Μέχρι πρόσφατα, οι λόγοι πίσω από αυτόν τον μαγνητισμό των κουνουπιών παρέμεναν ένα μυστήριο, αλλά μια πιλοτική μελέτη από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου μπορεί να έριξε φως στο θέμα, υποδεικνύοντας μια πιθανή γενετική σύνδεση.
Τα κουνούπια, αυτά τα μικροσκοπικά αλλά και εξοργιστικά αιμοβόρα ζώα, φαίνεται να έχουν την ικανότητα να ξεχωρίζουν ορισμένα άτομα, αφήνοντάς τα καλυμμένα με φαγούρα, ενώ άλλα παραμένουν ευτυχισμένα και αλώβητα.
Σε αυτή την πρωτοποριακή μελέτη, οι ερευνητές απελευθέρωσαν κουνούπια , επιστημονικά γνωστά ως Aedes aegypti, σε έναν σωλήνα που χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στην άκρη του σωλήνα βρισκόταν ένα ζευγάρι διδύμων, τόσο πανομοιότυπων όσο και μη πανομοιότυπων. Οι εθελοντές περιλάμβαναν 18 πανομοιότυπα και 19 μη πανομοιότυπα θηλυκά δίδυμα που προσφέρθηκαν πρόθυμα ως «κρέας κουνουπιού». Παραδόξως, τα έντομα έδειξαν προτίμηση για ορισμένα άτομα έναντι άλλων, και η προτίμηση αυτή φάνηκε να συσχετίζεται με το αν τα δίδυμα ήταν πανομοιότυπα ή όχι. Τα πανομοιότυπα δίδυμα, με τα πανομοιότυπα γονίδιά τους, ήταν είτε εξίσου ελκυστικά είτε μη ελκυστικά για τα κουνούπια. Ωστόσο, όταν τα δίδυμα δεν ήταν πανομοιότυπα, η επιλογή των κουνουπιών διέφερε, γεγονός που δείχνει ότι η γενετική παίζει ρόλο στο νόμο της έλξης των κουνουπιών.
Αυτός ο γενετικός παράγοντας πιστεύεται ότι επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο μυρίζει στα έντομα. Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι η μυρωδιά του σώματος μπορεί να επηρεάσει την προσέλκυση κουνουπιών, με συγκεκριμένους τύπους και όγκους βακτηρίων στο δέρμα να κάνουν κάποιους ανθρώπους πιο ελκυστικούς σε αυτά τα ενοχλητικά έντομα. Ακόμα και η ομάδα αίματος, όπως η ομάδα Ο, μπορεί να εκπέμπει έναν συγκεκριμένο οσμικό δείκτη στον ιδρώτα που προσελκύει τα κουνούπια. Επιπλέον, παράγοντες όπως η εγκυμοσύνη και το σωματικό βάρος μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε τσιμπήματα κουνουπιών λόγω αλλαγών στη θερμοκρασία του σώματος και στην παραγωγή ιδρώτα.
Αν και αυτή η νέα κατανόηση του μαγνητισμού των κουνουπιών δεν θα μας σώσει από τα τσιμπήματα αυτό το καλοκαίρι, υπόσχεται μελλοντική έρευνα. Οι επιστήμονες ελπίζουν να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν τις συγκεκριμένες οσμές που έλκουν τα κουνούπια, οδηγώντας ενδεχομένως σε λιγότερα τσιμπήματα κουνουπιών και μειωμένο κίνδυνο ασθενειών όπως ο κίτρινος πυρετός και ο δάγκειος πυρετός, που συχνά μεταφέρουν αυτά τα έντομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ