Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021

Ο oυρανοξύστης-«δέντρο» που θα καθαρίζει τον αέρα γύρω του


Ονομάζεται «Αστική Σεκόγια» [Urban Sequoia] και είναι έν υψηλό κτίριο σχεδιασμένο για να λειτουργεί όπως και η αληθινή σεκόγια, δηλαδή συλλέγοντας τον άνθρακα και φιλτράροντας τον αέρα που υπάρχει γύρω του.

Την δημιουργία του έχει αναλάβει η αρχιτεκτονική εταιρεία Skidmore, Owings & Merrill και, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα newatlas.com, ο ουρανοξύστης θα αποτελείται από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, όπως ξύλο και βιοτσιμέντο διαφόρων τύπων, αφήνοντας πίσω του μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.

Το κτίριο θα είναι μοναδικό, καθώς θα διαθέτει τεχνολογία απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα, απορροφώντας μέχρι και 1.000 τόνους ετησίως, ποσότητα ίση με αυτή που απορροφούν περίπου 50.000 δέντρα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

«Ο άνθρακας που θα απορροφά το κτίριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια σε διάφορες εργοστασιακές εφαρμογές, με διττή ωφέλεια: πρώτον, αναπτύσσοντας έναν οικονομικό τομέα που θα ασχολείται με την απομάκρυνση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και, δεύτερον, δημιουργώντας έναν κύκλο άνθρακα που θα προσφέρει οφέλη και όχι προβλήματα στην ανθρωπότητα», αναφέρει σε ανακοίνωση της η κατασκευάστρια εταιρεία.  


Δεν είναι το πρώτο αντίστοιχα ενδιαφέρον και φιλόδοξο εγχείρημα που έχει παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με τις κατασκευές υψηλών κτιρίων και άκρως φιλικών προς το περιβάλλον.

Πρόσφατα, το γαλλικό γραφείο Vincent Callebaut Architectures, που φημίζεται για την αειφόρο αρχιτεκτονική του, παρέδωσε και αυτό από την πλευρά του έναν εντυπωσιακό ουρανοξύστη που υπολογίζεται ότι, καθώς θα φιλοξενεί γύρω στα 23.000 δέντρα στην επιφάνειά του, θα λειτουργεί σαν ένα δάσος μέσα στην πόλη και θα απορροφά περίπου 130 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Η αρχιτεκτονική αυτή πρόταση διακρίθηκε σε διαγωνισμό για την καλύτερη οικολογική ιδέα για το προάστιο Xinjin της πρωτεύουσας της Ταϊβάν, Ταϊπέι και όπως εξηγούν οι αρχιτέκτονες που σχεδίασαν το κτίριο, η πράσινη κάλυψή του θα αγγίζει το 246% (θα είναι, δηλαδή, πέντε φορές υψηλότερη από αυτήν που προβλέπουν οι τοπικοί κανονισμοί). Για να ενισχυθεί η απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα, οι αστικοί κηπουροί επένδυσαν περαιτέρω στη βιοποικιλότητα, φυτεύοντας διαφορετικά είδη δέντρων που προσομοιάζουν το φυσικό περιβάλλον.

Στο βιοκλιματικό σχεδιασμό του κτιρίου συμβάλλει και το σύστημα θέρμανσης, στη βάση του πύργου, που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, διοχετεύοντας το θερμό αέρα μέσα από μια καμινάδα στον πυρήνα μέχρι την κορυφή του ουρανοξύστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ