Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αυξάνονται τα διόδια στην Εγνατία σε 0,04 λεπτά ανά χιλιόμετρο από 0,03 λεπτά


Στην αναπροσαρμογή των διοδίων της Εγνατίας Οδού από 28% έως 32% προχωρεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ελάχιστες ώρες πριν την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου στην κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ –EGIS.

Η κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Αθανάσιος Πετραλιάς προβλέπει την αναπροσαρμογή των διοδίων σε 0,04 λεπτά ανά χιλιόμετρο από 0,03 λεπτά, εκκρεμότητα που αποτελούσε βασικό προαπαιτούμενο για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα. Η αύξηση των διοδίων με βάση το ΦΕΚ τίθεται σε εφαρμογή με την δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Επόμενο βήμα είναι η κύρωση της σύμβασης από την Βουλή και θα ακολουθήσει η έναρξη των εργασιών παράδοσης – παραλαβής από την Εγνατία Οδό, στη νέα εταιρεία που έχει συστήσει ο προτιμητέος επενδυτής. To oικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται να γίνει προς τα τέλη του καλοκαιριού.

Ο παραχωρησιούχος θα αναλάβει επίσης το έργο της ανάπτυξης των κάθετων αξόνων μήκους 225 χιλ. της Εγνατίας Οδού που υπολογίζεται σε 850 εκατ. ευρώ. Οι κάθετοι άξονες θα συνδέσουν την Εγνατία Οδό, με Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία.

Με τα έργα αυτά και με βάση το πλαίσιο των εργασιών που καθορίζει η διακήρυξη, ο παραχωρησιούχος δικαιούται σε δεύτερο χρόνο, την εναρμόνιση των τελών με τα διόδια των άλλων αυτοκινητοδρόμων με νέα αναπροσαρμογή των διοδίων σε 0,05 λεπτά ανά χιλιόμετρο.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ –EGIS κέρδισε το διαγωνισμό της Εγνατίας προσφέροντας το υψηλότερο τίμημα ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, με βάσει τις προβλέψεις της σύμβασης, το τίμημα αυτό αναμένεται να αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω λόγω επιτοκιακών διαφορών.


Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ