Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Βάσεις 2019: Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία τους

Τέλος στην αγωνία των περίπου 100.000 υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, θα μπει την Παρασκευή 28 Ιουνίου καθώς τότε αναμένεται πιθανότατα η ανακοίνωση των βαθμολογιών τους.

Τα στατιστικά των επιδόσεων θα δώσουν τις πρώτες στέρεες εκτιμήσεις για την πορεία των φετινών βάσεων στο νέο ακαδημαϊκό χάρτη που διαμορφώνεται από τον Σεπτέμβριο του 2019, καθώς για πρώτη φορά θεσπίστηκε γενναία αύξηση πανεπιστημιακών τμημάτων και κατάργηση των ΤΕΙ.

Ήδη όμως υπάρχουν τρεις παράγοντες, πάνω στους οποίους οι εκπαιδευτικοί αναλυτές έχουν υποστηρίξει εκτιμήσεις για πτώση των φετινών βάσεων. Ο αριθμός εισακτέων, που φέτος είναι αυξημένος κατά 4.000 θέσεις, το υψηλό επίπεδο δυσκολίας μαθημάτων με συντελεστή βαρύτητας αλλά και οι πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα, διαμορφώνουν την αίσθηση ότι σχεδόν σε όλα τα επιστημονικά πεδία θα καταγραφούν σημαντικές απώλειες στα μόρια εισαγωγής.

Αναλυτικά, οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

1ο επιστημονικό πεδίο- Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών

Πληθώρα υποψηφίων, περιορισμένες επιλογές και αριθμός εισακτέων αλλά και υψηλός ανταγωνισμός χαρακτηρίζουν το εν λόγω επιστημονικό πεδίο, μη επιτρέποντας καταβαράθρωση των βάσεων, ανεξαρτήτως επιδόσεων των υποψηφίων. Αντιθέτως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 1ο πεδίο θα αποτελέσει τη μοναδική εξαίρεση, καθώς θα καταγραφούν περιορισμένες αυξομειώσεις ανάλογα με τη σχολή, χωρίς μεγάλες απώλειες.

Το μάθημα που φαίνεται ότι θα αποτελέσει “κλειδί” για τους υποψηφίους, είναι η Ιστορία Προσανατολισμού, η οποία φαίνεται ότι δυσκόλεψε περισσότερο κατά τη διαγωνιστική διαδικασία, ενώ παράλληλα έχει και συντελεστή βαρύτητας 0,7.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, οι δημοφιλείς σχολές του 1ου πεδίου, διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα.

Η Νομική Αθήνας ανέβηκε στα 18.219 μόρια και η Νομική Θεσσαλονίκης στα 17.965 μόρια. Οι Ψυχολογίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης στα 17.949 και 17.711 μόρια αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο με τα λιγότερα τμήματα κάτω από τη βάση.

2ο επιστημονικό πεδίο- Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών

Κατάρρευση των βάσεων σε ορισμένα τμήματα, κυρίως περιφερειακά, είσοδος σε σχολές με χαμηλές βαθμολογίες και “ψαλίδι” στους αριστούχους προβλέπεται για το 2ο επιστημονικό πεδίο. Και σε αυτή την περίπτωση το “μοιραίο” μάθημα αναμένεται να είναι η Φυσική, τα θέματα του οποίου προκάλεσαν σοβαρές ενστάσεις από την πλευρά των επιστημονικών ενώσεων, που έκαναν λόγο για υψηλής δυσκολίας θέματα και για περιορισμένο χρόνο των υποψηφίων να ανταποκριθούν στα ζητούμενα. Δεδομένου ότι πρόκειται για μάθημα με συντελεστή βαρύτητας, θα επηρεάσει και θα πιέσει προς τα κάτω τις βάσεις, μιας και οι επιδόσεις αναμένονται χαμηλότερες από πέρσι.

Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Φροντιστών Ελλάδος, Γιάννης Βαφειαδάκης, εκτίμησε ότι ακόμα και οι δημοφιλείς πολυτεχνικές σχολές θα πέσουν κάτω από τα 18.000 μόρια.

Σημειώνεται, ότι πέρσι, το 2ο επιστημονικό πεδίο είχε υποστεί σοβαρές απώλειες, που έφταναν ακόμα και τα 2.300 μόρια κάτω σε περιφερειακά ιδρύματα. Πέρσι, μόλις δύο πολυτεχνικά τμήματα (του ΕΜΠ) κατάφεραν να διατηρήσουν το κατώφλι των 18.000 μορίων, το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (18.240) και το Μηχανολόγων Μηχανικών (18.033), επομένως φέτος πολύ πιθανόν να χάσουν κι άλλα μόρια εισαγωγής.

Παράλληλα, με την αλλαγή του ακαδημαϊκού χάρτη και την έκρηξη του αριθμού πολυτεχνικών και θετικών τμημάτων, οι υποψήφιοι που διαχρονικά διεκδικούν μια θέση σε αυτό το επιστημονικό πεδίο αντιστοιχούν στις προσφερόμενες θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται “συνθήκες ελεύθερης πρόσβασης”, δηλαδή, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι υποψήφιοι θα πετύχουν την εισαγωγή τους σε κάποιο τμήμα, ανεξαρτήτως της βαθμολογίας τους. Γεγονός που οδηγεί γι’ ακόμη μια χρονιά σε βάσεις που κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κοντά στα 5.000 μόρια.

3ο επιστημονικό πεδίο-Επιστημών Υγείας

Παρά τον υψηλό ανταγωνισμό και το γεγονός ότι πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο με τις υψηλότερες επιδόσεις στην πλειοψηφία των υποψηφίων τους, αναμένεται συγκρατημένη, σε σχέση με το 2ο πεδίο, πτώση, ενώ το “στοίχημα” για τους εκπαιδευτικούς αναλυτές είναι αν θα διατηρηθεί η Ιατρική Αθήνας πάνω από τα 19.000 μόρια.


Και σε αυτή την περίπτωση, το μάθημα της Χημείας φαίνεται ότι είναι αυτό που θα επηρεάσει τις βαθμολογίες, ρίχνοντας τις ήδη υψηλές βάσεις. Καθώς πρόκειται για το πιο ανταγωνιστικό πεδίο, οι μειώσεις σε πολλές περιπτώσεις θα είναι οριακές και ίσως να επηρεάσουν κυρίως τα κεντρικά ιδρύματα, στα οποία καταγράφεται και η μεγαλύτερη ζήτηση από τους υποψηφίους.

Υπενθυμίζεται ότι η Ιατρική Αθήνας πέρσι έφτασε τα 19.029 μόρια και η Θεσσαλονίκη τα 18.808 μόρια. Άνω των 18.000 μορίων διατηρήθηκαν στη πλειοψηφία τους οι φαρμακευτικές, Βιολογίες και Οδοντιατρικές, ενώ μόνο στην περίπτωση των γεωπονικών τμημάτων σημειώθηκε πτώση. Όπως και στην περίπτωση του 1ου επιστημονικού πεδίου, ο αριθμός των τμημάτων με εισαγωγή κάτω από τη βάση παραμένει μικρός.

Άγνωστο, πάντως, παραμένει ποια θα είναι η αντίδραση των υποψηφίων στα νέα πανεπιστημιακά τμήματα παραϊατρικών επαγγελμάτων (φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.λ.π.) που φέτος τον Σεπτέμβρη. Μέχρι πρότινος λειτουργούσαν ως ΤΕΙ αλλά διατηρούσαν υψηλές βάσεις. Φέτος, πολύ πιθανόν σε αυτά να καταγραφεί αύξηση μορίων, λόγω υψηλής ζήτησης.

4ο επιστημονικό πεδίο- Οικονομίας και Πληροφορικής

Χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο μάθημα που να δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους υποψηφίους, στο 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται πτώση των βάσεων για διαφορετικούς λόγους. Οι θέσεις των εισακτέων λόγω των νέων πανεπιστημιακών τμημάτων θα άυξηθούν, παράγοντας που συνήθως πιέζει τις βάσεις προς τα κάτω.

Πρόκειται για το επιστημονικό πεδίο, όπου καταγράφονται οι χαμηλότερες επιδόσεις, ενώ πέρσι το τμήμα με την υψηλότερη βαθμολογία έφτασε μέχρι τα 17.000 μόρια. Στον αντίποδα, σε πληθώρα τμημάτων, άνω των 60, η εισαγωγή των υποψηφίων έγινε με βαθμούς κάτω από τη βάση.

Στα πιο δημοφιλή τμήματα σε αυτό το πεδίο, είναι οι Πληροφορικές, που πέρσι στα 16.000-16.500 μόρια στα κεντρικά ιδρύματα και στις οποίες αναμένεται πτώση για φέτος. Οι Οικονομικές σχολές κινήθηκαν πέρσι από τα 13.000-17.000 μόρια με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για περαιτέρω πτώση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ