Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Ο «σύντροφος» του μέλλοντος θα είναι ο απόγονος των Siri και Αlexa


Οι έξυπνοι φωνητικοί βοηθοί που θα διαδεχθούν Siri και Alexa θα είναι οι νέοι «σύντροφοί» μας σε ένα μέλλον πολύ πιο κοντινό από ό,τι νομίζουμε - Οι προφητείες της Karen Lellouche Tordjman, από τους πιο γνωστούς παγκοσμίως ειδικούς για το μέλλον των αλληλεπιδράσεων με τους καταναλωτές.

Είναι πρωί Δευτέρας και μόλις λάβατε ένα ηχητικό μήνυμα από τη φωνητική βοηθό σας, που λέει: «Καλημέρα. Έχει βγει σε έκπτωση ένα νέο παντελόνι στο αγαπημένο σας κατάστημα. Την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς φορούσατε τα έξυπνα γυαλιά σας, κοιτάξατε ένα παρόμοιο παντελόνι ενός συναδέλφου. Θα θέλατε να το φορέσετε στο πάρτι την Πέμπτη; Προτείνω να μην πάτε αύριο σινεμά, για να έχετε χρήματα να το αγοράσετε. Πείτε ναι, αν θέλετε να προχωρήσετε στην αγορά. Επίσης, ενημερώστε με αν πρέπει να βρω δώρο για την οικοδέσποινα του πάρτι. Μπορώ να σας προτείνω ιδέες με βάση τα χρήματά σας και το προφίλ της στο Instagram. Πείτε ναι, αν θέλετε να προχωρήσω…»


Αυτή ήταν η εισαγωγή της Karen Lellouche Tordjman σε ομιλία της στο TEDX, όπου παρουσίασε πώς θα εξελιχθούν οι φωνητικοί βοηθοί στο κοντινό μέλλον. Η Tordjman είναι από τους πιο γνωστούς παγκοσμίως ειδικούς στην εξυπηρέτηση πελατών και μετέχει σε έρευνες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ για το μέλλον των αλληλεπιδράσεων με τους πελάτες.

Στην παρουσίασή της μίλησε για την προοπτική να αποκτήσουμε όλοι, σύντομα, έναν «σύντροφο» που θα ασχολείται αποκλειστικά με τις προσωπικές μας ανάγκες και επιθυμίες. Ο «σύντροφος» αυτός θα είναι ο φωνητικός βοηθός.

Συναρπαστικό ή τρομακτικό;

Στο μέλλον, ένας φωνητικός βοηθός θα λαμβάνει υπόψη τους καρδιακούς σας παλμούς για να καθορίσει την ποσότητα της καφεΐνης στον καφέ που θα παραγγείλετε. Θα υπολογίζει τις θερμίδες του γεύματός σας και το πόσο περπατάτε για να σας προτείνει προγράμματα γυμναστικής. Θα μπορεί να συνεργάζεται με τους φωνητικούς βοηθούς των φίλων σας για να προτείνει εξόδους που θα ταιριάζουν στα χρήματα, τις υποχρεώσεις και τις τοποθεσίες όλων.

Επειδή, όμως, όλα αυτά μπορεί να εξελιχθούν σε τρομακτικές καταστάσεις, η Tordjman σημειώνει ότι πρέπει να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία των μελλοντικών φωνητικών οδηγών, ώστε οι χρήστες να έχουν τον πλήρη έλεγχο των δεδομένων που μοιράζονται και να καθορίζουν οι ίδιοι ποιες προτάσεις θέλουν να ακούν.

Προφανώς, οι φωνητικοί βοηθοί δεν είναι κάτι καινούριο. Siri, Alexa, Google assistant και δεκάδες ανάλογες εφαρμογές έχουν, ήδη, μπει στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Όμως, όλες οι εφαρμογές που είναι σήμερα διαθέσιμες έχουν ένα κοινό: χρησιμοποιούν αλγόριθμους και τεχνητή νοημοσύνη για να προσφέρουν υπηρεσίες σε ένα πολύ συγκεκριμένους – η καθεμία- τομείς: για παράδειγμα, οδηγίες πλοήγησης, έλεγχο ηλεκτρικών συσκευών στο σπίτι, καταμέτρηση λειτουργιών του οργανισμού.

Πώς θα γεννηθούν οι βοηθοί του μέλλοντος

Η νέα γενιά των φωνητικών βοηθών θα λειτουργεί σε όλα αυτά τα πεδία. Θα συγχρονίζει κάθε υπηρεσία. Για να επιτευχθεί, όμως, αυτό, χρειάζονται δύο τεχνολογικές εξελίξεις.



• Η πρώτη αφορά στην αναγνώριση φωνής. Οι φωνητικοί βοηθοί θα πρέπει να καταλαβαίνουν ότι λένε οι χρήστες. Όμως, το να καταλαβαίνει κάποιος την ανθρώπινη γλώσσα δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη τις διαφορετικές προφορές, τους ήχους του περιβάλλοντος, αλλά και τα συμφραζόμενα του λόγου.

• Το δεύτερο είναι το εύρος λειτουργίας. Οι έξυπνοι βοηθοί θα πρέπει να έχουν προτάσεις για μία μεγάλη γκάμα θεμάτων, ώστε να καλύπτουν οποιαδήποτε ανάγκη του χρήστη.

Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας εργάζονται πυρετωδώς πάνω στους δύο αυτούς τομείς. To 2018, η Google ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επενδύσεων σε start up, που θα δούλευαν πάνω στους έξυπνους διακόπτες της Google. Μέχρι τώρα, έχει επενδύσει σε πάνω από 15 εταιρείες. Η Amazon έχει 10.000 εργαζόμενους που δουλεύουν πάνω σε τεχνολογίες αναβάθμισης της Alexa.

«Αργά ή γρήγορα, οι εταιρείες θα βρούνε λύση για την αναγνώριση φωνής» διαβεβαιώνει η Tordjman. «Οι φωνητικοί βοηθοί δε θα καταλαβαίνουν μόνο τις εντολές από απόσταση και παρά το θόρυβο του γύρω περιβάλλοντος, αλλά θα μπορούν επίσης να καταλαβαίνουν τι διάθεση έχουμε: αν είμαστε χαρούμενοι, λυπημένοι, ενοχλημένοι. Και θα απαντούν σε ανάλογο τόνο!»


«Δε θα μπορούμε να ζούμε χωρίς αυτούς»

Η δεύτερη και μεγαλύτερη πρόκληση είναι το εύρος λειτουργίας των φωνητικών βοηθών, που απαιτεί την ανάπτυξη εξαιρετικά περίπλοκων αλγόριθμων.

Οι έξυπνοι φωνητικοί βοηθοί του μέλλοντος θα έχουν πολλαπλές αποστολές: από το να κρατούν σημειώσεις σε ένα μίτινγκ, να παραγγέλνουν γάλα και να προτείνουν ασκήσεις πνευματικής χαλάρωσης έως το να προτείνουν στον χρήστη αν θα πρέπει να αγοράσει ένα βιβλίο ή να αγοράσει ένα ρούχο.

Άρα, οι αλγόριθμοι πίσω από τους έξυπνους φωνητικούς βοηθούς θα πρέπει να είναι σε θέση να επεξεργάζονται εκατομμύρια δεδομένα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ώστε να εντοπίζουν υποδείγματα, να προτείνουν ενέργειες και επίσης να μαθαίνουν από τις αντιδράσεις του χρήστη.

Σε έναν κόσμο με έξυπνους φωνητικούς βοηθούς, κάθε επιχείρηση του μέλλοντος, ανεξάρτητα από το αντικείμενό της, θα πρέπει να αναπτύξει δραστικά τις εφαρμογές αλληλεπίδρασης με φωνή και, παράλληλα, να διασφαλίζει ότι οι πελάτες της θα την εμπιστεύονται για να τους παρουσιάζει προτάσεις αγορών.

«Τρία είναι τα απαιτούμενα του μέλλοντος: δεδομένα, τεχνολογία και εμπιστοσύνη» τονίζει η Tordjman, που προβλέπει ότι σε λίγα χρόνια οι έξυπνοι βοηθοί θα είναι τόσο απαραίτητοι και ενταγμένοι στην καθημερινότητά μας, όσο είναι τώρα τα έξυπνα κινητά μας.

«Δε θα μπορούμε να ζούμε χωρίς αυτούς. Και θα είναι ενσωματωμένα σε κάθε συσκευή γύρω μας» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ