Τις παραιτήσεις τους κατέθεσαν σήμερα τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς και οκτώ μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Συγκεκριμένα, επιστολή με την οποία δηλώνουν την αποχώρησή τους έστειλαν σήμερα προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας οκτώ μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΠΑΜΑΚ. Στην επιστολή τους αναφέρουν πως η πρόσφατη απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με την οποία τροποποιήθηκαν οι Διαπιστωτικές Πράξεις συγκρότησης των Συμβουλίων αναφορικά με την λήξη της θητείας τους, ώστε από τις 31-08-2016 αυτή να επεκτείνεται μέχρι τις 31-08-2017, «θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι ήταν μια κίνηση στήριξης (επιτέλους) ενός οργάνου διοίκησης που, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπέστη με πολλούς τρόπους συστηματική και συντεταγμένη υπονόμευση από πολλές πλευρές και ομάδες συμφερόντων μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια. Αντίθετα δυστυχώς, η παράταση της θητείας επιβεβαιώνει και επισφραγίζει την απαξίωση του θεσμού (εκ των υστέρων χαρακτηριζόμενη ως «αυτοακύρωση») διατηρώντας, μετά τα τελευταία νομοθετήματα, ούτε καν τη σκιά ενός (υποτίθεται) ελεγκτικού οργάνου, αποφεύγοντας μάλιστα με τον τρόπο αυτό να δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστήμια να οργανώσουν τις εκλογές για συμβούλια με πρόσωπα που θα εκλεγούν με βάση το νέο, μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις διαμορφωμένο νομικό πλαίσιο. Παρά τη μεταβολή των συνθηκών που οδήγησαν σε κατακόρυφη υποβάθμιση του ρόλου των Συμβουλίων, παραμείναμε στις επάλξεις από αίσθημα καθήκοντος απέναντι στο Πανεπιστήμιό μας».«Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις», συνεχίζουν στην επιστολή τους, «δεν αποδεχόμαστε την επιβαλλόμενη παράταση της θητείας μας και έχουμε υποβάλει επιστολές με τις οποίες δηλώνουμε ότι αποχωρούμε από το Συμβούλιο άμα τη λήξει της, ήτοι από 1/9/2016 (o κ. Σαχινίδης αποχώρησε για τους ίδιους λόγους στις 28/2/2016)».
«Επειδή ακούστηκαν πολλές ανακρίβειες και από επίσημα πρόσωπα για το έργο των Συμβουλίων και την χρησιμότητα του θεσμού σε βάθος χρόνου, επιθυμούμε να σημειωθεί πριν αποχωρήσουμε ότι, στο μέτρο του εφικτού, το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διεκπεραίωσε με απόλυτη συνέπεια τις τυπικές αρμοδιότητές του που ήταν, με βάση το νομικό πλαίσιο, αποκλειστικά δική του ευθύνη όπως, για παράδειγμα, ο έλεγχος και η έγκριση προϋπολογισμών και οι τροποποιήσεις τους, η οργάνωση των πρυτανικών και κοσμητορικών εκλογών, η συγκρότηση της ΜΟΔΙΠ, η κατάρτιση και η αποστολή σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για το ΝΠΙΔ, η διατύπωση εκτεταμένων προτάσεων επί του σχεδίου Οργανισμού και άλλα, επιδιώκοντας πάντα κλίμα συνεργασίας και συναίνεσης», προσθέτουν στην επιστολή τους.
Ακόμη, αναφέρουν πως «Επί της ουσίας, ξεκινήσαμε με όραμα να συμβάλουμε ώστε να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας συμβατό με εκείνο που εφαρμόζουν αντίστοιχα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε Ευρώπη και Αμερική οδηγώντας σε λαμπρά αποτελέσματα στην έρευνα, τη διδασκαλία, την κοινωνική προσφορά και στην ανάπτυξη των χωρών τους. Ο στόχος ήταν να ενσωματωθούν οι ιδέες αυτές πρωτίστως στα κείμενα του Οργανισμού και του Κανονισμού και να αποτυπωθούν στις κατευθύνσεις στρατηγικού σχεδιασμού του Ιδρύματος. Δυστυχώς οι προσπάθειες αυτές δεν προχώρησαν -στην πλειοψηφία των πανεπιστημίων- είτε επειδή η πρωτοβουλία ανήκε σύμφωνα με την νομοθεσία σε άλλα όργανα των Ιδρυμάτων είτε επειδή οι παλινωδίες της πολιτικής ηγεσίας αφαίρεσαν τη δυνατότητα να αναπτυχθεί η σχετική ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση στα ιδρύματα».
Κλείνοντας την επιστολή τους τα 8 παραιτηθέντα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΠΑΜΑΚ σημειώνουν: «Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που μας εξέλεξαν για τη θητεία αυτή και επίσης όσους και όσες, μέλη ΔΕΠ και διοικητικό προσωπικό, συνεργάστηκαν μαζί μας, συμβάλλοντας σε έναν ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο. Σε κάθε περίπτωση, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας προχωρά μπροστά και αναπτύσσεται, ελπίζουμε και με την ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας. Ευχόμαστε, τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και το διοικητικό προσωπικό να συνεχίσουν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες τις προσπάθειές τους, για την ανάδειξή του Ιδρύματος ως ενός από τα κέντρα αριστείας στην Ελλάδα και διεθνώς. Όλες οι ενέργειές μας αποσκοπούσαν στην εμπέδωση ενός τέτοιου ακριβώς κλίματος και οι υπογράφοντες δεν θα πάψουμε να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση είτε ως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας είτε ως πρώην εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου, διαθέσιμα, έστω και άτυπα, όποτε το Πανεπιστήμιο μας χρειαστεί».
Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος του ΣΙ του ΠΑΜΑΚ Γεώργιος – Μιχαήλ Κωνσταντινίδης, ο αναπληρωτής πρόεδρος Ανδρέας Κ. Γεωργίου, τα εσωτερικά μέλη Ελένη Κατσούλη και Χρήστος Κωνσταντάτος και τα εξωτερικά μέλη Ελένη Κατσαρού, Κυριάκος Λουφάκης, Στυλιανός Περράκης και Νικόλαος Σαχινίδης.
Παραιτήθηκαν τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΑΠΘ
Σε παραίτηση προχώρησαν τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν πως « είχαμε εξ αρχής και δημοσίως εκφράσει την αντίθεσή μας στην παράταση της θητείας των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων και είχαμε ζητήσει από το Υπουργείο την ανάκλησή της και τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέων Συμβουλίων, όπως προέβλεπε ο σχετικός νόμος. Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε». Όπως προσθέτουν, «με τη λήξη της κανονικής μας θητείας, θεωρούμε ότι οφείλουμε να παραιτηθούμε, συνεπείς με τις θέσεις που είχαμε ήδη εκφράσει».
«Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι ο θεσμός του Συμβουλίου είναι χρήσιμος για τα Πανεπιστήμια και ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί από την Πολιτεία. Δυστυχώς, είχαμε να αντιμετωπίσουμε ποικιλότροπη απαξίωση και σταδιακό περιορισμό των αρμοδιοτήτων, ιδίως αυτών που αφορούσαν στον μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ορθολογική λειτουργία κάθε Πανεπιστημιακού ιδρύματος», σημειώνουν επίσης, προσθέτοντας πως «Πιστεύουμε, ακόμη, ότι ανταποκριθήκαμε στην εμπιστοσύνη των συναδέλφων που μας ανέδειξαν σε μέλη του Συμβουλίου, εξαντλώντας πλήρως την εκ του νόμου προβλεπόμενη θητεία».
Κλείνοντας τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΑΠΘ ευχαριστούν τους συναδέλφους τους «που μας στήριξαν κατά τη διάρκεια της θητείας μας, προσφέροντας αφιλοκερδώς τον πολύτιμο χρόνο και τις ειδικές τους γνώσεις». «Μπορούμε να βεβαιώσουμε, από την εμπειρία μας, ότι το πανεπιστήμιό μας έχει εξαιρετικό δυναμικό σε όλα τα επίπεδα. Μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα, παρά την αδυσώπητη κρίση που μαστίζει τη χώρα μας και τον συνακόλουθο περιορισμό των οικονομικών πόρων, αν θεραπευθούν ορισμένες αδυναμίες του νομικού πλαισίου και αν ξεπερασθούν κάποιες παρωχημένες νοοτροπίες», καταλήγουν στην επιστολή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ