Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Μιλάμε πάντα για τις ίδιες λίστες και για τα ίδια 7 δις;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», δυο μέρες πριν από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή περί διαφθοράς και διαπλοκής, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, είπε πως «η συζήτηση για τη διαπλοκή στη Βουλή θα είναι η αρχή για την αντιμετώπιση της διαπλοκής και του λαθρεμπορίου», καθώς στόχος «δεν είναι να ακουστούν βαρύγδουπα ονόματα αλλά να μπει φραγμός σε αυτό τον κατήφορο».

Όπως είπε, οι υπουργοί θα καταθέσουν σειρά μέτρων, αλλά και πρόνοιες για επιστροφή χρημάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή η οποία ανέρχεται στα 7 δις ετησίως.

Πέραν του γεγονότος ότι ήδη πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 (θυμηθείτε τον κ. Δραγασάκη στη Βουλή, όταν στις 8 Οκτωβρίου 2014 είχε δηλώσει «τα ονόματα όλα θα τα αποκαλύψει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ») ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν ότι θα αντιμετώπιζε το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και θα έθετε τέλος στη λιτότητα με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τα έσοδα από τις διάφορες λίστες, φαντάζομαι ότι ο κ. Φλαμπουράρης μιλάει για τα ίδια 7 δις ευρώ για τα οποία μιλούσε και ο τότε υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις αρχές της «πρώτης φορά αριστερά κυβέρνησης».

Ως γνωστόν, εκείνη η «ηρωική» κυβέρνηση είχε δημιουργήσει την συγκεκριμένη θέση και είχε τοποθετήσει σ’ αυτήν τον κ. Νικολούδη, πρώην πρόεδρο της Αρχής για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος (τον οποίο κατήργησε στην… πρωτοδεύτερη φορά αριστερά κυβέρνηση, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Ο κ. Νικολούδης, λοιπόν, κατά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις στις 10 Φεβρουαρίου 2015, είχε δηλώσει ότι «οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν από το 2012 έως σήμερα -και στη λίστα Λαγκάρντ- κατέληξαν σε 3.500 περιπτώσεις φοροδιαφυγής και σε ποσό, που διέφυγε «μετρημένα και υπολογισμένα μέχρι το τελευταίο ευρώ», 7 δις ευρώ.

Είχε μάλιστα πει πως αναμένεται με εξαιρετική πιθανότητα να αποδοθούν 2,5 δις κατ' ελάχιστον στο Δημόσιο.

«Αυτόν τον πακτωλό χρήματος που το Δημόσιο έχει το δικαίωμα και το καθήκον να τον εισπράξει, δεν έχει δυνατότητα να το πράξει γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν ελεγκτές στο ΣΔΟΕ και στις εφορίες, ικανοί να ανταποκριθούν», είχε δηλώσει ανακοινώνοντας –και τότε - τη λήψη άμεσων μέτρων.

Οπότε, προφανώς μιλάμε για τα ίδια 7 δις!

Λίγο μετά, στις 17 Μαρτίου 2015, (και ενώ ακόμη διαρκούσε η «πρώτη ηρωική» περίοδος) ο κ. Νικολούδης, ξαναπήγε στη Βουλή και έλαβε μέρος στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση και την πάταξη της διαφθοράς:

«Δεν μπορώ να υποσχεθώ πως θα κάνουμε αυτή τη χώρα παράδεισο. Όμως, λίγος χρόνος αν μας δοθεί, στο συγκεκριμένο τομέα της διαφθοράς η Ελλάδα θα γίνει μια άλλη χώρα. Και να μου το θυμηθείτε», μας διαβεβαίωσε.

Με τον συγκεκριμένο νόμο (αυτόν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που κατήργησε το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» και που καταργήθηκε και ο ίδιος από το «παράλληλο πρόγραμμα») καταργήθηκε και η θέση του Εθνικού Συντονιστή κατά της διαφθοράς (θέση που μέχρι τότε κατείχε ο κ. Τέντες).

Ο κ. Νικολούδης είχε τότε δικαιολογήσει την απόφαση λέγοντας ότι ο θεσμός (του Εθνικού Συντονιστή) αποδείχθηκε ανεπαρκής, διότι δεν είχε επιχειρησιακές αρμοδιότητες, δεν είχε τον υπηρεσιακό έλεγχο των επιμέρους υπηρεσιών.

 «Η διαφθορά θέλει αγώνα. Δεν γίνεται με ασκήσεις προσκόπων», είχε πει ο Νικολούδης, που λίγους μήνες μετά καταργήθηκε και ο ίδιος.

Ο καιρός περνούσε, από τις λίστες ούτε φωνή ούτε ακρόαση, το ίδιο και από τις λίστες και στις 3 Απριλίου 2015, ο κ. Νικολούδης επανήλθε στη Βουλή. Για να ομολογήσει: «Οι έλεγχοι προχωρούν με αργούς ρυθμούς, εξαιτίας ενός πλέγματος παραγόντων που καθιστούν δυσχερές αυτό το έργο. Για τη μεν «λίστα Λαγκάρντ», οι εξαιρετικές δυσκολίες εντοπίζονται στην άρνηση των ελβετικών αρχών να δώσουν στοιχεία, για δε τις εξωχώριες εταιρείες, λόγω του γεγονότος ότι απαιτείται η συνεργασία κι άλλων χωρών (αρχών ή παραγόντων αυτών) για τη διασταύρωση των στοιχείων».

«Η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της, να λύσει το ζήτημα», εξήγησε ο κ. Νικολούδης και επικαλέστηκε την εμπειρία του από τη θέση του ως προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Διαφθοράς για να πει πως «γενικά, ήταν εξαιρετικά δύσκολο και επί των ημερών μου, παρά τις διεθνείς επαφές μου, σε πάρα πολλές περιπτώσεις ανταλλαγής πληροφοριών να πετύχω την συλλογή πληροφοριών».

«Το να επιχειρεί κανείς φορολογικό έλεγχο κεχωρισμένα και μεμονωμένα, δηλαδή ή μόνο στη λίστα Λαγκάρντ ή μόνο στη λίστα Λουξεμβούργου κ.λπ είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε εσφαλμένα συμπεράσματα γιατί βλέπει μόνο το δέντρο και όχι το δάσος. Πρέπει να συνεκτιμήσεις και άλλα στοιχεία, από άλλες τράπεζες, χρηματιστήρια κ.λπ.», κατέληξε ο κ. Νικολούδης, ενώ ειδικώς για τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ» είπε πως ο έλεγχός της είναι εξαιρετικά δύσκολος, επειδή η Ελβετία θεωρεί ότι τα στοιχεία έφυγαν με παράνομο τρόπο από την τράπεζα και αρνείται να δώσει στοιχεία.

Στις 14 Ιουλίου 2015, ανακοινώνεται ότι ο κ.Τέρενς Κουίκ αναλαμβάνει τον συντονισμό των υπουργείων που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

 «Έχουμε τη λίστα Λιχτενστάιν, τη λίστα Λονδίνου, τις λίστες εγχώριων και παρένθετων εταιρειών. Μόνο εδώ στην Ελλάδα, πρόσφατα, ο κ. Νικολούδης ανακάλυψε αδήλωτες καταθέσεις 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες, με τον κατάλληλο συντονισμό των συναρμοδίων υπουργείων, μπορούν να αποδώσουν πρόστιμα στα κρατικά ταμεία ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ», δηλώνει.

Στις 20 Ιουλίου 2015, πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον κ. Τσίπρα της Ειδικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς( συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα έσοδα Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παύλος Πολάκης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Τέρενς Κουίκ).

Αποφασίζεται η επιτάχυνση των διαδικασιών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και δίνονται κατευθύνσεις να δοθεί προτεραιότητα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2015 – βρισκόμαστε πια στην πρωτοδεύτερη φορά αριστεροδεξιά – πληροφορούμαστε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι «το ποσό των 80 εκ. ευρώ έχει αποφέρει έως σήμερα στο ελληνικό Δημόσιο ο έλεγχος των οικονομικών εισαγγελέων στα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ».

Στις 6 Οκτωβρίου 2015, κατά την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός (πλέον) Οικονομικών κ. Αλεξιάδης, καταθέτει πίνακα σχετικά με τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με εκείνον τον πίνακα, το 2012, χρονιά που παραδόθηκε η λίστα στο ΣΔΟΕ, ο αριθμός υποθέσεων για τις οποίες ξεκίνησε ο έλεγχος ήταν ακόμη μηδενικός.

Το 2013, είχε ξεκινήσει ο έλεγχος 258 υποθέσεων και είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος τριών.

Το 2014, είχε ξεκινήσει ο έλεγχος 143 υποθέσεων και είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος των 95.

Το 2015 (χρονιά ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) ξεκίνησε ο έλεγχος 80 υποθέσεων και ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των 38.

Σύνολο, έναρξη ελέγχου σε 481 υποθέσεις και ολοκλήρωση ελέγχου στις 136.

Δηλαδή, επί της κυβέρνησης Σαμαρά ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 95 περιπτώσεων και επί κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου μόνο 38!

Για να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε, δηλαδή…


Μας το κοινοποίησε η Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ