Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Για την καλή λειτουργία της μπαταρίας του κινητού...

Το smartphone σας είναι ένα μικρό θαύμα, ένας μικρός αλλά πανίσχυρος υπολογιστής. Καμιά όμως από τις δυνατότητες του δεν έχει αξία αν δεν έχετε καλή αυτονομία στην συσκευή σας. Μπορείτε να κάνετε κάποια απλά βήματα έτσι ώστε να είστε σίγουροι πως η lithium-ion μπαταρία σας είναι χαρούμενη και εν συνεχεία και εσείς με την συσκευή σας.
Ο πρώτος κανόνας είναι να μην χρησιμοποιείτε όλη την ισχύ της παίζοντας παιχνίδια ή να κυκλοφορείτε συνεχώς με το Wi-Fi και το GPS ανοιχτά αν δεν τα χρησιμοποιείτε πραγματικά.

Πέρα όμως από τα παραπάνω αυτονόητα υπάρχουν και μια σειρά από άλλους απλούς κανόνες που σας παραθέτουμε παρακάτω:

H σωστή φόρτιση
Για να πάρετε το 100% από την lithium-ion μπαταρία σας θα πρέπει να την κρατάτε πάνω από το 50% όσο πιο συχνά μπορείτε. Αν την αφήνετε να πέσει στο μηδέν και μετά πάλι στο 100% δεν είναι ότι καλύτερο και αν το κάνετε μάλιστα συχνά υπάρχει κίνδυνος να χάσετε και μέρος από την αυτονομία της. Λέγοντας αυτό είναι καλό μια φορά το μήνα να κάνετε το λεγόμενο calibration με πλήρη αποφόρτιση και φόρτιση αλλά όχι πιο συχνά.
Δεν θα πρέπει όμως σε καμιά περίπτωση να την φορτίζετε συνεχώς. Η εν λόγω μπαταρίας έχουν την τάση να υπερθερμαίνονται. Για καλή σας τύχη ο φορτιστής σας είναι αρκετά έξυπνος και σταματάει την φόρτιση όταν αυτή ολοκληρωθεί. Για να κάνουμε τα πράγματα πιο σύνθετα στην μπαταρίας σας δεν αρέσει και πάρα πολύ η πλήρης φόρτιση. Για την ακρίβεια η μπαταρία σας θα συμπεριφερθεί καλύτερα αν την αποσυνδέσετε από τον φορτιστή λίγο πριν φτάσει στο 100%.
Αν λοιπόν θέλετε να έχετε την καλύτερη δυνατή φόρτιση τότε θα πρέπει να δοκιμάζετε να την φορτίζετε από το 40% μέχρι το 80% με μιας. Επίσης μικρές φορτίσεις κατά την διάρκεια της μέρας είναι εξίσου κάτι καλό. Το να πηγαίνετε από το 0% στο 100% κάθε φορά φθείρει σε βάθος χρόνου την μπαταρία να το θυμάστε αυτό.

Κρατήστε την μπαταρία σας κρύα
Είναι εύκολο να ανησυχείτε για την κακή φόρτιση αλλά υπάρχει ένας μεγαλύτερος εχθρός για την μπαταρία σας που ακούει στο όνομα ζέστη. Η μπαταρία σας θα χάσει πιο γρήγορα ποσοστά αν είναι ζεστή ασχέτως αν κάνετε κάτι εκείνη την στιγμή ή όχι.
Κατά μέσο όρο σε μια θερμοκρασία των 0 βαθμών Κελσίου η μπαταρία σας θα χάσει 6% της μέγιστης αυτονομίας της τον χρόνο. Στους 25 βαθμούς Κελσίου το ποσοστό αυτό πάει στο 20% ενώ αγγίζει το 35% στους 40 βαθμούς Κελσίου. Σίγουρα δεν λέμε να αφήσετε το smartphone σας στο ψυγείο αλλά είναι καλό να αποφεύγετε να το τοποθετείτε σε μέρη με αυξημένη θερμοκρασία.

Ασύρματη φόρτιση
Ναι ξέρουμε αυτό το χαρακτηριστικό δεν έχει έρθει επίσημα από την Apple ίσως και καλύτερα. Μιας και όμως αρκετοί φίλοι μας έχουν Android συσκευές με αυτή την δυνατότητα ή ακόμη και έχουν accessories που επιτρέπουν κάτι τέτοιο στα iPhone αξίζει να πούμε το εξής:
Με τον τρόπο που έχουμε ασύρματη φόρτιση αυτή την στιγμή οι εν λόγω φορτιστές χάνουν ένα μέρος θερμότητας. Αυτό επηρεάζει άμεσα την μπαταρία σας. Έτσι μπορεί η ασύρματη φόρτιση να είναι πιο άνετη και για κάποιους εντυπωσιακή πάρα αυτά δεν σημαίνει πως κάνει καλό και στην μπαταρία της συσκευής σας.

Ποτέ μην πάτε στο 0%
Αν θέλετε να έχετε μια καλή αυτονομία με την πάροδο του χρόνου φορτίστε την συσκευή σας όταν είναι περίπου στο 40%. Οι μπαταρίες Lithium-ion δεν χάνουν ποσοστά όταν δεν χρησιμοποιούνται αλλά χάνουν ένα 5-10% της ισχύος φόρτισης τους κάθε μήνα.
Όταν η εν λόγω μπαταρίες φτάνουν στο 0% είναι ότι χειρότερο και κάποιες φορές ακόμη και επικίνδυνο να τις φορτίσετε.

Μην την “ξεζουμίζετε” συχνά
Μια τυπική μπαταρία lithium-ion κρατάει για 3-5 χρόνια κάτι αρκετά λογικό. Όπως είπαμε και παραπάνω πρακτικές του να αφήνετε την συσκευή σας να φορτίζει όλο το βράδυ ή να χρησιμοποιείτε ασύρματες μέθοδος θα επηρεάσουν αυτό το χρονικό διάστημα.
Με αυτό στο μυαλό το ίδιο άσχημο είναι να αφήνετε την συσκευή στο 0% κάθε μέρα ή να αφήνετε την συσκευή σας σε μέρη με υψηλή θερμοκρασία.
Κοινώς μην την “ξεζουμίζετε”, νομίζουμε όλοι καταλαβαίνετε αυτό τον όρο, γιατί όσο πιο συχνά το κάνετε τόσο θα επηρεάζετε την αυτονομία της και τόσο περισσότερα νεύρα θα έχετε στο τέλος της μέρας.


Πηγή: blog.appleworldhellas.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ