Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης ανέλαβε νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Ευχαριστώντας την Πανεπιστημιακή κοινότητα που τον εμπιστεύτηκε και επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του να εργαστεί για ένα Πανεπιστήμιο που θα έχει ως αδιαπραγμάτευτο στόχο την αριστεία, σε όλα τα επίπεδα της λειτουργίας του, ανέλαβε χθες επίσημα τα καθήκοντά του ως Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο κ. Αχιλλέας Ζαπράνης, Καθηγητής του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Επιστημών Διοίκησης Επιχειρήσεων του Ιδρύματος.

Ο κ. Ζαπράνης αναφέρθηκε τιμητικά στο έργο όλων των προηγούμενων Πρυτανειών, τονίζοντας ιδιαιτέρως, ότι, «χάρη στην προσπάθεια πολλών ανθρώπων το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι σήμερα ένα δημόσιο Ίδρυμα που ξεχωρίζει για το περιβάλλον ποιότητας, ελευθερίας, δημοκρατίας, αξιοκρατίας και προσωπικής ανάπτυξης που προσφέρει σε όλους: τους φοιτητές, τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, τους εργαζόμενους σε αυτό».

Δίνοντας το σύνθημα για μια δυναμική πορεία σε πνεύμα ενότητας και συνεργασίας, ο κ. Ζαπράνης υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αποφάσισα να διεκδικήσω τη θέση του Πρύτανη έχοντας πλήρη συναίσθηση των προκλήσεων και των δυσκολιών που αναμένεται να αντιμετωπίσουμε, σε μια αντίξοη συγκυρία για τη χώρα και την ανώτατη εκπαίδευση. Θα κληθούμε να πάρουμε αποφάσεις και να κάνουμε επιλογές που θα κρίνουν το μέλλον του Πανεπιστημίου για τα επόμενα χρόνια. Σήμερα, αναλαμβάνω αυτή την ευθύνη με ενθουσιασμό και εμπιστοσύνη στη δύναμη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που αποτελεί τη συνισταμένη των δυνάμεων όλων των μελών της Πανεπιστημιακής του Κοινότητας. Είμαι σίγουρος ότι με τις προσπάθειες και τη συνεργασία του Συμβουλίου, της Συγκλήτου, των Πρυτανικών Αρχών, των μελών ΔΕΠ, των διοικητικών υπαλλήλων μπορούμε να πάμε το Πανεπιστήμιό μας ψηλότερα».

Ο νέος Πρύτανης επισήμανε με έμφαση ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει «να υπάρξει Στρατηγικός Σχεδιασμός, βασισμένος στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ιδρύματός, τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του. Σχεδιασμός, ο οποίος θα λειτουργήσει ως πυξίδα για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου. Αυτός θα αποτελεί τη συμφωνία με τις προηγούμενες αλλά και τις επόμενες γενιές της Πανεπιστημιακής μας Κοινότητας».

Τέλος, υπογραμμίζοντας ότι «μόνος του δεν μπορεί να πετύχει κανένας τίποτα», ζήτησε την εμπιστοσύνη και την ενεργή συμμετοχή όλων, στις προσπάθειες για πρόοδο και ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Η θητεία του κ. Ζαπράνη είναι τετραετής.

Ποιος είναι ο Αχιλλέας Ζαπράνης

Ο Αχιλλέας Ζαπράνης, νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την περίοδο 2014-2018, είναι Καθηγητής του Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής του Ιδρύματος, με γνωστικό αντικείμενο «Χρηματοοικονομική και Νευρωνικά Συστήματα». Είναι κάτοχος PhD στις Επιστήμες των Αποφάσεων του London Business School (1997), MSc στις Επιστήμες των Η/Υ του University College London (1992) και πτυχίου Μηχανολόγου Μηχανικού του Α.Π.Θ. (1989).

Από το 2010 διετέλεσε Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Πρόεδρος του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Επιτροπή Ερευνών), του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από την εκλογή του ως Λέκτορας το 1998 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έως σήμερα έχει συμμετάσχει σε πλήθος διοικητικών οργάνων και επιτροπών, όπως ενδεικτικά μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Συν-διευθυντής του δια-ιδρυματικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του University of Lancaster.

Στο παρελθόν έχει παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε διάφορους κορυφαίους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, όπως ενδεικτικά Atos (Paris), Rockport (London), Hermes Investment Management (London), κλπ με κύριο αντικείμενο την μέτρηση και διαχείριση κινδύνων επενδυτικών στρατηγικών. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. καθώς και μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής της Μελέτης Στρατηγικού Σχεδιασμού της Α.Ζ.Κ. Α.Ε. Επίσης διαθέτει σημαντική πρακτική εμπειρία από την κεφαλαιαγορά καθώς διετέλεσε Γενικός Διευθυντής και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βορειοελλαδικής Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται κατά κύριο λόγο στη χρήση των νευρωνικών δικτύων ως προηγμένα μη-παραμετρικά στατιστικά εργαλεία για σκοπούς όπως η σχεδίαση χρηματοοικονομικών εργαλείων και επενδυτικών στρατηγικών, αποτίμηση χρηματοοικονομικών παραγώγων και διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων.

Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 60 εργασίες. Έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά με υψηλό impact factor, όπως ενδεικτικά τα Expert Systems with Applications, Neurocomputing, Applied Mathematical Finance, Neural Networks, Applied Financial Economics, κ.α. και έχει συγγράψει 3 μονογραφίες που εκδόθηκαν σε διεθνείς εκδοτικούς οίκους με τους κ. Α. Αλεξανδρίδη και Α. Ρεφενέ. Συγκεκριμένα: 1) Alexandridis, A., A. Zapranis (2014), Wavelet Neural Networks: with Applications in Financial Engineering, Chaos and Classification, Wiley. 2) Alexandridis, A. and A. Zapranis (2012), Weather Derivatives: Modeling and Pricing Weather-Related Risk, Springer-Verlag. 3) Zapranis, A. and A. N. Refenes (1999). Principles of Model Identification, Selection and Adequacy: with Applications to Financial Econometrics. Springer-Verlag.

Μία ακόμη μονογραφία είναι στο στάδιο της συγγραφής μαζί με τον κ. Π. Τσινασλανίδη και θα είναι διαθέσιμη από τον εκδοτικό οίκο Springer – Verlag στο τέλος του 2014. Επίσης έχει συγγράψει δύο βιβλία (το ένα με τον κ. Ε. Λιβάνη) και μία μονογραφία στα ελληνικά που εκδόθηκαν από τον εκδοτικό οίκο Κλειδάριθμος.

Το έργο του αναγνωρίζεται από την διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς συγκεντρώνει περισσότερες από 500 ετεροαναφορές.

Τα διδακτικά του αντικείμενα αφορούν κυρίως σε χρηματοοικονομικά παράγωγα, διαχείριση χρηματοοικονομικών κινδύνων, χρηματοοικονομική μηχανική και εφαρμογές των νευρωνικών δικτύων στην χρηματοοικονομική.

Έχει διδάξει πλήθος προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ