Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Μητσοτάκης: Διεκδικούμε αυτοδυναμία, αλλά ο λαός θα πει αν θέλει «κυβέρνηση με ένα ή περισσότερα κόμματα»


Ξεκαθάρισε πλήρως το πολιτικό - εκλογικό τοπίο ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε μια ακόμη δημοσκόπηση (Alco για Open) διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα -Μικρή υποχώρηση για ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, καθηλωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ -Διαβάστε ολόκληρο τον διάλογο που είχε ο Κ. Μητσοτάκης με δημοσιογράφους για τον εκλογικό νόμο, τον στόχο της αυτοδυναμίας και την ανάγκη για σταθερότητα.

Με πρόταγμα την πολιτική σταθερότητα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό παράθυρο για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας εφόσον δεν επιτευχθεί κοινοβουλευτική αυτοδυναμία μετά τις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση.

«Ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα», είναι η χαρακτηριστική δήλωση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης. «Η χώρα θα κυβερνηθεί είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο», συμπλήρωσε με κατηγορηματικότητα την ώρα που μια ακόμη δημοσκόπηση της Alco που είδε το φως της δημοσιότητας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» επιβεβαίωνε το σαφές προβάδισμα που εξακολουθούν το κυβερνών κόμμα και ο πρωθυπουργός, παρά τις δυσκολίες που δηλώνει η πλειονότητα των πολιτών εξαιτίας της ακρίβειας.

Μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου με τίτλο «Ένας κόσμος που αλλάζει», ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν είναι στις προθέσεις του μια νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός, ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες», τόνισε.

«Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο γιατί πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και εκτιμώ ότι αυτό θα αποδειχθεί μέσα από την κάλπη», εξήγησε ο πρωθυπουργός. Έχουμε, είπε, εκλογικό νόμο με ενισχυμένη αναλογική, με μπόνους και ξεκάθαρο πήχη αυτοδυναμίας. «Αυτό τον στόχο θα διεκδικήσουμε. Μακάρι να μην έπρεπε να περάσουμε αυτή την περιπέτεια. Και σίγουρα αυτό δημιουργεί μια μικρή αστάθεια 2-2,5 μηνών. Γι' αυτό είναι υπεύθυνη η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία άλλαξε τον εκλογικό νόμο».

«Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτου η αυτοδυναμία», υπογράμμισε εν συνεχεία, επισημαίνοντας την ανάγκη «να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, διότι οι κρίσεις θα είναι μια πραγματικότητα που θα είναι μαζί μας».

Συζήτηση στο πλαίσιο του Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, «Ο Κόσμος που Αλλάζει»

Ολόκληρος ο διάλογος

Ολόκληρος ο διάλογος που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους δημοσιογράφους Νίκη Λυμπεράκη και Νίκο Φιλιππίδη στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου με τίτλο «Ένας κόσμος που αλλάζει» είναι ο εξής:

Νίκος Φιλιππίδης: «Βέβαια κ. Πρόεδρε, τιμολογείται ήδη ως ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια η διαδικασία των εκλογών, όταν γίνουν, στο χρόνο που λέτε ότι θα γίνουν. Άρα θεωρούν -και το μαθαίνουμε, νομίζω το μαθαίνετε και εσείς- ότι ετοιμάζεται η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές. Για τι είδους περιπέτεια μιλάμε. Και θα αλλάξετε τον εκλογικό νόμο, στην πορεία προς τις εκλογές;».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ποιον να αλλάξω; Αφού έχουμε εκλογικό νόμο. Μου λέτε αν θα αλλάξω ξανά τον εκλογικό νόμο».

Νίκος Φιλιππίδης: «Αν θα αλλάξετε ξανά τον εκλογικό νόμο».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός, ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες. Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο. Γιατί τον αλλάξαμε; Διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και εκτιμώ ότι αυτό θα αποδειχθεί μέσα από την κάλπη της απλής αναλογικής. Είναι πάρα πολύ δύσκολες οι βιώσιμες συμμαχίες σε αυτό το σχήμα. Έχουμε λοιπόν εκλογικό νόμο με ενισχυμένη αναλογική, με μπόνους για το πρώτο κόμμα, με ξεκάθαρο πήχη αυτοδυναμίας. Άρα, ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος τον οποίο θέλουμε να διεκδικήσουμε. Και αυτό τον στόχο, εφόσον δεν μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά την κάλπη της απλής αναλογικής, θα διεκδικήσουμε. Μακάρι να μην έπρεπε να περάσουμε αυτή την περιπέτεια. Και σίγουρα αυτό δημιουργεί μια μικρή αστάθεια, 2-2,5 μηνών, τόσο θα χρειαστεί η όλη διαδικασία. Αλλά για αυτό δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς. Είναι υπεύθυνη η προηγούμενη κυβέρνηση η οποία άλλαξε τον εκλογικό νόμο».

Νίκη Λυμπεράκη: «Στόχος, κ. Πρόεδρε, πάντα είναι η αυτοδυναμία, όπως το αντιλαμβανόμαστε και όπως καθίσταται σαφές. Αρκετοί όμως, σε αυτή τη συζήτηση μπαίνοντας, διερωτώνται γιατί ας πούμε δεν έχουμε διανύσει και εμείς την απόσταση που έχει διανυθεί σε άλλες χώρες, όπου το φυσιολογικό πολιτικά είναι μεγάλα σχήματα, μεγάλες κυβερνήσεις που μπορεί να σχηματίζονται με αρκετά κόμματα, με τη συμμετοχή αρκετών κομμάτων».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στόχος είναι η σταθερότητα, όχι επί τούτω η αυτοδυναμία. Στόχος είναι η δυνατότητα να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά κρίσεις, διότι οι κρίσεις, δυστυχώς, φοβάμαι ότι θα είναι μια πραγματικότητα που θα είναι μαζί μας.
Και σίγουρα το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όχι με δική μας υπαιτιότητα, είναι και αυτό προϊόν μιας μεγάλης, μια έντονης πόλωσης και διχαστικών γραμμών που έχουν τραβηχτεί -κατά την άποψή μου- με ένα λόγο ο οποίος είναι εξαιρετικά τοξικός από την αξιωματική αντιπολίτευση από την εποχή που ήταν ήδη στην κυβέρνηση ή την εποχή που διεκδικούσε να έρθει να κυβερνήσει τον τόπο, την εποχή του 2013, 2014, 2015.

Από εκεί και πέρα, ο λαός θα μας υποδείξει τελικά εάν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή από περισσότερα κόμματα από ένα. Το βέβαιο είναι ότι η χώρα θα κυβερνηθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Αλλά αυτή δεν είναι δική μας απόφαση. Εμείς, όταν θα ολοκληρωθεί η τετραετία, θα προβάλουμε στον ελληνικό λαό το έργο μας. Θα είναι ένα έργο το οποίο θα αξιολογηθεί και μέσα στις συγκυρίες, τις πρωτοφανείς, που περάσαμε. Δεν νομίζω ότι υπήρξε κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά που να διαχειρίστηκε περισσότερες κρίσεις. Από τον Έβρο, μέχρι την πανδημία, μέχρι την κρίση με την Τουρκία και τώρα έναν πόλεμο με πρωτοφανείς οικονομικές συνέπειες.

Ταυτόχρονα, όμως, θα κριθούμε και για το έργο μας, διότι -όπως σας είπα- η Ελλάδα αλλάζει. Και ο στόχος η Ελλάδα να γίνει μία χώρα πραγματικά ευρωπαϊκή, σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, παραμένει στόχος τον οποίον πιστεύω πολύ βαθιά μέσα μου. Και είναι ένας στόχος που από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι δεν ολοκληρώνεται σε μία τετραετία.

Όμως οι βάσεις και τα θεμέλια μπαίνουν και κάθε μέρα με τον τρόπο της η Ελλάδα αλλάζει. Δείτε πώς αλλάζει στο ψηφιακό κράτος και αναφέρω ένα παράδειγμα μόνο. Το καινούργιο νομοσχέδιο που παρουσιάσαμε σήμερα για την ανώτατη εκπαίδευση -το λέω πάλι γιατί μιλάμε σε νέα παιδιά- είναι μία επανάσταση. Ότι ένα παιδί μπορεί να κάνει εσωτερικό Erasmus, να φύγει από το τμήμα του και να πάει για ένα εξάμηνο σε ένα άλλο τμήμα, αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για τα ελληνικά πανεπιστήμια όμως συμβαίνουν παντού στον κόσμο. Αυτές είναι μεγάλες αλλαγές και γι’ αυτές τελικά θα κριθούμε. Και ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει, τελικά, για το σχήμα το οποίο θα κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία».


Σταθερό προβάδισμα Μητσοτάκη και ΝΔ, καθηλωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη μέτρηση της Alco για το «Open», στο μεταξύ, καταγράφεται η δυσκολία των πολιτών να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Ειδικότερα, σε ερώτημα για την κάλυψη των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου, το 55% των ερωτηθέντων απαντά ότι τους καλύπτει με μεγάλη δυσκολία, 29% με μικρή, 10% απαντά ότι δεν μπορεί να τους καλύψει και μόνο το 6% απαντά ότι τους καλύπτει εύκολα.
Ταυτόχρονα, το 46% απαντά ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας δεν βοηθούν καθόλου, 29% ότι βοηθούν λίγο, 17% αρκετά και μόνο 2% ότι βοηθούν πολύ.

Ανησυχία εκφράζεται επίσης για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς και για τον ενισχυμένο ρόλο της Τουρκίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ειδικότερα, στο ερώτημα πόσο ανησυχούν οι πολίτες για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στην ελληνική οικονομία, το 60% απαντά «πολύ», το 33% «αρκετά» ενώ μόνο 4% λέει «λίγο» και 2% «καθόλου». Αναφορικά με την πιθανότητα ενίσχυσης του ρόλου της Τουρκίας από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, το 33% λέει ότι ανησυχεί πολύ και 38% αρκετά ενώ 16% απαντά λίγο και 9% καθόλου.

Ωστόσο, η πλειονότητα των ερωτηθέντων φαίνεται να συμφωνεί με την θέση της Ελλάδας στο Ουκρανικό καθώς το 38% πιστεύει ότι υπηρετεί αρκετά τα εθνικά συμφέροντα, ενώ το 17% απαντά «πολύ», το 27% «καθόλου» και το 10% «λίγο».

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι στις 8,9 μονάδες καθώς το κυβερνών κόμμα καταγράφει μικρή πτώση από την τελευταία δημοσκόπηση, ενώ το κόμμα της αξιωματικής παραμένει στάσιμο και δεν εκμεταλλεύεται ούτε την υποχώρηση της δύναμης του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Αναλυτικότερα, η ΝΔ προηγείται με 31,1% (31,8% στην προηγούμενη μέτρηση της Alco), ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δεύτερος με 22,2% ενώ το ΚΙΝΑΛ που καταγράφει πτώση 1,1 συγκεντρώνει 13%. Το ΚΚΕ παραμένει στην τέταρτη θέση με ποσοστό 5,8% και ακολουθεί η Ελληνική Λύση στο 4,5%. Οριακά εκτός Βουλής είναι το Μέρα25 καθώς καταγράφει ποσοστό 2,8%.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό» καθώς 36% απαντά τον νυν πρωθυπουργό, το 33% «κανέναν» και το 23% τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ