστια πίεση και να μειώνει την άνωση.

Περιττό να πούμε ότι οι άνθρωποι ΔΕΝ είναι προσαρμοσμένοι να επιβιώνουν κάτω από τέτοιες συνθήκες, με πολλούς ανθρώπους να πεθαίνουν κατά τη διάρκεια αυτών των προσπαθειών ελεύθερης κατάδυσης.


Όταν φτάσετε σε συγκεκριμένα βάθη, η ποσότητα του αέρα στο σώμα σας συνθλίβεται από την πίεση του νερού. Το παραπάνω βίντεο δείχνει ακριβώς αυτό.

Παρά τον κίνδυνο, η ελεύθερη κατάδυση στο βάθος έχει χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από άλλα αθλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ