Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Economist: Μην πανικοβάλλεστε από τα άσχημα νέα για το μπέικον και τα λουκάνικα

Αυτήν την εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε το μπέικον, τα αλλαντικά και τα λουκάνικα ως καρκινογόνες τροφές «Ομάδας 1», εντάσσοντάς τις αγαπημένες αυτές γεύσεις στην ίδια κατηγορία με τα τσιγάρα και τον αμίαντο.

Αν και το κόκκινο κρέας είχε λίγο καλύτερη τύχη στην έκθεση του οργανισμού, ο χαρακτηρισμός του ως «πιθανώς καρκινογόνο» προκάλεσε αδιαμφισβήτητα έντονη ανησυχία σε όσους το είχαν εντάξει στην καθημερινή τους διατροφή τα τελευταία χρόνια.

Κι αυτοί σίγουρα δεν είναι λίγοι, δεδομένου ότι αρκετοί ερευνητές είχαν πρόσφατα απενοχοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα λιπαρά, «δαιμονοποιώντας» αντίθετα τους υδατάνθρακες.

Παρά την εύλογη σύγχυση των καταναλωτών σχετικά με την έκθεση-καταπέλτη του ΠΟΥ, η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των απανταχού κτηνοτρόφων και παραγωγών αλλαντικών, το περιοδικό Economist συνιστά στους αναγνώστες του να μην πανικοβάλλονται.

Και ο λόγος είναι απλός. Η μελέτη την οποίαν εκπόνησαν 22 επιστήμονες του ΠΟΥ στην ουσία δεν λέει τίποτα καινούργιο. Δεν παρουσιάζει νέα δεδομένα αλλά απλώς επανεξετάζει παλαιότερες έρευνες που είχαν διεξάγει ερευνητές, συμπεριλαμβανομένης μίας μελέτης του Παγκόσμιου Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο από το 2007.



Το μόνο νέο στοιχείο, σύμφωνα με το περιοδικό, είναι ότι τα επεξεργασμένα κρέατα συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό δεν σημαίνει ότι το μπέικον είναι το ίδιο επικίνδυνο με τα τσιγάρα. «Τα επεξεργασμένα κρέατα είναι υπεύθυνα για 34.000 θανάτους από καρκίνο τον χρόνο, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις. Το κάπνισμα ευθύνεται για 1 εκατομμύριο θανάτους και η ατμοσφαιρική ρύπανση για 200.000 θανάτους το χρόνο», επισημαίνει το δημοσίευμα του Economist.

Όπως τονίζει το άρθρο, αν και ο ΠΟΥ δεν διατύπωσε συγκεκριμένες διατροφικές προτάσεις, το νόημα είναι σαφές. Το κόκκινο κρέας πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. «Μία μπριζόλα πού και πού είναι απολύτως ασφαλής και ωφέλιμη, αν και τα λουκάνικα και τα αλλαντικά πρέπει να καταναλώνονται πιο σπάνια», αναφέρει ο Economist και προσθέτει: «Κατά πάσα πιθανότητα, όσοι τρώνε μία τέτοια βλαβερή λιχουδιά ξέρουν ήδη ότι δεν είναι υγιεινή. Το ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει κάθε καταναλωτή, όπως και με τα τσιγάρα, είναι εάν η απόλαυση του μπέικον είναι τόσο μεγάλη ώστε να αξίζει το ρίσκο που το συνοδεύει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ