Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για τα 60 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Η Θεσσαλονίκη γιόρτασε μετέχοντας με τους επισημότερους εκπροσώπους της και με την παρουσία των δημιουργικών φορέων της οικονομίας της, οι οποίοι υπήρξαν και οι «γεννήτορες» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του ως Ανωτέρα Σχολή Βιομηχανικών Σπουδών Θεσσαλονίκης, το 1957-1958.
Νοσταλγία και συγκίνηση για το παρελθόν, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για ένα καλύτερο μέλλον, ήταν τα κυρίαρχα συναισθήματα που επικράτησαν ανάμεσα στους εκατοντάδες φοιτητές και αποφοίτους που πήραν μέρος στη εκδήλωση για την ιστορική επέτειο του Ιδρύματος, το βράδυ της Δευτέρας, 26 Νοεμβρίου 2018, ενώ συγκινητική ήταν η συμμετοχή παλαιότερων Πρυτάνεων, καθηγητών, εργαζομένων, καθώς και παραγόντων του πολιτικού, κοινωνικού και επιχειρηματικού βίου. Η γιορτή αυτή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας συνοδεύτηκε με την παρουσίαση του συλλεκτικής αξίας Λευκώματος των 60 χρόνων.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Στυλιανός Δ. Κατρανίδης, ο οποίος έκανε μια αναδρομή στην πορεία του Πανεπιστημίου τα τελευταία 60 χρόνια, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε, ενώ μίλησε και για τις προκλήσεις και τις δυνατότητες που ανοίγονται στο μέλλον.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και γεμάτες συναισθηματική φόρτιση ήταν οι ομιλίες των παλαιών αποφοίτων - σχεδόν ένας από κάθε δεκαετία της ζωής του Ιδρύματος - οι οποίοι με εκφραστικότητα και αμεσότητα θύμισαν στο ακροατήριο τις παλιές «καλές ημέρες», που αρκετές φορές είχαν τις μεγάλες δυσκολίες τους, αλλά, όπως όλοι επισήμαναν, οδήγησαν αργά αλλά σταθερά στην μετεξέλιξη της τότε Σχολής, που πολλοί είχαν υποτιμήσει, σε ένα σύγχρονο και δυναμικό Πανεπιστήμιο.

Μίλησαν οι απόφοιτοι: Αντώνης Κεχαγιάς, οικονομολόγος, ένας από τους φοιτητές της πρώτης χρονιάς λειτουργίας της τότε Ανωτέρας Σχολής Βιομηχανικών Σπουδών, το 1957-58, Δέσποινα Κιουπτσή- Αμασόγλου, φοροτεχνικός, που είχε εισαχθεί το 1964, Σταύρος Τζίμας, δημοσιογράφος, που είχε εισαχθεί το 1974 και Νίκος Μυλωνίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που είχε εισαχθεί το 1989. Τις ομιλίες έκλεισε η Γεωργία Πάνου, η φοιτήτρια που εισήχθη φέτος με τον μεγαλύτερο βαθμό στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.

Στη συνέχεια ο πρώην Πρύτανης, Ιωάννης Τσεκούρας έκανε την παρουσίαση του Λευκώματος. O κ. Τσεκούρας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικές και σημαντικές στιγμές της ιστορίας του, αναφέρθηκε εκτενώς και στις δυνατότητες που ανοίγονται για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας τις επόμενες δεκαετίες και πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις που θα εξασφαλίσουν την περαιτέρω ανάδειξή του.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος, Τζιτζικώστας, ο δημάρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο προϊστάμενος του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Γιώργος Αγγελόπουλος, ο βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, η Αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, η εκπρόσωπος του υφυπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Μπόλαρη, Φωτεινή Πεσματζόγλου, ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, προξενικές, θρησκευτικές και στρατιωτικές αρχές.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με εξαιρετικό μουσικό πρόγραμμα, το οποίο ενθουσίασε το κοινό, από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, υπό τη διεύθυνση του αναπληρωτή καθηγητή Γεωργίου Βράνου, στο οποίο σολίστ στο πιάνο ήταν ο Κωνσταντίνος Δεστούνης, διακεκριμένος απόφοιτος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ