Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022
Να δημιουργηθεί άμεσα Εθνικό Μητρώο Μελισσοκομίας για την προστασία των δασών προτείνει ο ΣΠΑΥ
Επιστολή του Προέδρου του ΣΠΑΥ Γιάννη Κωνστάντατου προς τον Πρωθυπουργό
Σε κοινή αυτοψία που πραγματοποίησε ο ΣΠΑΥ, το Πυροσβεστικό Σώμα και η Δασική Υπηρεσία σε ορισμένα σημεία που υπάρχουν μελίσσια στον Υμηττό, καταγράφηκαν εικόνες ντροπής, εικόνες απαράδεκτες, εικόνες που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο το δασικό οικοσύστημα όλου του Υμηττού.
Όπως αποδεικνύεται και από τις εικόνες, αν και η κείμενη νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και προβλέπει συγκεκριμένο τρόπο εκτέλεσης των μελισσοκομικών εργασιών και σαφή μέτρα πρόληψης, επί της ουσίας σε ένα μεγάλο βαθμό τα μέτρα δεν τηρούνται. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα είναι ανύπαρκτα με κυψέλες θαμμένες μέσα στα ξερόχορτα, στοίβες από ξερά κλαδιά, λάστιχα, γυαλιά και παλέτες που δημιουργούν ''ωρολογιακές βόμβες'' μέσα στο δάσος.
Μπροστά σε αυτόν τον μεγάλο κίνδυνο, αν και δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά μας, πήραμε την πρωτοβουλία να βάλουμε ένα τέλος σε αυτές τις τρισάθλιες εικόνες. Όλο αυτό το διάστημα, με μηχανήματα του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης σαρώνουμε τον Υμηττό ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τις εργασίες πρόληψης που βρίσκονται σε εξέλιξη από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου.
Όπως είναι πλέον αντιληπτό και όπως το είχαμε προτείνει στο Forum του ΣΠΑΥ τον Νοέμβριο του 2021, προτείνουμε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης του συγκεκριμένου θέματος με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Μελισσοκομίας από την 1η κυψέλη, πλήρως ψηφιοποιημένο, που να το αναλάβει αποκλειστικά και μόνο ένας φορέας που θα έχει την πλήρη καταγραφή όλων των μελισσοκόμων - ερασιτεχνών και επαγγελματιών - σε εθνική εμβέλεια.
Κατά την ψηφιακή καταγραφή είναι σημαντικό πέρα από τη θέση των υφιστάμενων κυψελών να υπάρχει υποχρέωση του μελισσοκόμου να καταχωρεί και την μετακίνησή του ώστε να υπάρχει συνεχής εποπτεία και να αποφεύγονται περιπτώσεις που αφήνουν απορρίμματα, λάστιχα, παλέτες κλπ. Επίσης στα στοιχεία του μελισσοκόμου κρίνεται απαραίτητο να έχουν δυνατότητα πρόσβασης όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι συνεργαζόμενοι φορείς (Υπουργείο, Δασαρχείο, Πυροσβεστική, Περιφέρεια, Δήμοι και Ομάδες Πυρόσβεσης).
«Δε μπορεί αυτοί οι λίγοι ασυνείδητοι να λειτουργούν εις βάρος των σοβαρών μελισσοκόμων που επιτελούν μια τόσο σημαντική εργασία για τη βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων μας. Οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα βουνό πράσινο, καθαρό και ασφαλές. Γι’ αυτό αποστείλαμε επιστολή στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους Υπουργούς μέσω της οποίας ζητάμε να δημιουργηθεί άμεσα ένα μητρώο καταγραφής μελισσοκόμων», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ