Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Συντάξεις: Τι αλλάζει σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ

Πέντε ανατροπές στη συνταξιοδότηση 400.000 εργαζομένων σε Δημόσιο, ιδιωτικό τομέα, ΔΕΚΟ, τράπεζες, καθώς και ελεύθερους επαγγελματίες που συνταξιοδοτούνται με διατάξεις 35ετίας φέρνουν οι αλλαγές που νομοθετήθηκαν πριν από ενάμιση μήνα για τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας.

Για τους παραπάνω ασφαλισμένους και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ασφαλιστεί μέχρι το 1992, έρχονται οι εξής αλλαγές όπως αποκαλύπτει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις»:

Αυξάνεται άμεσα, έως 6 μήνες, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, εφόσον συμπληρώνουν μέσα στο 2015 και μετά την ψήφιση του νόμου το 58ο ή το 59ο έτος, αν πρόκειται για μισθωτούς με ασφάλιση σε Δημόσιο, ΙΚΑ και Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, και το 60ό έτος, αν πρόκειται για ασφαλισμένους στα Ταμεία των ελεύθερων ή ανεξάρτητων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ). Ο νόμος ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε στις 14/8/2015, ενώ η ισχύς του, σύμφωνα με το τελευταίο άρθρο, αρχίζει από τις 19/8/2015, που είναι η ημερομηνία υπογραφής της νέας δανειακής σύμβασης. Στις εγκυκλίους που ετοιμάζονται θα αποσαφηνιστεί αν η ημερομηνία που θα λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση της ηλικίας των 58-60 ετών θα είναι η 14η ή η 19η Αυγούστου 2015. Οι νομικές υπηρεσίες των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών συγκλίνουν στην άποψη ότι ο νόμος αρχίζει να εφαρμόζεται από την ημερομηνία που προσδιορίζεται με ειδικό άρθρο, δηλαδή από τις 19/8.

Θεσπίζεται όριο ηλικίας για τους παλαιότερους -μέχρι το 1982- ασφαλισμένους, οι οποίοι, ενώ μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου μπορούσαν να αποχωρήσουν χωρίς όριο ηλικίας μόλις συμπλήρωναν την 35ετία, τώρα θα πρέπει να συμπληρώσουν και το 58ο έτος και να συνταξιοδοτηθούν με τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας! Αυτή η διάταξη εγκλωβίζει χιλιάδες ασφαλισμένους και ανεβάζει την ηλικία αποχώρησης έως και 7 έτη.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος σε Ταμείο ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ) που συμπλήρωσε την 35ετία μετά το νόμο και ήταν 54 ετών θα βγει στη σύνταξη με το όριο ηλικίας που θα ισχύει όταν συμπληρώσει το 58ο έτος. Θα περιμένει δηλαδή 4 χρόνια μέχρι να γίνει 58 (που τα κλείνει το 2019) και θα μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί με το όριο ηλικίας των 60,5 ετών που ισχύει για όσους κλείνουν τα 58 το 2019. Στην ουσία φορτώνεται 6,5 χρόνια εργασίας επειδή για αυτή την κατηγορία των ασφαλισμένων (των μέχρι το 1982) μπαίνει όριο ηλικίας που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε.

Αυξάνεται το όριο ηλικίας για τους ασφαλισμένους (κυρίως του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ) που συμπλήρωσαν 37 έτη έως το 2012 αλλά συμπληρώνουν το 60ό έτος μετά το νέο νόμο. Στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει και αύξηση του ορίου ηλικίας, αλλά και επιπλέον έτη ασφάλισης, πέραν και των 40 ετών. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος που είχε 37 έτη το 2012, και ήταν 56 ετών, αν συμπληρώνει το 60ό έτος το 2016 θα φορτωθεί 5 μήνες επιπλέον στην ηλικία αποχώρησης και θα συνταξιοδοτηθεί στα 60,5 με συνολικό χρόνο ασφάλισης 41 έτη.

Διατηρείται το παλιό καθεστώς για τον υπολογισμό της σύνταξης για τους εργαζομένους σε ΔΕΚΟ-τράπεζες, οι οποίοι έχουν δικαίωμα, βάσει των καταστατικών διατάξεων των Ταμείων τους, να δηλώσουν αποχώρηση για σύνταξη στην υπηρεσία τους μέχρι 31/12/2014 και να υποβάλουν την αίτηση συνταξιοδότησης μέσα στο 2015, χωρίς να επηρεαστούν από το νέο τρόπο υπολογισμού. Ο νόμος ανοίγει παραθυράκι για να υπολογιστεί η σύνταξή τους με τον παλιό τρόπο χωρίς μειώσεις στις αποδοχές τους, καθώς, όπως αναφέρεται, ο νέος τρόπος υπολογισμού ισχύει για όσους «αποχωρούν» από 1/1/2015 και όχι για όσους «υποβάλουν αίτηση» από 1/1/2015. Η αναφορά αυτή καλύπτει τους ασφαλισμένους σε Ταμεία ΔΕΚΟ-τραπεζών, οι οποίοι, βάσει καταστατικής διάταξης, δεν θα επηρεαστούν στις αποδοχές τους, αν δήλωσαν αποχώρηση από την υπηρεσία τους μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 και υπέβαλαν την αίτηση συνταξιοδότησης μέσα στο 2015. Στην πράξη γλιτώνουν μειώσεις συντάξεων της τάξης του 3% έως 7%.

Καταργείται η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 25ετία στο Δημόσιο. Μέχρι την ψήφιση του νόμου οι υπάλληλοι μπορούσαν να «κλειδώσουν» την ηλικία αποχώρησής τους με το όριο ηλικίας που ίσχυε όταν συμπλήρωναν την 25ετία. Με το νέο νόμο, η δυνατότητα αυτή καταργείται και πλέον όσοι συμπληρώνουν την ηλικία εξόδου μετά την ψήφιση των νέων συνταξιοδοτικών διατάξεων θα αποχωρούν με αυξημένο όριο ηλικίας.

Για παράδειγμα, με τις παλιές διατάξεις ένας υπάλληλος που είχε 25 έτη ασφάλισης το 2012 θα έπαιρνε σύνταξη όποτε συμπλήρωνε το 59ο έτος και είχε συνολικά 37 έτη ασφάλισης. Αν δηλαδή συμπλήρωνε τα 59 το 2020, θα έβγαινε στη σύνταξη. Με το νέο νόμο, θα έχει αύξηση του ορίου ηλικίας και, αν συμπληρώνει τα 59 το 2020, θα συνταξιοδοτηθεί στα 61,3 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ