Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Τρομακτική μελέτη ισχυρίζεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη μαθαίνει τον εαυτό της να «χειραγωγεί και να εξαπατά» τους ανθρώπους


Όσοι εργάζονται στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης έχουν επίσης εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με την πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εφαρμογή της τεχνολογίας.

Όπως συμβαίνει με κάθε σημαντική τεχνολογική αλλαγή, πολλοί άνθρωποι τείνουν να είναι προσεκτικοί, αμφισβητώντας αν η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτερα από ό,τι μπορούμε να ελέγξουμε. Ωστόσο, μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη λόγω του πόσο γρήγορα μαθαίνει και εφαρμόζει αυτή τη γνώση.

Οι ερευνητές της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Patterns, ανέφεραν ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης έχουν ήδη δείξει την ικανότητα να εξαπατούν τους ανθρώπους. Έχουν χρησιμοποιήσει τεχνικές χειραγώγησης, συκοφαντίας και εξαπάτησης στις προσπάθειές τους και γίνονται όλο και καλύτερα σε αυτό.

Πόσο δυστοπικό και τρομακτικό. Τη μια στιγμή ολοκληρώνουμε τα τεστ CAPTCHA δείχνοντας όλα τα φανάρια, και την επόμενη πρέπει να ανησυχούμε για το αν η τεχνητή νοημοσύνη προσπαθεί να μας χειραγωγήσει.

«Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι ήδη ικανά να εξαπατούν τους ανθρώπους», γράφουν οι ερευνητές στη μελέτη. «Μεγάλα γλωσσικά μοντέλα και άλλα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης έχουν ήδη μάθει, από την εκπαίδευσή τους, την ικανότητα να εξαπατούν μέσω τεχνικών όπως η χειραγώγηση, η συκοφαντία και η εξαπάτηση στο τεστ ασφαλείας».

«Οι αυξανόμενες ικανότητες της τεχνητής νοημοσύνης στην παραπλάνηση εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, που κυμαίνονται από βραχυπρόθεσμους κινδύνους, όπως η απάτη και η αλλοίωση των εκλογών, έως μακροπρόθεσμους κινδύνους, όπως η απώλεια του ελέγχου των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης», συνέχισαν οι ερευνητές.

Όσοι εργάζονται στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης έχουν επίσης εκδώσει προειδοποιήσεις σχετικά με την πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εφαρμογή της τεχνολογίας.

Ο καθηγητής Geoffrey Hinton, μια εξέχουσα προσωπικότητα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, αποχώρησε από την Google πέρυσι, αφού εξέφρασε τη λύπη του για το έργο του στην τεχνητή νοημοσύνη. Ο πρωτοπόρος της τεχνολογίας προειδοποιεί τώρα για τις πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας θέσεων εργασίας για εκατομμύρια ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ