Πριν από περίπου 15 χρόνια, μια ομάδα ιστορικών από το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε ένα διασκεδαστικό έργο: Να ανακαλύψει το παλαιότερο αστείο που γράφτηκε ποτέ.
Επικεφαλής της μελέτης, σύμφωνα με το Insider, ήταν ο Δρ Paul McDonald από το Πανεπιστήμιο του Wolverhampton. Η λίστα αποκαλύπτει πως το χιούμορ έχει αλλάξει πολύ από ορισμένες απόψεις, σχολίασε ο Paul McDonald κατά την πρώτη δημοσίευση της μελέτης.
«Τα αστεία ποικίλλουν. Μερικά παίρνουν τη μορφή ερώτησης και απάντησης, ενώ άλλα είναι πνευματώδεις παροιμίες ή αινίγματα», ανέφερε, προσθέτοντας: «Το κοινό στοιχείο όλων, ωστόσο, είναι η προθυμία να ανατρέψουν τα ταμπού και το κατεστημένο».
Αν και από τη λίστα απουσιάζουν αποσπάσματα από τις αρχαίες κωμωδίες, όπως για παράδειγμα του Αριστοφάνη, αυτά είναι δέκα από τα αρχαιότερα αστεία που εντοπίστηκαν από τους ερευνητές και παρουσιάζονται από τη Daily Mail. Σε κάθε περίπτωση, το αρχαιότερο καταγεγραμμένο αστείο έρχεται πριν από 4.000 έτη και γράφτηκε στην αρχαία Σουμερία.
10. Οι φλύαροι κομμωτές, Ελλάδα, 300-400 μ.Χ.
Το εν λόγω αστείο βρέθηκε στο παλαιότερο «βιβλίο ανέκδοτων» στου κόσμου. Είναι ένα κείμενο του τετάρτου αιώνα μ.Χ. που ονομάζεται «Φιλόγελος» και αποδίδεται στους Ιεροκλή και Φιλάγριο. «Ερωτηθείς από τον κουρέα της αυλής πώς ήθελε να κουρευτεί, ο βασιλιάς απάντησε: “Σιωπηλά”».
9. Παιδαγωγικές ανοησίες, Ελλάδα, 300-400 μ.Χ.
Επίσης από τον «Φιλόγελο», το ένατο παλαιότερο αστείο στον κόσμο έχει ως εξής: «Θέλοντας να εκπαιδεύσει τον γάιδαρο του να μην τρώει, ένας παιδαγωγός δεν του πρόσφερε φαγητό. Όταν ο γάιδαρος πέθανε από την πείνα, είπε: “Είναι μεγάλη απώλεια! Μόλις έμαθε να μην τρώει, πέθανε”».
8. «Η μαμά σου…», Ρώμη, μεταξύ 63 π.Χ. έως 14 μ.Χ.
Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ήταν μια εξαιρετικά προηγμένη κοινωνία από πολλές απόψεις και προφανώς, η κωμωδία ήταν αναπόσπαστο μέρος της. Το ρωμαϊκό κλασικό ανέκδοτο είναι το πρώτο καταγεγραμμένο στην κατηγορία των «αστείων για μαμάδες».
«Ο Αυτοκράτορας Αύγουστος περιόδευε στην Αυτοκρατορία, όταν παρατήρησε έναν άνδρα στο πλήθος που έμοιαζε εντυπωσιακά με τον ίδιο», αναφέρεται. «Τον πλησίασε και τον ρώτησε: “Ήταν η μητέρα σου κάποια στιγμή σε υπηρεσία στο Παλάτι;”, “Όχι, Υψηλότατε”, απάντησε ο άντρας, “αλλά ήταν ο πατέρας μου”.
7. Ένα αστείο για το σεξ και τα χρήματα, Αρχαία Αίγυπτος, 30 π.Χ.
Το παρακάτω αστείο από την αρχαία Αίγυπτο εκτιμάται πως γράφτηκε περίπου την ίδια χρονιά που ο Μάρκος Αντώνιος και η Κλεοπάτρα αυτοκτονούν. «Ο άνθρωπος είναι πιο πρόθυμος να συνευρεθεί και από τον γάιδαρο. Αυτό που τον συγκρατεί είναι το βαλάντιο»…
6. Το ανέκδοτο γρίφος, Αρχαία Ελλάδα, 429 π.Χ.
Στον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, εν είδει αστείου, σύμφωνα με τους ερευνητές, αναφέρεται ένας από τους πιο διάσημους γρίφους, που έχει φτάσει μέχρι τον σύγχρονο κόσμο: «Ερώτηση: Ποιο ζώο περπατά με τέσσερα πόδια το πρωί, δύο το μεσημέρι και τρία το βράδυ; Απάντηση: Ο άνθρωπος. Πηγαίνει στα τέσσερα ως μωρό, στα δύο πόδια ως άντρας και χρησιμοποιεί μπαστούνι σε μεγάλη ηλικία».
5. Ο Οδυσσέας και ο «κανένας» , Αρχαία Ελλάδα, 800 π.Χ.
Στην «Οδύσσεια» του Ομήρου — που γράφτηκε πριν από 2.800 χρόνια — ο Οδυσσέας και το πλήρωμά του αιχμαλωτίζονται από τον Κύκλωπα που απειλεί να τους φάει όλους. Ο Όμηρος χρησιμοποιεί αυτή την περιπέτεια για ένα λογοπαίγνιο που μνημονεύεται μέχρι σήμερα. Ο Κύκλωπας ρωτάει τον Οδυσσέα το όνομά του και αυτός αποκρίνεται “Κανένας”. Όταν ο πολυμήχανος βασιλιάς της Ιθάκης, μαζί με τους άνδρες του, επιτίθενται και τυφλώνουν τον Κύκλωπα, αυτός ζητάει βοήθεια γιατί του επιτέθηκε ο «Κανένας». Έτσι κανείς δεν έρχεται να τον βοηθήσει.
4. «Με ένα μάτι…», Άγνωστος, 1100 π.Χ.
Η προέλευση αυτού του αστείου μπορεί να έχει χαθεί, αλλά βασίζεται σε ένα θέμα που χρησιμοποιούν οι κωμικοί από τη γέννηση της κωμωδίας. «Μια γυναίκα που ήταν τυφλή στο ένα μάτι ήταν παντρεμένη με έναν άντρα για 20 χρόνια», αναφέρει. «Όταν βρήκε άλλη γυναίκα, της είπε: “Θα σε χωρίσω γιατί με “κοιτάς με ένα μάτι” (ιδιωματισμός για το με αγνοείς, αδιαφορείς για εμένα). Και εκείνη του απάντησε: Τώρα το ανακάλυψες μετά από 20 χρόνια γάμου;».
3. Για τα βόδια, Σουμερία, 1200 π.Χ.
Τα αστεία στον αρχαίο κόσμο, όπως ήδη έχετε αντιληφθεί, δεν ακολουθούν πάντα τη σύγχρονη δομή. Στην πραγματικότητα πολλά από αυτά έμοιαζαν με γρίφους. Μπορείτε να λύσετε αυτόν τον γρίφο των Σουμέριων; «Τρεις οδηγοί βοδιών από το Adab διψούσαν: ο ένας είχε το βόδι, ο άλλος είχε την αγελάδα και ο άλλος το φορτίο του βαγονιού», αναφέρει.
«Ο ιδιοκτήτης του βοδιού αρνήθηκε να πάει να φέρει νερό γιατί φοβόταν ότι το βόδι του θα το έτρωγε ένα λιοντάρι. Ο ιδιοκτήτης της αγελάδας αρνήθηκε γιατί πίστευε ότι η αγελάδα του θα μπορούσε να φύγει στην έρημο. Ο ιδιοκτήτης του βαγονιού αρνήθηκε γιατί φοβόταν ότι θα του έκλεβαν το φορτίο. Κάποια στιγμή αποφάσισαν να φύγουν όλοι. Εν απουσία τους, το βόδι έκανε έρωτα με την αγελάδα που γέννησε ένα μοσχάρι, το οποίο έφαγε το φορτίο του βαγονιού. Το πρόβλημα: Σε ποιον ανήκει το μοσχάρι;».
2. Η εμμονή των ηγεμόνων στο σεξ, Αρχαία Αίγυπτος, 1800-1600 π.Χ.
Αποδεικνύεται ότι κάποια πράγματα πραγματικά δεν αλλάζουν ποτέ, και τα σεξουαλικά αστεία φαίνεται να βρίσκονταν πάντα στη «ατζέντα». Το δεύτερο αρχαιότερο αστείο στον κόσμο ανακαλύφθηκε σε ένα αρχαίο αιγυπτιακό βιβλίο ιστοριών που γράφτηκε μεταξύ 1800 και 1600 π.Χ.
Γνωστός ως Πάπυρος Westcar, αυτό το αρχαίο κείμενο περιέχει πέντε ιστορίες για θαύματα που πραγματοποιούν ιερείς και μάγοι. Ο Φαραώ τον οποίο λέγεται ότι αφορά αυτό το αστείο είναι ο βασιλιάς Snorfru. «Πώς διασκεδάζεις έναν βαριεστημένο Φαραώ;» διαβάζει. «Αφήνετε μια βάρκα στον Νείλο με νεαρές γυναίκες ντυμένες μόνο με δίχτυα και τον παροτρύνετε να πάει να πιάσει ένα ψάρι».
1 Το πιο παλιό αστείο στον κόσμο 1900 π.Χ.
Το παλαιότερο αστείο στον κόσμο αποκαλύφθηκε ότι ήταν μια σουμεριακή παροιμία, γραμμένη πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια. Αυτό είναι το πρώτο καταγεγραμμένο χιούμορ στην ανθρώπινη ιστορία… «Κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ από αμνημονεύτων χρόνων… Μια νεαρή γυναίκα δεν έκλασε στην αγκαλιά του συζύγου της».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ