Μια θαλάσσια ανεμώνη έστειλε στο νοσοκομείο ένα αγόρι 9 ετών στην Κόρινθο, μετά το τσίμπημα που δέχτηκε στο πόδι του.
Το θαλάσσιο αυτό ζώο, που μοιάζει περισσότερο με φυτό, μπορεί να γίνει μια δυσάρεστη ανάμνηση για τις διακοπές μας.
Το αγόρι βγήκε από τη θάλασσα με αφόρητους πόνους και χρειάστηκε να μπει στο νοσοκομείο για να λάβει την κατάλληλη αγωγή (κορτιζόνη). Τώρα είναι καλά στην υγεία του και στο σπίτι του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι το τρίτο περιστατικό στην περιοχή.
Ένα επικίνδυνο «λουλούδι»
Η θαλάσσια ανεμώνη μοιάζει με λουλούδι λόγω των χρωμάτων της (κόκκινο, καφέ, πράσινο και πορτοκαλί). Ζει κολλημένη στα βράχια, στην άμμο ή τη λάσπη του βυθού, ακόμη και σε κοχύλια ή και σε μέδουσες.
Το σώμα της ανεμώνης είναι κυλινδρικό. Στην ελεύθερη άκρη του σώματος της έχει έναν δίσκο στον οποίο βρίσκεται η στοματική σχισμή που έχει γύρω της δεκάδες λεπτά πλοκάμια. Ο αριθμός τους διαφέρει από είδος σε είδος αλλά είναι πολλαπλάσιο του 6.
Οι περισσότερες ανεμώνες ζουν κοντά στις ακτές, λίγα είδη ζουν προς τον βυθό της θάλασσας. Συνήθως τις βρίσκουμε μόνες και σπάνια σε αποικίες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσέχουμε να μην πατήσουμε ή να μην κάτσουμε πάνω τους.
Η ανεμώνη τρέφεται με ο,τιδήποτε πιαστεί στα πλοκάμια της γιατί δεν μπορεί να κινηθεί. Με τη βοήθεια κύστεων που έχει, ναρκώνει την τροφή -από μικροοργανισμούς μέχρι και ψάρια- και την κατευθυνθεί από το στόμα προς την πεπτική κοιλότητα για χώνεψη. Όσα κομμάτια δεν μπορεί να χωνέψει, τα φτύνει από το στόμα της.
Τρώνε μάλιστα μεγάλες ποσότητες τροφής για να μεγαλώσουν γρήγορα. Αν όμως στερηθούν τη τροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα ο όγκος της ανεμώνης θα μειωθεί δραματικά σχεδόν μέχρι να εξαφανιστεί.
Ενοχλητικό τσίμπημα
Το τσίμπημα της ανεμώνης προκαλεί έντονους πόνους και ενοχλητική φαγούρα. Στην περιοχή που έγινε το τσίμπημα θα εμφανιστούν εξανθήματα που θα μοιάζουν με κάψιμο, ενώ υπάρχει και περίπτωση να παρουσιαστεί αλλεργική αντίδραση και αναφυλαξία.
Πιθανόν να εμφανιστούν και συμπτώματα όπως ναυτία, εμετός, δύσπνοια, συριγμός, αναπνευστική και καρδιακή δυσλειτουργία.
Ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο για τη χορήγηση ένεσης κορτιζόνης ώστε να υποχωρήσει το πρήξιμο και τα εξανθήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ