Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024

Νέο Τεύχος | ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ #88


«Έχουμε συνείδηση της πόλης; Ή, μάλλον: μπορεί να υπάρξει μια κοινή συνείδηση της πόλης, η αίσθηση σε τι μετέχουμε, που πάμε, και το ενδιαφέρον να συνδιαμορφώσουμε τα ρέοντα δεδομένα σε κάποιο κοινό, δυναμικό όραμα; Ή, ο καθείς πλέει τυχαία, μη μετέχοντας, μη προσφέροντας, σε μια εγωιστική διαδρομή ατομικής βελτίωσης, αδιαφορώντας για την πορεία της πόλης εντός της οποίας υπάρχει, κερδίζει, επιβιώνει κι ονειρεύεται;» Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης δίνει στο editorial του 88ου τεύχους του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ το στίγμα ενός τεύχους που στρέφεται προς το «ιλιγγιώδες μέλλον» της, ανακαλύπτοντας δημιουργικούς ανθρώπους, γωνιές, νέες καλλιτεχνικές εκφράσεις και παλιά ντοκουμέντα της πόλης.

Το φθινοπωρινό τεύχος του ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ για το 2024 περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα:

· ΙΣΤΟΡΙΑ// Η Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο τα χίλια σημερινά της πρόσωπα , αλλά και όσοι τη σημάδεψαν ανά τους αιώνες. Μία περιήγηση του αρχαιολόγου-ξεναγού Τάσου Παπαδόπουλου στο νεκροταφείο των Σαλονικιών Ντονμέ, το Bulbulderesi Mezarligi της Κωνσταντινούπολης.

· EN ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ// Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης γράφει για το «στοιχειωμένο Αλλατίνι», τον «τεράστιο ορθογώνιο κυλινδρόμυλο ηλικίας 126 ετών που στέκεται ακόμη εκεί απαρασάλευτος με σπασμένα τζάμια με το φουγάρο του όρθιο, παρά πόδα, γεμάτος ιστορία, προσφορά, οδύνη και μυστικά.»

· ΜΟΥΣΙΚΗ// Μια σπάνια βόλτα στη Θεσσαλονίκη του Μάνου Χατζηδάκι με τον Γιάννη Γκροσδάνη τριάντα χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου συνθέτη ο οποίος συνεχίζει να βρίσκεται στην επικαιρότητα εξαιτίας του έργου του αλλά και του βαθύτατα στοχαστικού και παρεμβατικού πολιτικού και κοινωνικού ρόλου του.

· ΠΡΟΣΩΠΑ// Η αφήγηση ενός ανυπότακτου ερευνητή και συγγραφέα των Σερρών στην Αριάδνη Παπαφωτίου: ο Βασίλης Τζανακάρης εξιστορεί γεγονότα, περιγράφει πρόσωπα και διηγείται ιστορίες με τη γλαφυρότητα και την ευκολία του αυθεντικού τεχνίτη του λόγου.

· ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ// Η Βάνα Χαραλαμπίδου συζητά με τον Γιώργο Κορδομενίδη για το βιβλίο της «Μαγικό χαλί» που καταργεί σύνορα και φράκτες αλλά και για το κίνητρο για «να ανασύρεις από την αφάνεια πρόσωπα και γεγονότα».

· ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ// Ο πολιτογραφημένος Έλληνας, Άγγλος ομότιμος καθηγητής μεταφρασεολογίας και λογοτέχνης Ντέιβιντ Κόνολι συνομιλεί με τον Κώστα Μπλιάτκα με αφορμή τη τελευταία σημαντική και πολυσυζητημένη συνεργασία του με τον Διονύση Σαββόπουλο.

· ΝΕΑ ΕΚΦΡΑΣΗ// Η Λένα Αθανασοπούλου μιλάει στη Χιονία Βλάχου για το έργο της που περιλαμβάνει βίντεο, φωτογραφία, κολάζ και performance, αποκαλύπτοντας τους τρόπους που αναπτύσσει για να δημιουργήσει σύνδεση ανάμεσα στην εικαστική τέχνη και τη σκηνοθεσία.

· ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ// Μία βραχεία αποτίμηση του έργου της ιστορικής φωτογράφου Nelly’s, κατά κόσμον Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη επιχειρεί ο Ηρακλής Παπαιωάννου.

· ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ// Μια διαφορετική ματιά στον οικισμό Πέτρου Λεβαντή και στη γέφυρα των Στεναγμών στα βορειοδυτικά της πόλης μεταξύ Νεάπολης και Συκεών από τον Ηρακλή Παπαϊωάννου και τον φωτογραφικό φακό της Ευδοξίας Ράδη.

· ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ// Ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα από τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη και τον Κώστα Μπλιάτκα στον Αλμπέρτο Ναρ έναν ξεχωριστό Θεσσαλονικιό, ένα αστέρι της Εβραϊκής κοινότητας όπως γράφει ο Σκαμπαρδώνης «Αυστηρός, υπερευαίσθητος και παιγνιώδης ταυτόχρονα, με βαθιά γνώση της ιστορίας του Εβραϊσμού, απολύτως ανοιχτός στην πόλη κι αγαπητός από όλους.

· ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ// Μια αιρετική προσέγγιση της ζωής και του έργου του Αντώνη Σουρούνη από τον Μανόλη Ξεξάκη, υπό τον τίτλο του χρονογραφήματος του Σουρούνη «Η γειτονιά των αποξενωμένων».

· ΠΟΡΤΡΕΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ// Στον κόσμο του εικαστικού Γιάννη Μαβίδη μας εισάγει η Δήμητρα Μήττα μπαίνοντας στο εργαστήριό του και παρατηρώντας τον χώρο και τα έργα του.

Όπως σε κάθε τεύχος έτσι και σε αυτό, εμφανίζονται οι σταθερές και οι εναλλασσόμενες στήλες: ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ, ΟΣΑ ΔΕ ΛΕΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ, ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ, ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΕΥΧΟΥΣ:

Χάρις Αρώνη, Χιονία Βλάχου, Άρις Γεωργίου, Γιάννης Γκροσδάνης, Φίλιππος Γράψας, Γιώργος Κορδομενίδης, Έλσα Κορνέτη, Λίζα Μαμακούκα, Δήμητρα Μήττα, Θούλη Μισιρλόγλου, Κώστας Μπλιάτκας , Αλεξάνδρα Μυλωνά, Λίνα Μυλωνάκη, Μανόλης Ξεξάκης, Τάσος Παπαδοπουλος, Μιχάλης Παππούς, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Αριάδνη Παπαφωτίου, Ευδοξία Ράδη, Σάκης Σερέφας, Γιάννης Σιμητόπουλος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Μικέλε Τροϊάνι, Στελλίνα Τρωιάνου

Έρευνα-Επιμέλεια ύλης: Χριστίνα Χαλεπλίδου, Χιονία Βλάχου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ https://www.culturalsociety.gr/thessalonikeon-polis/periodiki-ekdosi


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Τριμηνιαία Επιθεώρηση Πολιτισμού που εκδίδεται από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και καλύπτει θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, εικαστικών τεχνών, περιβάλλοντος, θεάτρου, κινηματογράφου, μουσικής, αρχιτεκτονικής, λογοτεχνίας, ποίησης και σχολιασμού της πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης.

Τεύχος 88 | Σεπτέμβριος 2024, σελίδες 127

Κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

[Τιμή τεύχους: €8] [Έντυπη συνδρομή: €30 | [Online συνδρομή: 20€ | Premium συνδρομή: 50€]

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ https://www.culturalsociety.gr/eshop/

Ιδιοκτησία: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Εκδότης: Σταύρος Ανδρεάδης
Γενική Διεύθυνση: Βίκη Παπαδημητρίου
Διεύθυνση Σύνταξης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ: Κώστας Δ. Μπλιάτκας
Επιμέλεια Ύλης: Χριστίνα Χαλεπλίδου, Χιονία Βλάχου
Συντακτική Επιτροπή: Άρις Γεωργίου, Μαίρη Καιρίδη, Θούλη Μισιρλόγλου, Κώστας Δ. Μπλιάτκας, Λέων Α. Ναρ, Τάσος Παπαδόπουλος, Σάκης Σερέφας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Στελλίνα Τρωιάνου, Ευάγγελος Χεκίμογλου

Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος | www.culturalsociety.gr

Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε το 1995 από μία ομάδα επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης με σκοπό την παρέμβαση και προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Βορείου Ελλάδος.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ