Η Teresita Basa δολοφονήθηκε βάναυσα το 1977 – «Επέστρεψε» από τον τάφο για να λύσει το μυστήριο του ποιος ήταν αυτός που της πήρε τη ζωή…
Είναι μια περίεργη ιστορία. Απ’ αυτές που θα «σκότωνε» κάποτε να έχει στη διάθεσή του ο αρχισυντάκτης από τις «Πύλες του Ανεξήγητου» – δεν πάει δα πολύς καιρός από την εκπομπή αυτή που παρουσίαζε ο Κώστας Χαρδαβέλλας στο ALTER. Η δολοφονία της Teresita Basa έχει όλα τα χαρακτηριστικά που τραβάνε: Θρίλερ, μυστήριο και παραφυσική δραστηριότητα…
Το ρολόι του χρόνου γυρίζει στο Φεβρουάριο του 1977. Όταν η αστυνομία του Σικάγο ανακάλυψε το πτώμα αυτής της μεσήλικης εργαζόμενης, με την ειδικότητα της αναπνευστικής θεραπεύτριας, στο νοσοκομείο Edgewater της πόλης, το οποίο δεν υπάρχει πλέον στις μέρες μας. Βρέθηκε γυμνή, μαχαιρωμένη στο στήθος με χασαπομάχαιρο, δίπλα από ένα φλεγόμενο στρώμα στο διαμέρισμά της στον 15ο όροφο.
Η αστυνομία ανέκρινε συγγενείς και φίλους, αλλά δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί άκρη αναφορικά με το τι είχε συμβεί στην Teresita Basa. Κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει ποιος στα κομμάτια θα μπορούσε να ήθελε να κάνει κακό σε μια ήσυχη, μορφωμένη γυναίκα που αγαπούσε τη μουσική και είχε μετακομίσει στις ΗΠΑ από τις Φιλιππίνες περίπου μια δεκαετία νωρίτερα.
Το μόνο πιθανό στοιχείο ήταν ένα σημείωμα στο ημερολόγιό της Teresita Basa που έγραφε το εξής: «Πάρε εισιτήρια για τον A.S..». Έξι μήνες μετά το τραγικό γεγονός, φαινόταν ότι η υπόθεση μπορεί και να μην λυθεί ποτέ. Κι ύστερα συνέβη κάτι. Και ήταν τουλάχιστον περίεργο.
Όταν η Teresita Basa άρχισε να «μιλάει» από τον άλλο κόσμο
Ένας χειρουργός, ονόματι Δρ. Jose Chua, ισχυρίστηκε ότι η σύζυγός του Remy, η οποία επίσης εργαζόταν επίσης ως αναπνευστική θεραπεύτρια στο Edgewater, είχε «καταληφθεί» 3 φορές από το πνεύμα της Teresita Basa! Ούσα σε αυτή τη φάση, φαινόταν να βρίσκεται σε κατάσταση έκστασης και μιλούσε στη μητρική γλώσσα της Basa, την Ταγκάλογκ, την οποία γνώριζε μεν, αλλά σπάνια μιλούσε.
«Φανταστείτε το σοκ μου όταν την άκουσα να μου λέει: “Γιατρέ, θα ήθελα να ζητήσω τη βοήθειά σας. Ο άνθρωπος που με δολοφόνησε είναι ακόμα ελεύθερος”. Έμεινα πραγματικά έκπληκτος και φοβήθηκα.
Όταν ρώτησα το όνομά της, μου απάντησε, πως “Άκου, [είμαι] η Teresita Basa” αλλά και ότι δεν είχα τίποτα να φοβηθώ. Με παρακαλούσε πραγματικά να βοηθήσω να λυθεί η δολοφονία της».
Σύμφωνα με τον Chua, η Teresita Basa μέσω της γυναίκας του, του «είχε αποκαλύψει» πως ο άνθρωπος που την είχε σκοτώσει λεγόταν Allan Showery. Είχε πάει σπίτι της για να επισκευάσει την τηλεόρασή της, αλλά τη μαχαίρωσε και της έκλεψε τα κοσμήματά της.
Θα περίμενε κανείς οι ντετέκτιβ Joseph Stachula και Lee Epplen, που ερευνούσαν την υπόθεση, να ακούσουν την ιστορία του και ευγενικά μετά να τον στείλουν στο… ψυχιατρείο, ε συγνώμη στην ευχή του Θεού. Μόνο που δεν έγινε έτσι, καθόλου.
Γιατί η Αστυνομία πήρε στα σοβαρά την τουλάχιστον περίεργη ιστορία των Chua
Εντελώς αναπάντεχα πήραν στα σοβαρά αυτά που τους είπε. Όχι (απαραίτητα) επειδή πίστευαν στα μεταφυσικά φαινόμενα. Αλλά επειδή το όνομα Allan Showery ταίριαζε με το μόνο στοιχείο που είχαν στα χέρια τους: Τα αρχικά από εκείνο το σημείο που είχαν βρει στο ημερολόγιο της Teresita Basa. Και δεν ήταν μόνο αυτό…
«Μιλούσα με μαστροπούς, πόρνες, τοξικομανείς στην περιοχή του Μπέλμοντ», εξήγησε χρόνια αργότερα ο ντετέκτιβ Stachula στο βιβλίο «Mysterious Chicago: History At Its Coolest» του Adam Selzer. «Ο Δρ. και η κυρία Chua ήταν μορφωμένοι, έξυπνοι άνθρωποι που ζούσαν σε ένα σπίτι 90.000 δολαρίων – κάτι εντελώς έξω από τα συνηθισμένα για μένα. Ήθελα πληροφορίες για αυτόν το φόνο. Άκουσα τι μου είπαν και έδρασα με βάση αυτό».
Με άλλα λόγια το προφίλ των μαρτύρων έδινε βαρύτητα στα λεγόμενά τους. Δεν ήταν περιθωριακοί, ούτε από τους τύπους που έχουν την τάση να μπλέκονται σε μια έρευνα χωρίς να ξέρουν κάτι, επειδή κάποια ανεξήγητη ανάγκη τους ωθεί να χώνουν τη μύτη τους παντού.
Πολύ σημαντικό: Ο Allan Showery ήταν παλιός γνώριμος της Chua – και της Teresita Basa. Είχε επίσης εργαστεί στο ίδιο νοσοκομείο με την ίδια ειδικότητα, άρα (θα) είχαν πολύ άμεση επαφή επαγγελματικά. Βρισκόταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και η Teresita Basa τον βοηθούσε πληρώνοντάς τον γενναιόδωρα για να της κάνει μικροδουλειές.
Η έρευνα στο σπίτι του Showery και η σύλληψή του
Οι ντετέκτιβ πήγαν αμέσως στο διαμέρισμα του Showery, το οποίο μοιραζόταν με την έγκυο σύντροφό του, Yanka Kalmuk. Στην έρευνα που έκαναν, βρήκαν πως η Kalmuk είχε στην κατοχή της ένα μαργαριταρένιο δαχτυλίδι και ένα μενταγιόν από νεφρίτη που ανήκε στην Teresita Basa. Είπε στους αστυνομικούς πως ο Showery της είχε δώσει τα κοσμήματα ως καθυστερημένο δώρο Χριστουγέννων.
Σε πρώτη φάση, ο Showery αρνήθηκε πως ήταν ο δολοφόνος της Teresita Basa, πως είχε οποιαδήποτε σχέση με την όλη ιστορία. Αλλά κατά την ανάκριση στο αστυνομικό τμήμα, παραδέχτηκε την ενοχή του. Είπε πως είχε πάει στο σπίτι της Teresita Basa, της επιτέθηκε, τη μαχαίρωσε, της έκλεψε τα κοσμήματα και ότι έβαλε τη φωτιά στο στρώμα λίγο πριν φύγει.
Αλλά αργότερα ανακάλεσε, ισχυριζόμενος πως είπε ό,τι είπε επειδή η αστυνομία είχε απειλήσει να συλλάβει την έγκυο σύντροφό του αν δεν ομολογούσε και φοβήθηκε. Ο δικηγόρος του, Willian Swano, ζήτησε να απορριφθεί η κατηγορία της δολοφονίας, λέγοντας ότι η αστυνομία τον συνέλαβε με μόνο στοιχείο την περίεργη ιστορία του ζεύγους Chua.
Τι έγινε στη δίκη – Η ξαφνική αλλαγή των δεδομένων
«Πρώτη φορά ακούω να συλλαμβάνεται άνδρας εξαιτίας ενός υπερφυσικού οράματος», είπε γεμάτος ειρωνία ο Swano. Και συνέχισε σε ανάλογο ύφος και τέμπο: «Ποτέ πριν η αστυνομία δεν ενημερώθηκε για το όνομα ενός εγκληματία από μια φωνή που ερχόταν από τον τάφο».
Όμως ο δικαστής έκρινε ότι σε κάθε περίπτωση η δίκη έπρεπε να συνεχιστεί. «Δεν είναι ότι θα κάτσουμε διασταυρώσουμε τη φωνή αν είναι αληθινή ή κάτι τέτοιο», δήλωσε τότε ένας εκπρόσωπος του γραφείου του εισαγγελέα στην Washington Post. «Δεν μας ενδιαφέρει πραγματικά η υπερφυσική πτυχή αυτής της υπόθεσης. Η φωνή ήταν μια αρχική ένδειξη, αλλά τα στοιχεία αναπτύχθηκαν ανεξάρτητα και με βάση αυτά πορευόμαστε».
Η δίκη για την δολοφονία της Teresita Basa έλαβε τεράστια δημοσιότητα εκείνη την εποχή, με πηχυαίους τίτλους από τις εφημερίδες όπως: “Είναι αλήθεια πως μια φωνή από τον τάφο υπέδειξε τον ύποπτο για τη δολοφονία;». Ωστόσο η διαδικασία διακόπηκε, με το σώμα των ενόρκων να βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο.
Και τότε, ένα μήνα αργότερα κι ενώ η δίκη ήταν έτοιμη να αρχίσει ξανά, ο Showery άλλαξε εντελώς ξαφνικά στάση, δηλώνοντας ένοχος, αποδεχόμενος όλες τις κατηγορίες. Καταδικάστηκε σε 14 χρόνια για φόνο, κλοπή και εμπρησμό.
Η θεωρία της εκδίκησης και της παραπλάνησης – Τι έγινε μετά
Έστειλε όντως μια φωνή από το υπερπέραν έναν άνθρωπο στη φυλακή ή θα μπορούσε να υπάρξει μια πιο πεζή εξήγηση; Μια εναλλακτική για το τι έγινε (θα μπορούσε να) είναι η εξής:
Η Remy Chua και ο Showery είχαν δουλέψει μαζί στο παρελθόν, οπότε η Chua μπορεί να ανακάλυψε κάτι ενοχοποιητικό για τον Showery μέσω αυτής της κοινής τους εμπειρίας στο νοσοκομείο. Επιπλέον, είναι πιθανό η Chua να είχε προηγούμενα με τον Showery, καθώς έχει αναφερθεί ότι είχε κάνει παράπονα για την ποιότητα της δουλειάς του. Και να σκαρφίστηκε μετά την ιστορία με το «πνεύμα» για να εξυπηρετήσει τα «θέλω» της, για να τον εκδικηθεί.
Οι δικηγόροι του Showery μάλιστα, το πήγαν ακόμα πιο πέρα. Προσπάθησαν να υποδείξουν στο δικαστήριο ότι η Chua ήταν η δολοφόνος – ότι είχε πουλήσει στον Showery τα κοσμήματα, γεγονός που εξηγούσε γιατί τα είχε η Kalmuk και στη συνέχεια σκέφτηκε την ιδέα της «κατοχής από το πνεύμα» αφότου έχασε τη δουλειά της στο νοσοκομείο. Ωστόσο, η Chua ποτέ δεν θεωρήθηκε αληθινά ύποπτη από τις Αρχές.
Οι Chua αργότερα έβγαλαν και βιβλίο για την ιστορία αυτή, με τον εύγλωττο τίτλο “A Voice From The Grave”, το οποίο επιμελήθηκε η φίλη τους, Carol Mercado.«Όλοι μας θέλουμε να πιστεύουμε στη ζωή μετά το θάνατο», λέει εκεί ο Δρ Chua,
Η περίεργη αυτή υπόθεση εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο του “Unsolved Mysteries” και στη συνέχεια, το 1996, μετατράπηκε σε τηλεταινία, με τίτλο “Voice From The Grave”. Ο εκτελεστικός παραγωγός της ταινίας, John Cosgrove, είπε ότι η ζωή του ζεύγους Chua επέστρεψε στο φυσιολογικό στα χρόνια που ακολούθησαν τη δολοφονία και τη δίκη.
«Δεν υπάρχουν άλλα ψυχικά ή παραφυσικά γεγονότα στη ζωή της», είχε πει σε δηλώσεις που είχε κάνει στην Chicago Tribune. Προσθέτωντας: «Η Remy ζει μια ήσυχη ζωή. Μισούσε τον ντόρο και τα φλας των μέσων ενημέρωσης εκείνες τις ημέρες του 1978 και του ’79»
Όσο για τον Showery; Αφέθηκε ελεύθερος το 1983, μόλις έξι χρόνια δηλαδή μετά τον θάνατο της Teresita Basa. Χωρίς ποτέ να δώσει ξανά το παραμικρό δικαίωμα για το οτιδήποτε. Να φοβόταν άραγε την… εκδίκηση του πνεύματος και να «λούφαξε»;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ