Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Tι ζητούν Wind και Vodafone για να εξαγοράσουν την Forthnet

Πίεση για λύση εδώ και τώρα στην υπόθεση Forthnet ασκούν Wind και Vodafone, οι δύο διεκδικητές του μεγάλου ομίλου συνδρομητικής τηλεόρασης καθώς το τοπίο στον ευρύτερο χώρο των τηλεπικοινωνιών μεταβάλλεται με γρήγορους ρυθμούς.

Οι γαλάζιοι και οι κόκκινοι της κινητής τηλεφωνίας που επιθυμούν να εντάξουν τη NOVA στο στρατόπεδο τους για να προσφέρουν υπηρεσίες quad play, εκτιμούν ότι η παράταση της εκκρεμότητας στην από το 2014 πρότασή τους το μόνο που κάνει είναι να «θαμπώνει» τη λάμψη της πολύφερνης νύφης, την ώρα που ο ΟΤΕ-TV ενισχύεται όλο και περισσότερο σε συνδρομητική βάση και περιεχόμενο. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα εύφλεκτο σκηνικό στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, που μυρίζει ακόμη περισσότερο μπαρούτι με τη είσοδο και της πλατφόρμας Netflix στην ελληνική αγορά.

Τα τελευταία χρόνια η κρίση χτύπησε τα ανοικτά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, που πλέον αδυνατούν να επενδύσουν σοβαρά σε ελκυστικό τηλεοπτικό περιεχόμενο. Σαν συνέπεια, το κοινό στρέφεται ολοένα και περισσότερο στη συνδρομητική τηλεόραση η διείσδυση της οποίας εκτοξεύτηκε από 11% το 2010 σε ένα εντυπωσιακό 24% πέρυσι, αριθμώντας περισσότερους από 1.000.000 συνδρομητές. Κυρίαρχος στην εξάπλωση αυτή αποδεικνύεται ο όμιλος του ΟΤΕ για τον οποίο η επέκταση στη συνδρομητική τηλεόραση μέσω του ΟΤΕ-TV υπήρξε τα τελευταία χρόνια κεντρικός στρατηγικός άξονας. Από τους 150.000 συνδρομητές του ΟΤΕ TV το 2013, τον περασμένο Σεπτέμβριο η συνδρομητική του ΟΤΕ «έσπασε» το ψυχολογικό φράγμα των 400.000 συνδρομητών και κινείται με τον εντυπωσιακό ρυθμό των 100.000 το χρόνο, εκμεταλλευόμενη τα οικονομικά πακέτα προς τους πελάτες, και κλείνοντας την περασμένη χρονιά με 446.000 πελάτες.

Από την πλευρά της η Forthnet, που παραμένει η ηγέτιδα δύναμη στη συνδρομητική τηλεόραση είχε στα τέλη του περασμένου 505.344 συνδρομητές, έναντι 504.441 στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014. Οι αριθμοί δείχνουν τις αδυναμίες στην επέκταση του πελατολογίου, που σε μεγάλο βαθμό συνδέονται με την αδυναμία του εισηγμένου ομίλου να επενδύσει σε ελκυστικό περιεχόμενο, λόγω των οικονομικών του προβλημάτων. Με υποχρεώσεις ύψους 324,6 εκατομμύρια, και ανάγκη αποπληρωμής δανείων δεκάδων εκ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο του 2016 και πλήθος άλλων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, εξαρτάται πλέον από τις τράπεζες.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Wind και η Vodafone, που ελέγχουν σχεδόν το 40% της Forthnet έχουν κινηθεί να διαπραγματευτούν την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της Forthnet από τους Άραβες της Emirates International Telecoms (που κατέχει το 45%). Με την Emirates να επιδιώκει να κρατήσει ψηλά την αποζημίωσή της όμως,, οι εξελίξεις καθυστερούν. Οι δύο όμιλοι κινητής που το 2014 «συνασπίσθηκαν» μετά την μή επιτυχημένη απόπειρα (την προηγούμενη χρονιά) να αναλάβουν ξεχωριστά τον έλεγχο της Forthnet, θέλουν μέσω του έλεγχου της εισηγμένης να εντάξουν στα πακέτα τους το περιεχόμενο της NOVA αλλά και ταυτόχρονα να στηρίξουν την ανάπτυξη της συνδρομητικής στο μέλλον, ώστε να υπερασπιστούν την επένδυσή τους σε αυτήν και ταυτόχρονα να διαμορφώσουν πακέτα προσφορών ανάλογα του ΟΤΕ TV. Στο πλαίσιο αυτό, μαζί με την πρόταση εξαγοράς (η αρχική πρόταση για το 45% είχε αποτιμηθεί κατά την τότε χρηματιστηριακή συγκυρία στα 150-190 εκατ. ευρώ) έχουν υποβάλει προς τις πιστώτριες τράπεζες της Forthnet και αίτημα «κουρέματος» των δανείων της.

Θεωρητικά η καθυστέρηση δείχνει να ευνοεί την πλευρά των Wind και Vodafone, που με την σημερινή χρηματιστηριακή συγκυρία θα απαιτηθεί να προσφέρουν αρκετά λιγότερα από την αρχική προσφορά για να αποκτήσουν το πακέτο της (ΕΙΤ). Παρά το γεγονός όμως ότι το deal της εξαγοράς της εισηγμένης παραμένει στις πρώτες θέσεις του επιχειρηματικού χάρτη, δεν είναι βέβαιο ότι το …σίριαλ θα έχει αίσιο τέλος. Όπως εξηγούν αναλυτές της τηλεπικοινωνιακής αγοράς η επιθετική πολιτική του ΟΤΕ (με κινήσεις όπως τα δικαιώματα του Champions League και πρόσφατα τον νέο κανάλι ΟΤΕ History) έχει ήδη πιέσει σε μεγάλο βαθμό το μπουκέτο της NOVA, που μέχρι πρότινος στηριζόταν στις αθλητικές μεταδόσεις. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι στην τελική ευθεία τα πάντα θα κριθούν από τα αντανακλαστικά των αράβων μετόχων της (EIT), αλλά και ταυτόχρονα και των τραπεζών που «κρατάνε» τα δάνεια της Forthnet. Έτσι, καταλήγουν, πως εάν το deal «σκαλώσει» στις λεπτομέρειες, η απαξίωση της NOVA θα συνεχιστεί και μαζί με αυτό θα απομειωθεί τόσο η αξία της εταιρείας, όσο και το ενδιαφέρον των «μνηστήρων» για τον έλεγχό της. Το ενδεχόμενο «απόσυρσης» του ενδιαφέροντος των μνηστήρων, θορυβεί βέβαια και τις τράπεζες. Και σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε «επικοινωνία» μεταξύ των ενδιαφερομένων πλευρών για τη διαμόρφωση μιας πιο ευέλικτης τελικής συμφωνίας, συμφερότερης για όλες τις πλευρές με βάση τα τελευταία δεδομένα.

Οι παράγοντες που καθορίζουν τη μάχη στις τηλεπικοινωνίες

Τη μάχη για το νέο τηλεπικοινωνιακό τοπίο (με έμφαση στη συνδρομητική ΤV) καθορίζουν δύο ακόμη παράγοντες:
Πρώτον η ωρίμανση τη αγοράς. Η περίπτωση της NOVA έδειξε μεσα στο 2015 ότι παρά τις αδυναμίες σε νέες επενδύσεις περιεχομένου, απέναντι στην επιθετική πολιτική του ΟΤΕ, η εταιρεία δεν υπέστη μείωση του πελατολογίου αλλά διατήρησε τις δυνάμεις της. Κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς σημαίνει πως οι περισσότεροι πελάτες επιλέγουν να διατηρήσουν την παλαιά συνδρομή τους και να προσθέσουν μια νέα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την κάλυψή τους σε αθλητικές μεταδόσεις. Με την αγορά να ωριμάζει συμπληρώνουν, το πιθανότερο είναι τα επόμενα χρόνια να μην υπάρξει ανάλογη –των τελευταίων ετών- αύξηση των συνδρομητών για τους δύο μεγάλους ομίλους. Το θέμα απασχολεί περισσότερο τον ΟΤΕ ο οποίος έχει επενδύσει μεγάλα ποσά στο περιεχόμενο τα οποία και επιθυμεί να αποσβέσει.

Δεύτερο η είσοδος της αμερικανικής Netflix, στην ελληνική αγορά, που προσφέρει υπηρεσίες τηλεοπτικού περιεχομένου (σειρές και ταινίες) μέσω internet, και με μηνιαία συνδρομή που ξεκινά από σχεδόν οκτώ ευρώ. Παρά την ιδιαίτερα ανταγωνιστική συνδρομή, οι αναλυτές της αγοράς σημειώνουν ότι η πλατφόρμα μόνο «συμπληρωματικά» μπορεί να λειτουργήσει στην ελληνική αγορά, δεδομένου οτι οι δύο «μεγάλοι» (ΟΤΕ, NOVA) έχουν ήδη κλειδώσει τα δικαιώματα των δημοφιλών σειρών που διαμορφώνουν και τον κύριο όγκο του «μπουκέτου» της Netfix. Άλλωστε και η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η Netflix σε όποια χώρα δραστηριοποιήθηκε, δεν περιόρισε τις εγχώριες συνδρομητικές πλατφόρμες, αλλά αντίθετα βοήθησε στην εμπέδωση της κουλτούρας της συνδρομητικής τηλεόρασης.


ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ