Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Νέο Τεύχος | ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ #87


«Γιατί δεν τραβάει το μηχάνημα τη φωτογραφία, αλλά ο νους, το μάτι, που επιλέγει ένα συγκεκριμένο καρέ μια ορισμένη στιγμή, με τους ένδον συσχετισμούς του και το ειδικό φως, υπό συγκεκριμένη γωνία λήψης, συν τη συγκυρία, ενίοτε, κ.λπ. […] Το μυαλό βλέπει, όχι το μάτι, πολύ περισσότερο δεν βλέπει η μηχανή από μόνη της. Δεν βλέπει ο καρπός, αλλά το δέντρο, που λέει κι ο ποιητής. Δηλαδή, ο καθείς ορά αυτό που μπορεί να δει – τίποτε αντικειμενικό δεν υπάρχει, αφού όλα διαμεσολαβούνται από κάποιο υποκείμενο, δηλαδή τον φωτογράφο.» Η 87η έκδοση της Πολιτιστικής Εταιρείας, με θέματα Ιστορίας, Τεχνών, Γραμμάτων, Ιδεών και Πολιτισμού της καθημερινότητας, φιλοξενεί το editorial του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, αφιερωμένο στη φωτογραφία και την σύνθεση της πόλης μέσα από τον φωτογραφικό φακό.

Η πρώτη έκδοση για το έτος 2024 εμπεριέχει:

*Μια σύντομη βιογραφία του Ανακτόρου των Αιγών και μια πληρέστατη ξενάγηση στο επιβλητικό αυτό μνημείο από τον αρχαιολόγο και ξεναγό Τάσο Παπαδόπουλο

*Ένα κείμενο του Αρι Γεωργίου, αφιερωμένο στην υπέροχη δημιουργικότητα των νέων φωτογράφων που παρουσιάζουν τα χίλια πρόσωπα της πόλης στο φωτογραφικό λεύκωμα «ΑΙΩΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | Ένα συλλογικό στιγμιότυπο στον 21ο αιώνα».

*Μια συζήτηση του Γιώργου Σκαμπαρδώνη με τον Κώστα Μπλιάτκα για τη λαχτάρα μιας παρέας εφήβων να γνωρίσουν τους ποιητές στα χρόνια του 1970, όπου ξεδιπλώνονται μοναδικές στιγμές γνωριμίας με τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη, τον Μανόλη Αναγνωστάκη, τον Νίκο -Αλέξη Ασλάνογλου, τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, την Ζωή Καρέλη , τον Γιώργο Ιωάννου , τον Γιώργο Θέμελη κ.α.

*Μια μοναδική έρευνα του Χρίστου Ζαφείρη με τίτλο «Τόποι και πρόσωπα στα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη», εμπλουτισμένη με σπάνιες φωτογραφίες και πρωτοεμφανιζόμενες πληροφορίες για την θέση της Θεσσαλονίκης στο ρεπερτόριο του καλλιτέχνη. «Ο Βασίλης Τσιτσάνης δεν είναι μόνο ο μεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης του λαϊκού τραγουδιού, αλλά και ο σημαντικότερος μουσικός υμνητής της Θεσσαλονίκης».

*Τη συναρπαστική και καλλιτεχνικά μεστή διαδρομή της αξέχαστης ηθοποιού Λίλυς Παπαγιάννη, σε πένα του Γιάννη Κεσόπουλου, με ντοκουμέντα και σπάνιες φωτογραφίες.

* Ένα αφιέρωμα στον Θόδωρο Ιωαννίδη, άνθρωπο του πολιτισμού, για το συγγραφικό και δημοσιογραφικό έργο του, το χιούμορ του και την συνεργασία του με τον Ουμπέρτο Εκο υπογεγραμμένο από τον Μανόλη Ξεξάκη. «Το χιούμορ επιστράτευε συχνά όταν ήθελε να τονίσει την αδυναμία των τεχνών και των επιστημών να αντιμετωπίσουν τη χυδαιότητα και κυρίως τη βαρβαρότητα των ανθρώπων».

*Μια συνέντευξη της Χιονίας Βλάχου με την εικαστικό Εγκράτεια Ρούμπου, όπου αποκαλύπτεται ένα από τα ισχυρότερα κίνητρα για τις καλλιτεχνικές της επιλογές: «Η καλλιτεχνική ψυχή που έχει αναμετρηθεί με τον εαυτό της δεν αλλοιώνεται από καμία τεχνολογία ή δικτύωση, απλώς τη χρησιμοποιεί προς όφελός της για να πάει ένα βήμα παραπέρα».

*Μια συζήτηση της Λίνας Μυλωνάκη με την Ισαβέλλα Αλωπούδη, μέλος της ελληνικής κινηματογραφικής αποστολής που έκανε αισθητή την παρουσία της στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Τεργέστης, επικεντρωμένη στο δύσκολο ταξίδι παραγωγής μιας ταινίας, το χειροποίητο σινεμά των νέων δημιουργών και την ανερχόμενη animation σκηνή στην Ελλάδα.

Στην ύλη του τεύχους περιλαμβάνεται επίσης:

ΙΣΤΟΡΙΑ // Ο Άγιος Κωνσταντίνος της πλατείας Ιπποδρομίου, της Θάλειας Μαντοπούλου – Παναγιωτοπούλου

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ // Πολιτισμός, ό,τι μειώνει τη Βαναυσότητα, του Νικόλα Σεβαστάκη

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ // Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας 1983-2023: 40 χρόνια παρουσίας, της Έλσας Παπαγιαννοπούλου

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ // Στο Πεδίο του Άρεως, το πεύκο είδε, του Σάκη Σερέφα

Η ιστορία μιας φωτογραφίας, της Μαίρης Καιρίδη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ // Φωτοψηφιδωτό της Θεσσαλονίκης (Αιώνια Θεσσαλονίκη), του Άρι Γεωργίου

IN MEMORIAM // Ο δικός μου Πέτρος - Για τον Πέτρο Θέμελη, του Σταύρου Μπένου

ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΠΟΛΗΣ // «Έγχρωμη» Θεσσαλονίκη του 1946. Μνήμη Elmer J Bowers (1925-2014), του Λεόν Σαλτιέλ

ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ// Ένα καλά φυλαγμένο άρωμα , του Ηρακλή Παπαϊωάννου και της Ευδοξίας Ράδη

Όπως σε κάθε τεύχος έτσι και σε αυτό, εμφανίζονται οι σταθερές και οι εναλλασσόμενες στήλες: ΕΝΤΟΣ ΤΟΠΟΥ - ΕΚΤΟΣ ΧΡΟΝΟΥ, ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ, ΟΣΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, , ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ, ΤΟΠΟΣΗΜΑ, ΦΑΕΙΝΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΕΥΧΟΥΣ
Χάρις Αρώνη, Γιάννης Βανίδης, Χιονία Βλάχου, Άρις Γεωργίου, Μπάμπης Γιαννακίδης, Φίλιππος Γράψας, Γιάννης Επαμεινώνδας, Χρίστος Ζαφείρης, Μαίρη Καιρίδη, Γιάννης Κεσόπουλος, Γιώργος Κορδομενίδης, Έλσα Κορνέτη, Μαρία Κύρου, Θάλεια Μαντοπούλου – Παναγιωτοπούλου, Δήμητρα Μήττα, Σταύρος Μπένος, Κώστας Μπλιάτκας, Αλεξάνδρα Μυλωνά, Λίνα Μυλωνάκη, Μανόλης Ξεξάκης, Έλσα Παπαγιαννοπούλου, Τάσος Παπαδοπουλος, Μιχάλης Παππούς, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Ευδοξία Ράδη, Λεόν Σαλτιέλ, Νικόλας Σεβαστάκης, Σάκης Σερέφας, Γιάννης Σιμητόπουλος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Μικέλε Τροϊάνι, Στελλίνα Τρωιάνου, BLD

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ https://www.culturalsociety.gr/thessalonikeon-polis/periodiki-ekdosi



ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΚΔΟΣΗΣ: Τριμηνιαία Επιθεώρηση Πολιτισμού που εκδίδεται από την Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος και καλύπτει θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας, εικαστικών τεχνών, περιβάλλοντος, θεάτρου, κινηματογράφου, μουσικής, αρχιτεκτονικής, λογοτεχνίας, ποίησης και σχολιασμού της πολιτιστικής ζωής της Θεσσαλονίκης.

Τεύχος 87 | Μάρτιος 2024, σελίδες 127

Κυκλοφορεί σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

[Τιμή τεύχους: €8] [Έντυπη συνδρομή: €30 | [Online συνδρομή: 20€ | Premium συνδρομή: 50€]

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ https://www.culturalsociety.gr/eshop/

Ιδιοκτησία: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εκδότης: Σταύρος Ανδρεάδης

Γενική Διεύθυνση: Βίκη Παπαδημητρίου

Διεύθυνση Σύνταξης ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚέΩΝ ΠόΛΙΣ: Κώστας Δ. Μπλιάτκας

Επιμέλεια Ύλης: Χριστίνα Χαλεπλίδου, Χιονία Βλάχου

Συντακτική Επιτροπή: Άρις Γεωργίου, Μαίρη Καιρίδη, Θούλη Μισιρλόγλου, Κώστας Δ. Μπλιάτκας, Λέων Α. Ναρ, Τάσος Παπαδόπουλος, Σάκης Σερέφας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Στελλίνα Τρωιάνου, Ευάγγελος Χεκίμογλου

Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος | www.culturalsociety.gr

Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε το 1995 από μία ομάδα επιχειρηματιών της Θεσσαλονίκης με σκοπό την παρέμβαση και προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της Βορείου Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ