Η ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Γεώργιου Τσαμασλή, αναφορικά με το σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής Θερμαϊκού, που παρουσιάστηκε σήμερα στο ξενοδοχείο "Ξενία" (Περαία).
Φίλες και φίλοι
Είναι σήμερα μια ιδιαίτερα σημαντική βραδιά για μένα.
Είναι το απόσταγμα εμπειρίας δεκαετιών στην αυτοδιοίκηση και το απαύγασμα γνώσης των μεγάλων προκλήσεων για το νομό μας που μοιράζομαι απόψε μαζί σας.
Είναι όμως και απόλυτη η συναίσθηση της ευθύνης, αλλά και των λύσεων στα διογκούμενα προβλήματα της περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού, που θα σας παρουσιάσω, με τόλμη και ρεαλισμό, όπως, άλλωστε, πάντα έκανα στην μακρόχρονη θητεία στα κοινά του τόπου μας.
Σας ευχαριστώ όλους κατ’ αρχάς για το χθες, για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη όσων με ψηφίζατε, αλλά και για την εκτίμηση, όσων δε με ψηφίζατε.
Σας ευχαριστώ όλους, όμως, ακόμη περισσότερο που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου και βρίσκεστε σήμερα εδώ, όχι για να μοιραστούμε την εύλογη ανησυχία και την αγωνία για το αύριο, όχι με γκρίνια και μεμψιμοιρία.
Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι αυτά δεν ταιριάζουν με το χαρακτήρα μου, αλλά με ουσιαστικές λύσεις και προτάσεις, για να δώσουμε ώθηση στην ελπίδα.
Ναι, υπάρχει ελπίδα για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.
Ναι υπάρχει δυνατότητα να ξημερώσουν καλύτερες μέρες κι αυτή είναι κοντά μας, τη γνωρίζουμε, είναι στο χέρι μας, είναι δίπλα μας.
Γνωρίζουμε την αγωνία να βρούνε νέοι και μεγαλύτεροι άνεργοι δουλειά, να δούνε οι επιχειρήσεις της περιοχής τους τζίρους να ανεβαίνουν, να αναβαθμίσουμε το περιβάλλον και τη ζωή μας, στους κοινόχρηστους χώρους, στα σπίτια μας, να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη, να βρούνε οι ανήμποροι στήριγμα και χέρι πραγματικής βοήθειας.
Αυτά τα προβλήματα είναι ο μεγάλος, ο μοναδικός αντίπαλος.
Μας ενώνουν και μας πεισμώνουν και το κυριότερο μας προκαλούν να σχεδιάσουμε το μέλλον με τόλμη και αποφασιστικότητα, ώστε τις αδυναμίες του σήμερα να τις μετατρέψουμε σε προοπτική κι ελπίδα για το αύριο.
Όχι στα λόγια και στα συνθήματα, αλλά στην πράξη, με έργα και δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και να αλλάξουν την εικόνα.
Ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις κι αυτές με τη σειρά τους είναι που φέρνουν τις θέσεις εργασίας. Για να τις προσελκύσεις, όμως, πρέπει να είσαι περισσότερο ελκυστικός, περισσότερο ανταγωνιστικός, περισσότερο ώριμος κι έξυπνος από άλλους προορισμούς επενδύσεων και βέβαια, να έχεις σχέδιο και προτάσεις.
Βάζουμε, λοιπόν, στο καλιμπραρισμένο με αγώνες και αποτελέσματα 20 ετών κλεισιοσκόπιό μας τα προβλήματα που υπονομεύουν την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας και φέρνουν το μαρασμό στις ψυχές και τις οικογένειές μας και τα σημαδεύουμε με ακρίβεια και αποφασιστικότητα.
Στρατηγικός στόχος: Η ανεργία
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μαστίζει τα περισσότερα σπίτια. Το βαρύ πυροβολικό μας, αλλά και το όραμα για την αναπτυξιακή ταυτότητα του Δήμου Θερμαϊκού είναι ο Τουρισμός. Η στρατηγική μας επιδιώκει να προσελκύσει σημαντικές τουριστικές επενδύσεις, να ενισχύσει το εσωτερικό (από την πόλη της Θεσσαλονίκης), αλλά και τον εξωτερικό (απ’ όλο τον κόσμο) τουρισμό, να δημιουργήσει τουριστικές υποδομές και να αναβαθμίσουν την εικόνα και την ελκυστικότητα της περιοχής. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο παγκόσμιο τουριστικό brand, τη Θερμαϊκή Ριβιέρα! Ακούστε πως:
1. Alexanderland.
Σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου που θα προσφέρει την ευκαιρία σε παιδιά κάθε ηλικίας να ζήσουν την επική εμπειρία της ζωής και των κατορθωμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μέσα από μια σειρά διαδραστικών κι εκπαιδευτικών σκηνικών και εμπειριών τα παιδιά θα λατρέψουν την ιστορία μας και θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές, αποκομίζοντας από τον τόπο μας εντυπώσεις που θα τους ξαναφέρουν στο μέλλον για άλλου είδους τουρισμό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό, διακοπές, κ.λ.π. Ήδη υλοποιούμε τη σχετική μελέτη σε συνεργασία με το ΑΠΘ και θα αναζητήσουμε φορέα ανάπτυξης της Alexanderland στα πρότυπα άλλων μεγάλων θεματικών πάρκων, όπως του Παρισιού και του Ορλάντο, ενώ έχουμε προσδιορίσει ως κατάλληλο χώρο για την ανάπτυξή του την έκταση των κεραιών δίπλα στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στο Δήμο Θερμαϊκού. Η διεθνής ανάδειξη της περιοχής μας, αλλά και η εισροή επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο είναι ικανή από μόνη της να αλλάξει τα δεδομένα, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τις επιχειρήσεις της περιοχής. Μπορούμε και θα το πετύχουμε!
2. Νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων
Όπως ίσως γνωρίζετε σημαντικές εκτάσεις του Δήμου μας έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση και πληροφορούμαστε ότι πρόκειται να πωληθούν για την ανέγερση κατοικιών με διαδικασίες που λαμβάνουν υπόψη ως μοναδικό κριτήριο την επίτευξη υψηλού τιμήματος πώλησης των ακινήτων χωρίς να αξιολογούν τις επιπτώσεις που θα έχουν οι επενδύσεις στην εθνική και τοπική ανάπτυξη και την απασχόληση.
Η ανέγερση νέων κατοικιών στα εν λόγω ακίνητα, όταν υπάρχει απόθεμα δεκάδων χιλιάδων αδιάθετων ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των ήδη μειωμένων εμπορικών αξιών των υφιστάμενων κατοικιών, με αυτονόητες αρνητικές συνέπειες στην περιουσία των πολιτών-ιδιοκτητών, στο ενεργητικό των εργοληπτών, και εν τέλει στις αποδόσεις των νέων επενδυτών που θα αποκτήσουν τα οικόπεδα που προωθεί προς αξιοποίηση το ΤΑΙΠΕΔ.
Η στροφή που προτείνουμε είναι η παραχώρηση των ακινήτων αυτών, όπως είναι της Αγίας Τριάδας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος να αναλάβει την αξιοποίησή τους. Ακούστε πως:
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης της McKinsey, τα επόμενα 8-10 χρόνια, ο τουρισμός θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 35% συνολικού αναπτυξιακού δυναμικού. Οι διεθνείς επισκέπτες θα φθάσουν τα 22-24 εκατ., με παράλληλη αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι. H συνολική συνεισφορά σε Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία θα είναι 41- 44 δισ. Ευρώ (επιπλέον 16 έως 17 δισ. Eυρώ από ό,τι σήμερα) και περίπου 1 εκατ. στην απασχόληση (300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας).
Από αυτή την προοπτική ανάπτυξης και απασχόλησης ο Δήμος Θερμαϊκού, σε μια περίοδο κατεπείγουσας ανάγκης για την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων για τη διασφάλιση των υφισταμένων, αλλά και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δικαιούται σημαντικό μερίδιο και βασική προϋπόθεση είναι οι νέες τουριστικές επενδύσεις έντασης εργασίας.
Σύμφωνα, εξάλλου, με μελέτη του ΙΟΒΕ για κάθε 45.000€ άμεσης κι έμμεσης τουριστικής δαπάνης (και σ’ αυτό το ποσό τη μερίδα του λέοντος έχουν οι υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης με άνω του 70%) διασφαλίζεται μια θέση εργασίας.
Για μας, λοιπόν, η στρατηγική αξιοποίησης των τουριστικών ακινήτων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα παραπάνω, ώστε να έχει δύο ξεκάθαρους στόχους:
1. Τη δημιουργία και διατήρηση του μέγιστου αριθμού θέσεων εργασίας, από την αμιγή τουριστική δραστηριότητα επί του ακινήτου.
2. Την επίτευξη της μέγιστης συνολικής ετήσιας τουριστικής δαπάνης από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα αναπτύξει ο επενδυτής.
Και οι δύο αυτοί στόχοι έχουν άμεσο και έμμεσο σκοπό την αξιοποίηση των ακινήτων αυτών για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Θα καλέσουμε τους ενδιαφερόμενους να αξιολογηθούν στη βάση ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου, στη βάση αυτών των δύο κριτηρίων, για πλειοδοσία, όχι σε ευρώ, αλλά σε αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο, σε αποδόσεις για τον ίδιο τον επενδυτή και, το σημαντικότερο, για περισσότερες θέσεις εργασίας. Η δε κυριότητα των εκτάσεων προτείνεται να διατίθεται δωρεάν, δεδομένου του ότι για να ανεγερθούν οι τουριστικές εγκαταστάσεις απαιτούνται πενταπλάσια τουλάχιστο επενδυτικά κεφάλαια από αυτά που απαιτούνται για την αγορά της έκτασης.
Για να δεσμευτούν οι επενδυτές που θα επιλεγούν ότι θα υλοποιήσουν όσα υπόσχονται θα πρέπει να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές ισόποσες με την αξία του ακινήτου, όπως αυτή υπολογίζεται από ανεξάρτητους εκτιμητές. Έτσι για να αποκτήσει δωρεάν το ακίνητο ο επενδυτής θα πρέπει να υλοποιήσει έγκαιρα τις τουριστικές επενδύσεις του επί αυτού και να τις λειτουργήσει, που είναι και το σημαντικότερο για την απασχόληση, τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης και τα δημόσια (φορολογικά άμεσα και έμμεσα) έσοδα. Σχετική πρόταση έχουμε ήδη υποβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ και περιμένουμε να την αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα δεδομένης της εξέλιξης των αντίστοιχων διαγωνισμών που είχαν περιορισμένη συμμετοχή κι ενδιαφέρον, κι ακόμη δεν έχουν φέρει ούτε εισπρακτικά αποτελέσματα. Εμείς μπορούμε και θα το πετύχουμε!
3. Θαλάσσια συγκοινωνία
Η άμεση πρόσβαση της πόλης της Θεσσαλονίκης του ενός εκατομμυρίου κατοίκων και των εκατοντάδων χιλιάδων ετησίως επισκεπτών, στις παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού για την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού με ημερήσιες επισκέψεις, είναι κλειδί για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της περιοχής, τη διατήρηση και δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα άμεσης και φθηνής πρόσβασης στο κέντρο της πόλης για τους κατοίκους της περιοχής.
Γι' αυτό προωθούμε το όνειρο δεκαετιών, τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη αρχικά με τις δυτικές ακτές του Δήμου Θερμαϊκού και στη συνέχεια με τις ανατολικές ακτές του.
Συνάψαμε ήδη προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης με την «Εγνατία Οδός ΑΕ», και τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού, εκδόθηκε η σχετική κοινή υπουργική απόφαση και τα χρήματα για τη μελέτη εξασφαλίστηκαν από το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, μέσω του προγράμματος «Προσπελασιμότητα».
Η μελέτη συνολικού προϋπολογισμού 1.032.000 ευρώ προχωράει και θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο.
Άλλα δύο χρόνια υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν τα έργα υποδομής για τις στάσεις. Η χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου έχουμε προτείνει να ενταχθεί είτε στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, είτε σε άλλα προγράμματα. Εξάλλου, το κόστος των υποδομών για στάσεις κ.λ.π. δεν ξεπερνά τα 11 εκ. ευρώ, ποσό που μπορεί να καλύψει ακόμη και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ήδη δεσμεύει περίπου 7 εκατ. ευρώ ετησίως για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Μεγάρου, που αναμένεται εντός του 2014.
Κι επειδή επιδιώκουμε άμεσες λύσεις σας ενημερώνω ότι εξασφαλίσαμε την έγκριση του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου για την πιλοτική εφαρμογή της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας.
Ο σχεδιασμός προβλέπει τη νηολόγηση τριών πλοίων, με χωρητικότητα 100 έως 200 επιβατών, εκ των οποίων τα δύο θα εκτελούν το δρομολόγιο από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι τους Νέους Επιβάτες, ενώ το τρίτο θα εξυπηρετεί τη γραμμή λιμάνι Θεσσαλονίκης- Καλαμαριά. Τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν τον προσεχή Απρίλιο, ενώ το Μάρτιο πρόκειται να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του πλοιοκτήτη και της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης. Και στη θαλάσσια συγκοινωνία μπορούμε και θα τα καταφέρουμε!
4. Τουριστικές υποδομές:
Η θάλασσα όπως γίνεται αντιληπτό έχει μεγάλη αναπτυξιακή υπεραξία για το Δήμο Θερμαϊκού. Για το σκοπό αυτό πέρα από τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία σχεδιάζουμε σημαντικές υποδομές και συγκεκριμένα:
· Δημιουργία μαρίνας σκαφών αναψυχής μπροστά στο προς αξιοποίηση οικόπεδο της Αγίας Τριάδας, στο πλαίσιο της συνολικής ανάπτυξής του.
· Δημιουργία ενυδρείου στη Μηχανιώνα για την ανάδειξη του πλούτου της θάλασσας και την προσέλκυση, για εκπαιδευτικούς λόγους, εκατομμυρίων κάθε χρόνο επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας.
· Δημιουργία υφάλου για προώθηση του καταδυτικού τουρισμού σε θαλάσσια περιοχή της Επανομής, με εναπόθεση κουφαριών πλοίων και άλλων χρησιμοποιημένων υλικών προς εξερεύνηση, με εγκεκριμένους πάντα περιβαλλοντικούς όρους και διαμόρφωση σύμφωνα με τα διεθνή περιβαλλοντικά και καταδυτικά πρότυπα.
· Δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου στον υδροβιότοπο της Επανομής με διαδρομές περιπάτου, αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, βοτανικό κήπο και άλλες διαδραστικές περιβαλλοντικές δραστηριότητες.
Δημιουργούμε αιτίες και ενδιαφέροντα για να επισκεφθεί κανείς το Δήμο Θερμαϊκού και να συμβάλει στην αύξηση της τουριστικής δαπάνης που δημιουργεί θέσεις εργασίας, όπως προαναφέραμε. Μπορούμε και θα το πετύχουμε!
5. Υπεραξία ακίνητης περιουσίας κατοίκων:
Με τις υποδομές που προγραμματίζουμε και τις επενδύσεις που σχεδιάζουμε, πέρα από την απασχόληση που ενισχύουμε, πέρα από τις τουριστικές και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής που αναμφίβολα ωφελούνται, αναβαθμίζουμε παράλληλα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, αλλά και την αξία της ακίνητης περιουσίας τους, σε μια περίοδο που οι τιμές κατρακυλούν και το λιγοστό επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται μόνον σε τουριστικές περιοχές, όπως η Κρήτη ή η κοντινή Χαλκιδική. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε τη μεγάλη δεξαμενή των απομάχων της δουλειάς, όχι όμως και τη ζωής, από τις ισχυρές Ευρωπαϊκές χώρες που επιδιώκουν να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους σε περιοχές με εύκρατο κλίμα, φυσικές ομορφιές και αναψυχή, αλλά και με υποδομές υποστήριξης υγείας που προσφέρει η εγγύτητα σε ένα αστικό κέντρο, όπως η Θεσσαλονίκη και κυρίως η ανατολική Θεσσαλονίκη. Κι εδώ το σχέδιό μας είναι στοχευμένο για να προσελκύσει τους ευρωπαίους, αμερικανούς και άλλους συνταξιοδοτούμενους να αποκτήσουν κατοικία στην περιοχή μας και, όσοι εξ αυτών είναι από τρίτες χώρες, να αποκτήσουν και άδεια παραμονής στην Ε.Ε. Στη Θερμαϊκή Ριβιέρα με σχέδιο και όραμα μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα και θα τα καταφέρουμε!
6. Τουριστικό Marketing
Θεμελιώδης είναι η προϋπόθεση ενός δυναμικού σχεδίου προώθησης του τουριστικού αυτού προορισμού. Οι εμπειρίες από τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Marketing Νομού Θεσσαλονίκης με την επιτυχή προσέλκυση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, που προγραμματίζουν δεκάδες χιλιάδες αφίξεις επισκεπτών ετησίως, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.
Στόχος μας είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου Οργανισμού Τουρισμού Θερμαϊκού, η συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, η συστηματική προσέγγιση αγορών στόχων, όπως οι Ευρωπαϊκές αλλά και η Αμερικανική, η Ρωσική, η Τουρκική, η Ισραηλινή και βέβαια η Βαλκανική και η ανάπτυξη και προβολή θεματικών τουριστικών προϊόντων. Από μόνες τους, άλλωστε, οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις για τη δημιουργία της Alexnderland, αλλά και των πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και των θαλάσσιων υποδομών, θα συμβάλλουν σ’ αυτή τη στρατηγική. Μπορούμε και θα το πετύχουμε!
Φίλες και φίλοι,
Σας παρουσίασα 6 σημαντικά αναπτυξιακά σχέδια για να δημιουργήσουμε το συντομότερο νέες θέσεις εργασίας και να σώσουμε τις επιχειρήσεις στο Δήμο Θερμαϊκού, με άξονα τον τουρισμό, που, χωρίς αμφιβολία, είναι η ατμομηχανή για το αύριο.
Σημαντική, ωστόσο, θέση στο σχεδιασμό μας έχουν άλλοι τέσσερις τομείς. Ο πρωτογενής τομέας, ο τομέας της ενέργειας, ο τομέας της εκπαίδευσης και ο τομέας της αλληλεγγύης. Πιο συγκεκριμένα:
7. Η ανάδειξη των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων ως Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και η εξαγωγική προώθηση τόσο αυτών των προϊόντων, όσο και των παραδοσιακών παραγωγών σε βαμβάκι, σιτάρι, λάδι, οπωροκηπευτικά αποτελεί προτεραιότητά μας. Τα προϊόντα αυτά, άλλωστε, θα προωθηθούν στους επισκέπτες που αναμένεται να προσελκύσει ο τουριστικός αναπτυξιακός σχεδιασμός μας με την ισχυρότερη διαδικασία προσέγγισης του πελάτη: την εμπειρία και τη δοκιμή στον τόπο παραγωγής.
Για το σκοπό αυτό θα στηρίξουμε την προβολή των τοπικών μονάδων παραγωγής και συσκευασίας σε όλους τους επισκέπτες, αλλά και τα ίδια τα προϊόντα στις αγορές τροφίμων του εξωτερικού, με συμμετοχή σε ειδικές εκθέσεις, με εξειδικευμένο προσωπικό και με καμπάνιες προώθησης.
Στο σχεδιασμό μας περιλαμβάνεται η δημιουργία τμήματος προώθησης εξαγωγών στον Οργανισμό Τουρισμού Θερμαϊκού, και δεν αναφέρομαι μόνον στα προϊόντα της φυτικής, αλλά και της ζωικής παραγωγής, καθώς και της αλιείας. Αξιοποιούμε τις εθνικές πρωτοβουλίες του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και των συλλογικών εξαγωγικών φορέων, όπως ο ΣΕΒΕ, και διαμορφώνουμε ένα νέο μοντέλο άμεσης εξαγωγικής δραστηριότητας, προωθώντας τα προϊόντα μας σε τρεισ κατευθύνσεις:
Πρώτον, απευθείας στα σημεία κατανάλωσης και πώλησης, δεύτερον στα ράφια των εμπορικών καταστημάτων, με καμπάνιες ενίσχυσης της αναγνωρισιμότητάς τους και
τρίτον στη διάθεση των χονδρεμπόρων, μέσω διεθνών εκθέσεων τροφίμων για όσα από αυτά υπάρχει μαζική παραγωγή.
Έχουμε σχέδιο για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, να στηρίξουμε τη γεωργική, κτηνοτροφική κι αλιευτική παραγωγή και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, δημιουργώντας υπεραξία στα τοπικά προϊόντα, υπεραξία που θα καρπούνται οι ίδιοι οι παραγωγοί. Μπορούμε να είστε βέβαιοι!
8. Δεν θα μπορούσαμε, φίλες και φίλοι, να αφήσουμε, αναξιοποίητα τα ενεργειακά κοιτάσματά του. Η διεκδίκηση ρόλου στην αξιοποίησή τους από το Δήμο Θερμαϊκού φαίνεται περίεργη, ίσως ανεδαφική, αλλά κατέχει σημαντική θέση στη στρατηγική μας. Ακούστε γιατί:
· Επιθυμούμε να θέσουμε δύο σημαντικούς όρους στην πολιτεία και σε όποιον αναλάβει το έργο της εξόρυξης ενεργειακών πόρων στην περιοχή μας:
· Πρώτον να διασφαλιστεί με ενεργή εποπτεία του Δήμου η προστασία του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση η προστασία του αναπτυξιακού σχεδιασμού μας που προμετωπίδα έχει τον τουρισμό και
· Δεύτερον να τροφοδοτηθούν οι κατοικίες και οι παραγωγικές μονάδες των δημοτών του Δήμου Θερμαϊκού με άφθονη δωρεάν ενέργεια, ώστε να απαλλαγούν οι κάτοικοι και οι παραγωγοί, ο Δήμος και όλες οι υπηρεσίες και κτίρια από τις ενεργειακές δαπάνες, καθώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα «εν αναμονή» κοιτάσματα φυσικού αερίου επαρκούν για να ηλεκτροδοτήσουν μόνιμα ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Είναι μια πρόταση που θα ανακουφίσει όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θα αυξήσει την αξία και την ελκυστικότητα των ακινήτων, θα κάνει την περιοχή μας πιο ανταγωνιστική και πιο ελκυστική για επενδύσεις και επισκέπτες. Μπορούμε και θα τα πετύχουμε!
9. Μια περιοχή, φίλες και φίλοι, που φιλοδοξεί να αναπτυχθεί ταχύτατα χρειάζεται και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Για το λόγο αυτό η παιδεία αποτελεί τον ένατο πυλώνα της αναπτυξιακής μας προσπάθειας για την καταπολέμηση της ανεργίας. Η αναβάθμιση του κτιρίου της Σχολής Εμποροπλοιάρχων, με την οικονομική συμβολή της πανίσχυρης Ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας, η γενικότερη αναβάθμιση της σχολής και η διεθνοποίησή της, αναμένεται να προσελκύσει φοιτητές από κάθε γωνιά της γης.
Ανάλογους στόχους αναμένεται να πετύχει η μετεγκατάσταση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε νέες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Μηχανιώνας, κερδίζοντας το χαμένο έδαφος 6 χρόνια μετά την πρώτη κυβερνητική εξαγγελία. Επαναφέρουμε το αίτημα της περιοχής μας και διεκδικούμε με Ευρωπαϊκά κονδύλια την υλοποίησή του, ενώ γενικεύουμε την προσπάθεια για την προσέλκυση κι άλλων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για τη δημιουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Κι εδώ, βέβαια, στοχεύουμε στην ανάπτυξη του εκπαιδευτικού τουρισμού, μακράς διάρκειας.
Σημαντική, ακόμη, θεωρούμε την αναβαθμισμένη επαναλειτουργία των τουριστικών σχολών και την αναβάθμισή τους σε διεθνείς σχολές, ώστε να στηρίξουμε τις τουριστικές επενδύσεις με άξια και καταρτισμένα στελέχη και για το σκοπό αυτό δρομολογούμε παρέμβαση στο αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, με το οποίο θα μοιραστούμε το σύνολο του αναπτυξιακού σχεδιασμού μας, προσδοκώντας και επιδιώκοντας τη στήριξή του. Μπορούμε και θα τους πείσουμε!
10. Βασικό ζητούμενο, ωστόσο, για τους ανθρώπους της περιοχής μας παραμένει η αλληλεγγύη. Η κρίση έφερε πέρα από την ανεργία και την απομόνωση. Πολλές φορές την απόγνωση. Σε νέους και μεγαλύτερους. Όχι μόνον σε ανήμπορους συμπολίτες μας, αλλά και σε υγιείς και ικανούς ανθρώπους, δημιουργικούς επιστήμονες που στερούνται πλέον στοιχειωδών δυνατοτήτων να σιτίσουν την οικογένειά τους, να μετακινηθούν, να ζεσταθούν. Γι' αυτό το λόγο σχεδιάζουμε άμεσα μια μεγάλη κινητοποίηση εθελοντών επιστημόνων, με πρώτες ομάδες αυτές των Μηχανικών και των Γιατρών.
Στους άνεργους Μηχανικούς και στην εθελοντική επιστημονική εργασία τους στηρίζουμε μεγάλο τμήμα του σχεδιασμού, της μελέτης και της επίβλεψης των έργων που προγραμματίζουμε. Όλοι οι Μηχανικοί του Δήμου Θερμαϊκού θα έχουν τη δυνατότητα να εισφέρουν στο σχεδιασμό μας και να λάβουν στοιχειώδη αποζημίωση για την κάλυψη τροφείων, εξόδων μετακίνησης και ό,τι άλλο προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Την αμοιβή τους για την παροχή των υπηρεσιών τους στην εκπόνηση μελετών και άλλων εργασιών, θα καλύψει ο ανάδοχος που θα αναλάβει την υλοποίηση του κάθε έργου, προϋπολογίζοντας στην προσφορά του και το σχετικό κόστος, όπως προϋπολογίζει το κόστος δημοσιότητας της προκήρυξης και άλλων στοιχείων του κάθε διαγωνισμού. Οι υπηρεσίες του Δήμου θα ελέγχουν και θα θεωρούν κατά το νόμο της μελέτες και την πρόοδο του έργου. Έτσι και τους ντόπιους Μηχανικούς αξιοποιούμε και τα έργα μας προωθούμε με σχέδια και μελέτες για χρηματοδότηση και υλοποίηση, με το ελάχιστο μάλιστα κόστος.
Από την άλλη, στους άνεργους Γιατρούς και στην εθελοντική επιστημονική εργασία τους στηρίζουμε την προσφορά υπηρεσιών υγείας στους Δημότες που έχουν ανάγκη. Για το σκοπό αυτό θα καλύψουμε και πάλι τις σχετικές στοιχειώδεις ανάγκες των γιατρών που εθελοντικά θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και θα τους εξοπλίσουμε με τη συμβολή δωρητών και χορηγών.
Με το σχεδιασμό αυτό οι επιστήμονές μας θα μείνουν στην περιοχή, θα εξασφαλίσουν αντικείμενο και εργασία, θα προσφέρουν στην ανάπτυξη του Δήμου Θερμαϊκού και στο κοινωνικό σύνολό του και δεν θα απαξιώνονται επιστημονικά παραμένοντας στην ανεργία. Οικοδομούμε μια αμφίδρομη σχέση αλληλεγγύης που υπηρετεί την ανάπτυξη και την ανθρωπιά με μοχλό τον εθελοντισμό και καταλύτη το Δήμο. Μπορούμε να στηρίξουμε την άνεργη νεολαία μας!
Φίλες και φίλοι,
Οι δέκα μεγάλες παρεμβάσεις που σας περιέγραψα έχουν όπως είδατε στόχο την ανεργία με όπλο την ανάπτυξη. Άλλες έχουν ήδη δρομολογηθεί, άλλες βρίσκονται στο επίπεδο του σχεδιασμού, άλλες θα «τρέξουν» στο άμεσο μέλλον. Τα μέσα που διαθέτουμε είναι λίγα, οι δυνατότητες όμως και οι ιδέες μας είναι πολλές.
Σας κάλεσα σήμερα εδώ κατ΄αρχήν από αγάπη για τον τόπο που γεννήθηκα και με στήριξε από τα πρώτα βήματα της αυτοδιοικητικής πορείας μου, μέχρι και το ανώτατο αυτοδιοικητικό αξίωμα του νομού, αυτό του επικεφαλής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Αισθάνομαι ότι χρωστάω πολλά στον τόπο αυτό και τους ανθρώπους του και το λιγότερο που είχα να κάνω είναι να σας στείλω το μήνυμα της αισιοδοξίας για το μέλλον, παρά το ζοφερό παρόν και τις αβεβαιότητες και δυσκολίες που εγκυμονεί για όλους.
Ξέρουμε και μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα. Αρκεί να πορευθούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι, με σχέδιο και όραμα, να παραμερίσουμε τα μικρά που μπορεί να μας χωρίζουν και να επικεντρωθούμε στα πολλά και μεγάλα και κυρίως στα επείγοντα που μας ενώνουν.
Αντίπαλός μας μοναδικός είναι τα προβλήματα και πρόκλησή μας η αντιμετώπισή τους, τόσο εντός όσο κι εκτός ορίων αρμοδιοτήτων πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.
Γκρεμίζουμε τα τείχη της ανευθυνότητας που υψώνουν τα όρια των αρμοδιοτήτων κι ανάγουμε την αποτελεσματικότητα σε θεμελιώδες κίνητρο και κριτήριο του έργου μας. Ο τόπος μας είναι ευλογημένος. Με τη βοήθεια του Θεού και τη συμβολή όλων σας είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Μπορούμε!
Φίλες και φίλοι
Είναι σήμερα μια ιδιαίτερα σημαντική βραδιά για μένα.
Είναι το απόσταγμα εμπειρίας δεκαετιών στην αυτοδιοίκηση και το απαύγασμα γνώσης των μεγάλων προκλήσεων για το νομό μας που μοιράζομαι απόψε μαζί σας.
Είναι όμως και απόλυτη η συναίσθηση της ευθύνης, αλλά και των λύσεων στα διογκούμενα προβλήματα της περιοχής του Δήμου Θερμαϊκού, που θα σας παρουσιάσω, με τόλμη και ρεαλισμό, όπως, άλλωστε, πάντα έκανα στην μακρόχρονη θητεία στα κοινά του τόπου μας.
Σας ευχαριστώ όλους κατ’ αρχάς για το χθες, για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη όσων με ψηφίζατε, αλλά και για την εκτίμηση, όσων δε με ψηφίζατε.
Σας ευχαριστώ όλους, όμως, ακόμη περισσότερο που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου και βρίσκεστε σήμερα εδώ, όχι για να μοιραστούμε την εύλογη ανησυχία και την αγωνία για το αύριο, όχι με γκρίνια και μεμψιμοιρία.
Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι αυτά δεν ταιριάζουν με το χαρακτήρα μου, αλλά με ουσιαστικές λύσεις και προτάσεις, για να δώσουμε ώθηση στην ελπίδα.
Ναι, υπάρχει ελπίδα για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του.
Ναι υπάρχει δυνατότητα να ξημερώσουν καλύτερες μέρες κι αυτή είναι κοντά μας, τη γνωρίζουμε, είναι στο χέρι μας, είναι δίπλα μας.
Γνωρίζουμε την αγωνία να βρούνε νέοι και μεγαλύτεροι άνεργοι δουλειά, να δούνε οι επιχειρήσεις της περιοχής τους τζίρους να ανεβαίνουν, να αναβαθμίσουμε το περιβάλλον και τη ζωή μας, στους κοινόχρηστους χώρους, στα σπίτια μας, να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη, να βρούνε οι ανήμποροι στήριγμα και χέρι πραγματικής βοήθειας.
Αυτά τα προβλήματα είναι ο μεγάλος, ο μοναδικός αντίπαλος.
Μας ενώνουν και μας πεισμώνουν και το κυριότερο μας προκαλούν να σχεδιάσουμε το μέλλον με τόλμη και αποφασιστικότητα, ώστε τις αδυναμίες του σήμερα να τις μετατρέψουμε σε προοπτική κι ελπίδα για το αύριο.
Όχι στα λόγια και στα συνθήματα, αλλά στην πράξη, με έργα και δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν και να αλλάξουν την εικόνα.
Ανάπτυξη σημαίνει επενδύσεις κι αυτές με τη σειρά τους είναι που φέρνουν τις θέσεις εργασίας. Για να τις προσελκύσεις, όμως, πρέπει να είσαι περισσότερο ελκυστικός, περισσότερο ανταγωνιστικός, περισσότερο ώριμος κι έξυπνος από άλλους προορισμούς επενδύσεων και βέβαια, να έχεις σχέδιο και προτάσεις.
Βάζουμε, λοιπόν, στο καλιμπραρισμένο με αγώνες και αποτελέσματα 20 ετών κλεισιοσκόπιό μας τα προβλήματα που υπονομεύουν την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας και φέρνουν το μαρασμό στις ψυχές και τις οικογένειές μας και τα σημαδεύουμε με ακρίβεια και αποφασιστικότητα.
Στρατηγικός στόχος: Η ανεργία
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μαστίζει τα περισσότερα σπίτια. Το βαρύ πυροβολικό μας, αλλά και το όραμα για την αναπτυξιακή ταυτότητα του Δήμου Θερμαϊκού είναι ο Τουρισμός. Η στρατηγική μας επιδιώκει να προσελκύσει σημαντικές τουριστικές επενδύσεις, να ενισχύσει το εσωτερικό (από την πόλη της Θεσσαλονίκης), αλλά και τον εξωτερικό (απ’ όλο τον κόσμο) τουρισμό, να δημιουργήσει τουριστικές υποδομές και να αναβαθμίσουν την εικόνα και την ελκυστικότητα της περιοχής. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο παγκόσμιο τουριστικό brand, τη Θερμαϊκή Ριβιέρα! Ακούστε πως:
1. Alexanderland.
Σχεδιάζουμε τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου που θα προσφέρει την ευκαιρία σε παιδιά κάθε ηλικίας να ζήσουν την επική εμπειρία της ζωής και των κατορθωμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μέσα από μια σειρά διαδραστικών κι εκπαιδευτικών σκηνικών και εμπειριών τα παιδιά θα λατρέψουν την ιστορία μας και θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές, αποκομίζοντας από τον τόπο μας εντυπώσεις που θα τους ξαναφέρουν στο μέλλον για άλλου είδους τουρισμό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό, διακοπές, κ.λ.π. Ήδη υλοποιούμε τη σχετική μελέτη σε συνεργασία με το ΑΠΘ και θα αναζητήσουμε φορέα ανάπτυξης της Alexanderland στα πρότυπα άλλων μεγάλων θεματικών πάρκων, όπως του Παρισιού και του Ορλάντο, ενώ έχουμε προσδιορίσει ως κατάλληλο χώρο για την ανάπτυξή του την έκταση των κεραιών δίπλα στο αεροδρόμιο Μακεδονία, στο Δήμο Θερμαϊκού. Η διεθνής ανάδειξη της περιοχής μας, αλλά και η εισροή επισκεπτών απ’ όλο τον κόσμο είναι ικανή από μόνη της να αλλάξει τα δεδομένα, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τις επιχειρήσεις της περιοχής. Μπορούμε και θα το πετύχουμε!
2. Νέα ξενοδοχεία 5 αστέρων
Όπως ίσως γνωρίζετε σημαντικές εκτάσεις του Δήμου μας έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση και πληροφορούμαστε ότι πρόκειται να πωληθούν για την ανέγερση κατοικιών με διαδικασίες που λαμβάνουν υπόψη ως μοναδικό κριτήριο την επίτευξη υψηλού τιμήματος πώλησης των ακινήτων χωρίς να αξιολογούν τις επιπτώσεις που θα έχουν οι επενδύσεις στην εθνική και τοπική ανάπτυξη και την απασχόληση.
Η ανέγερση νέων κατοικιών στα εν λόγω ακίνητα, όταν υπάρχει απόθεμα δεκάδων χιλιάδων αδιάθετων ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή, θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των ήδη μειωμένων εμπορικών αξιών των υφιστάμενων κατοικιών, με αυτονόητες αρνητικές συνέπειες στην περιουσία των πολιτών-ιδιοκτητών, στο ενεργητικό των εργοληπτών, και εν τέλει στις αποδόσεις των νέων επενδυτών που θα αποκτήσουν τα οικόπεδα που προωθεί προς αξιοποίηση το ΤΑΙΠΕΔ.
Η στροφή που προτείνουμε είναι η παραχώρηση των ακινήτων αυτών, όπως είναι της Αγίας Τριάδας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος να αναλάβει την αξιοποίησή τους. Ακούστε πως:
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης της McKinsey, τα επόμενα 8-10 χρόνια, ο τουρισμός θα αποτελέσει κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 35% συνολικού αναπτυξιακού δυναμικού. Οι διεθνείς επισκέπτες θα φθάσουν τα 22-24 εκατ., με παράλληλη αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι. H συνολική συνεισφορά σε Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία θα είναι 41- 44 δισ. Ευρώ (επιπλέον 16 έως 17 δισ. Eυρώ από ό,τι σήμερα) και περίπου 1 εκατ. στην απασχόληση (300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας).
Από αυτή την προοπτική ανάπτυξης και απασχόλησης ο Δήμος Θερμαϊκού, σε μια περίοδο κατεπείγουσας ανάγκης για την ενίσχυση των τοπικών επιχειρήσεων για τη διασφάλιση των υφισταμένων, αλλά και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δικαιούται σημαντικό μερίδιο και βασική προϋπόθεση είναι οι νέες τουριστικές επενδύσεις έντασης εργασίας.
Σύμφωνα, εξάλλου, με μελέτη του ΙΟΒΕ για κάθε 45.000€ άμεσης κι έμμεσης τουριστικής δαπάνης (και σ’ αυτό το ποσό τη μερίδα του λέοντος έχουν οι υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης με άνω του 70%) διασφαλίζεται μια θέση εργασίας.
Για μας, λοιπόν, η στρατηγική αξιοποίησης των τουριστικών ακινήτων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα παραπάνω, ώστε να έχει δύο ξεκάθαρους στόχους:
1. Τη δημιουργία και διατήρηση του μέγιστου αριθμού θέσεων εργασίας, από την αμιγή τουριστική δραστηριότητα επί του ακινήτου.
2. Την επίτευξη της μέγιστης συνολικής ετήσιας τουριστικής δαπάνης από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα αναπτύξει ο επενδυτής.
Και οι δύο αυτοί στόχοι έχουν άμεσο και έμμεσο σκοπό την αξιοποίηση των ακινήτων αυτών για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Θα καλέσουμε τους ενδιαφερόμενους να αξιολογηθούν στη βάση ενός Επιχειρηματικού Σχεδίου, στη βάση αυτών των δύο κριτηρίων, για πλειοδοσία, όχι σε ευρώ, αλλά σε αναπτυξιακή προοπτική για τον τόπο, σε αποδόσεις για τον ίδιο τον επενδυτή και, το σημαντικότερο, για περισσότερες θέσεις εργασίας. Η δε κυριότητα των εκτάσεων προτείνεται να διατίθεται δωρεάν, δεδομένου του ότι για να ανεγερθούν οι τουριστικές εγκαταστάσεις απαιτούνται πενταπλάσια τουλάχιστο επενδυτικά κεφάλαια από αυτά που απαιτούνται για την αγορά της έκτασης.
Για να δεσμευτούν οι επενδυτές που θα επιλεγούν ότι θα υλοποιήσουν όσα υπόσχονται θα πρέπει να καταθέσουν εγγυητικές επιστολές ισόποσες με την αξία του ακινήτου, όπως αυτή υπολογίζεται από ανεξάρτητους εκτιμητές. Έτσι για να αποκτήσει δωρεάν το ακίνητο ο επενδυτής θα πρέπει να υλοποιήσει έγκαιρα τις τουριστικές επενδύσεις του επί αυτού και να τις λειτουργήσει, που είναι και το σημαντικότερο για την απασχόληση, τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης και τα δημόσια (φορολογικά άμεσα και έμμεσα) έσοδα. Σχετική πρόταση έχουμε ήδη υποβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ και περιμένουμε να την αντιμετωπίσει με τη δέουσα σοβαρότητα δεδομένης της εξέλιξης των αντίστοιχων διαγωνισμών που είχαν περιορισμένη συμμετοχή κι ενδιαφέρον, κι ακόμη δεν έχουν φέρει ούτε εισπρακτικά αποτελέσματα. Εμείς μπορούμε και θα το πετύχουμε!
3. Θαλάσσια συγκοινωνία
Η άμεση πρόσβαση της πόλης της Θεσσαλονίκης του ενός εκατομμυρίου κατοίκων και των εκατοντάδων χιλιάδων ετησίως επισκεπτών, στις παραθαλάσσιες περιοχές του Δήμου Θερμαϊκού για την ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού με ημερήσιες επισκέψεις, είναι κλειδί για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της περιοχής, τη διατήρηση και δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα άμεσης και φθηνής πρόσβασης στο κέντρο της πόλης για τους κατοίκους της περιοχής.
Γι' αυτό προωθούμε το όνειρο δεκαετιών, τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη αρχικά με τις δυτικές ακτές του Δήμου Θερμαϊκού και στη συνέχεια με τις ανατολικές ακτές του.
Συνάψαμε ήδη προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης με την «Εγνατία Οδός ΑΕ», και τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Θερμαϊκού, εκδόθηκε η σχετική κοινή υπουργική απόφαση και τα χρήματα για τη μελέτη εξασφαλίστηκαν από το υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, μέσω του προγράμματος «Προσπελασιμότητα».
Η μελέτη συνολικού προϋπολογισμού 1.032.000 ευρώ προχωράει και θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο.
Άλλα δύο χρόνια υπολογίζεται ότι θα διαρκέσουν τα έργα υποδομής για τις στάσεις. Η χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου έχουμε προτείνει να ενταχθεί είτε στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, είτε σε άλλα προγράμματα. Εξάλλου, το κόστος των υποδομών για στάσεις κ.λ.π. δεν ξεπερνά τα 11 εκ. ευρώ, ποσό που μπορεί να καλύψει ακόμη και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ήδη δεσμεύει περίπου 7 εκατ. ευρώ ετησίως για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Μεγάρου, που αναμένεται εντός του 2014.
Κι επειδή επιδιώκουμε άμεσες λύσεις σας ενημερώνω ότι εξασφαλίσαμε την έγκριση του Υπουργείου Ναυτιλίας & Αιγαίου για την πιλοτική εφαρμογή της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας.
Ο σχεδιασμός προβλέπει τη νηολόγηση τριών πλοίων, με χωρητικότητα 100 έως 200 επιβατών, εκ των οποίων τα δύο θα εκτελούν το δρομολόγιο από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι τους Νέους Επιβάτες, ενώ το τρίτο θα εξυπηρετεί τη γραμμή λιμάνι Θεσσαλονίκης- Καλαμαριά. Τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν τον προσεχή Απρίλιο, ενώ το Μάρτιο πρόκειται να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του πλοιοκτήτη και της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης. Και στη θαλάσσια συγκοινωνία μπορούμε και θα τα καταφέρουμε!
4. Τουριστικές υποδομές:
Η θάλασσα όπως γίνεται αντιληπτό έχει μεγάλη αναπτυξιακή υπεραξία για το Δήμο Θερμαϊκού. Για το σκοπό αυτό πέρα από τη θαλάσσια αστική συγκοινωνία σχεδιάζουμε σημαντικές υποδομές και συγκεκριμένα:
· Δημιουργία μαρίνας σκαφών αναψυχής μπροστά στο προς αξιοποίηση οικόπεδο της Αγίας Τριάδας, στο πλαίσιο της συνολικής ανάπτυξής του.
· Δημιουργία ενυδρείου στη Μηχανιώνα για την ανάδειξη του πλούτου της θάλασσας και την προσέλκυση, για εκπαιδευτικούς λόγους, εκατομμυρίων κάθε χρόνο επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας.
· Δημιουργία υφάλου για προώθηση του καταδυτικού τουρισμού σε θαλάσσια περιοχή της Επανομής, με εναπόθεση κουφαριών πλοίων και άλλων χρησιμοποιημένων υλικών προς εξερεύνηση, με εγκεκριμένους πάντα περιβαλλοντικούς όρους και διαμόρφωση σύμφωνα με τα διεθνή περιβαλλοντικά και καταδυτικά πρότυπα.
· Δημιουργία περιβαλλοντικού πάρκου στον υδροβιότοπο της Επανομής με διαδρομές περιπάτου, αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, βοτανικό κήπο και άλλες διαδραστικές περιβαλλοντικές δραστηριότητες.
Δημιουργούμε αιτίες και ενδιαφέροντα για να επισκεφθεί κανείς το Δήμο Θερμαϊκού και να συμβάλει στην αύξηση της τουριστικής δαπάνης που δημιουργεί θέσεις εργασίας, όπως προαναφέραμε. Μπορούμε και θα το πετύχουμε!
5. Υπεραξία ακίνητης περιουσίας κατοίκων:
Με τις υποδομές που προγραμματίζουμε και τις επενδύσεις που σχεδιάζουμε, πέρα από την απασχόληση που ενισχύουμε, πέρα από τις τουριστικές και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής που αναμφίβολα ωφελούνται, αναβαθμίζουμε παράλληλα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, αλλά και την αξία της ακίνητης περιουσίας τους, σε μια περίοδο που οι τιμές κατρακυλούν και το λιγοστό επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται μόνον σε τουριστικές περιοχές, όπως η Κρήτη ή η κοντινή Χαλκιδική. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε τη μεγάλη δεξαμενή των απομάχων της δουλειάς, όχι όμως και τη ζωής, από τις ισχυρές Ευρωπαϊκές χώρες που επιδιώκουν να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους σε περιοχές με εύκρατο κλίμα, φυσικές ομορφιές και αναψυχή, αλλά και με υποδομές υποστήριξης υγείας που προσφέρει η εγγύτητα σε ένα αστικό κέντρο, όπως η Θεσσαλονίκη και κυρίως η ανατολική Θεσσαλονίκη. Κι εδώ το σχέδιό μας είναι στοχευμένο για να προσελκύσει τους ευρωπαίους, αμερικανούς και άλλους συνταξιοδοτούμενους να αποκτήσουν κατοικία στην περιοχή μας και, όσοι εξ αυτών είναι από τρίτες χώρες, να αποκτήσουν και άδεια παραμονής στην Ε.Ε. Στη Θερμαϊκή Ριβιέρα με σχέδιο και όραμα μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα και θα τα καταφέρουμε!
6. Τουριστικό Marketing
Θεμελιώδης είναι η προϋπόθεση ενός δυναμικού σχεδίου προώθησης του τουριστικού αυτού προορισμού. Οι εμπειρίες από τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Marketing Νομού Θεσσαλονίκης με την επιτυχή προσέλκυση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, που προγραμματίζουν δεκάδες χιλιάδες αφίξεις επισκεπτών ετησίως, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.
Στόχος μας είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου Οργανισμού Τουρισμού Θερμαϊκού, η συμμετοχή σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, η συστηματική προσέγγιση αγορών στόχων, όπως οι Ευρωπαϊκές αλλά και η Αμερικανική, η Ρωσική, η Τουρκική, η Ισραηλινή και βέβαια η Βαλκανική και η ανάπτυξη και προβολή θεματικών τουριστικών προϊόντων. Από μόνες τους, άλλωστε, οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις για τη δημιουργία της Alexnderland, αλλά και των πολυτελών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και των θαλάσσιων υποδομών, θα συμβάλλουν σ’ αυτή τη στρατηγική. Μπορούμε και θα το πετύχουμε!
Φίλες και φίλοι,
Σας παρουσίασα 6 σημαντικά αναπτυξιακά σχέδια για να δημιουργήσουμε το συντομότερο νέες θέσεις εργασίας και να σώσουμε τις επιχειρήσεις στο Δήμο Θερμαϊκού, με άξονα τον τουρισμό, που, χωρίς αμφιβολία, είναι η ατμομηχανή για το αύριο.
Σημαντική, ωστόσο, θέση στο σχεδιασμό μας έχουν άλλοι τέσσερις τομείς. Ο πρωτογενής τομέας, ο τομέας της ενέργειας, ο τομέας της εκπαίδευσης και ο τομέας της αλληλεγγύης. Πιο συγκεκριμένα:
7. Η ανάδειξη των τοπικών αγροδιατροφικών προϊόντων ως Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης και η εξαγωγική προώθηση τόσο αυτών των προϊόντων, όσο και των παραδοσιακών παραγωγών σε βαμβάκι, σιτάρι, λάδι, οπωροκηπευτικά αποτελεί προτεραιότητά μας. Τα προϊόντα αυτά, άλλωστε, θα προωθηθούν στους επισκέπτες που αναμένεται να προσελκύσει ο τουριστικός αναπτυξιακός σχεδιασμός μας με την ισχυρότερη διαδικασία προσέγγισης του πελάτη: την εμπειρία και τη δοκιμή στον τόπο παραγωγής.
Για το σκοπό αυτό θα στηρίξουμε την προβολή των τοπικών μονάδων παραγωγής και συσκευασίας σε όλους τους επισκέπτες, αλλά και τα ίδια τα προϊόντα στις αγορές τροφίμων του εξωτερικού, με συμμετοχή σε ειδικές εκθέσεις, με εξειδικευμένο προσωπικό και με καμπάνιες προώθησης.
Στο σχεδιασμό μας περιλαμβάνεται η δημιουργία τμήματος προώθησης εξαγωγών στον Οργανισμό Τουρισμού Θερμαϊκού, και δεν αναφέρομαι μόνον στα προϊόντα της φυτικής, αλλά και της ζωικής παραγωγής, καθώς και της αλιείας. Αξιοποιούμε τις εθνικές πρωτοβουλίες του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και των συλλογικών εξαγωγικών φορέων, όπως ο ΣΕΒΕ, και διαμορφώνουμε ένα νέο μοντέλο άμεσης εξαγωγικής δραστηριότητας, προωθώντας τα προϊόντα μας σε τρεισ κατευθύνσεις:
Πρώτον, απευθείας στα σημεία κατανάλωσης και πώλησης, δεύτερον στα ράφια των εμπορικών καταστημάτων, με καμπάνιες ενίσχυσης της αναγνωρισιμότητάς τους και
τρίτον στη διάθεση των χονδρεμπόρων, μέσω διεθνών εκθέσεων τροφίμων για όσα από αυτά υπάρχει μαζική παραγωγή.
Έχουμε σχέδιο για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, να στηρίξουμε τη γεωργική, κτηνοτροφική κι αλιευτική παραγωγή και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, δημιουργώντας υπεραξία στα τοπικά προϊόντα, υπεραξία που θα καρπούνται οι ίδιοι οι παραγωγοί. Μπορούμε να είστε βέβαιοι!
8. Δεν θα μπορούσαμε, φίλες και φίλοι, να αφήσουμε, αναξιοποίητα τα ενεργειακά κοιτάσματά του. Η διεκδίκηση ρόλου στην αξιοποίησή τους από το Δήμο Θερμαϊκού φαίνεται περίεργη, ίσως ανεδαφική, αλλά κατέχει σημαντική θέση στη στρατηγική μας. Ακούστε γιατί:
· Επιθυμούμε να θέσουμε δύο σημαντικούς όρους στην πολιτεία και σε όποιον αναλάβει το έργο της εξόρυξης ενεργειακών πόρων στην περιοχή μας:
· Πρώτον να διασφαλιστεί με ενεργή εποπτεία του Δήμου η προστασία του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση η προστασία του αναπτυξιακού σχεδιασμού μας που προμετωπίδα έχει τον τουρισμό και
· Δεύτερον να τροφοδοτηθούν οι κατοικίες και οι παραγωγικές μονάδες των δημοτών του Δήμου Θερμαϊκού με άφθονη δωρεάν ενέργεια, ώστε να απαλλαγούν οι κάτοικοι και οι παραγωγοί, ο Δήμος και όλες οι υπηρεσίες και κτίρια από τις ενεργειακές δαπάνες, καθώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα «εν αναμονή» κοιτάσματα φυσικού αερίου επαρκούν για να ηλεκτροδοτήσουν μόνιμα ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία. Είναι μια πρόταση που θα ανακουφίσει όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, θα αυξήσει την αξία και την ελκυστικότητα των ακινήτων, θα κάνει την περιοχή μας πιο ανταγωνιστική και πιο ελκυστική για επενδύσεις και επισκέπτες. Μπορούμε και θα τα πετύχουμε!
9. Μια περιοχή, φίλες και φίλοι, που φιλοδοξεί να αναπτυχθεί ταχύτατα χρειάζεται και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό. Για το λόγο αυτό η παιδεία αποτελεί τον ένατο πυλώνα της αναπτυξιακής μας προσπάθειας για την καταπολέμηση της ανεργίας. Η αναβάθμιση του κτιρίου της Σχολής Εμποροπλοιάρχων, με την οικονομική συμβολή της πανίσχυρης Ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας, η γενικότερη αναβάθμιση της σχολής και η διεθνοποίησή της, αναμένεται να προσελκύσει φοιτητές από κάθε γωνιά της γης.
Ανάλογους στόχους αναμένεται να πετύχει η μετεγκατάσταση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε νέες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Μηχανιώνας, κερδίζοντας το χαμένο έδαφος 6 χρόνια μετά την πρώτη κυβερνητική εξαγγελία. Επαναφέρουμε το αίτημα της περιοχής μας και διεκδικούμε με Ευρωπαϊκά κονδύλια την υλοποίησή του, ενώ γενικεύουμε την προσπάθεια για την προσέλκυση κι άλλων δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για τη δημιουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Κι εδώ, βέβαια, στοχεύουμε στην ανάπτυξη του εκπαιδευτικού τουρισμού, μακράς διάρκειας.
Σημαντική, ακόμη, θεωρούμε την αναβαθμισμένη επαναλειτουργία των τουριστικών σχολών και την αναβάθμισή τους σε διεθνείς σχολές, ώστε να στηρίξουμε τις τουριστικές επενδύσεις με άξια και καταρτισμένα στελέχη και για το σκοπό αυτό δρομολογούμε παρέμβαση στο αρμόδιο Υπουργείο Τουρισμού, με το οποίο θα μοιραστούμε το σύνολο του αναπτυξιακού σχεδιασμού μας, προσδοκώντας και επιδιώκοντας τη στήριξή του. Μπορούμε και θα τους πείσουμε!
10. Βασικό ζητούμενο, ωστόσο, για τους ανθρώπους της περιοχής μας παραμένει η αλληλεγγύη. Η κρίση έφερε πέρα από την ανεργία και την απομόνωση. Πολλές φορές την απόγνωση. Σε νέους και μεγαλύτερους. Όχι μόνον σε ανήμπορους συμπολίτες μας, αλλά και σε υγιείς και ικανούς ανθρώπους, δημιουργικούς επιστήμονες που στερούνται πλέον στοιχειωδών δυνατοτήτων να σιτίσουν την οικογένειά τους, να μετακινηθούν, να ζεσταθούν. Γι' αυτό το λόγο σχεδιάζουμε άμεσα μια μεγάλη κινητοποίηση εθελοντών επιστημόνων, με πρώτες ομάδες αυτές των Μηχανικών και των Γιατρών.
Στους άνεργους Μηχανικούς και στην εθελοντική επιστημονική εργασία τους στηρίζουμε μεγάλο τμήμα του σχεδιασμού, της μελέτης και της επίβλεψης των έργων που προγραμματίζουμε. Όλοι οι Μηχανικοί του Δήμου Θερμαϊκού θα έχουν τη δυνατότητα να εισφέρουν στο σχεδιασμό μας και να λάβουν στοιχειώδη αποζημίωση για την κάλυψη τροφείων, εξόδων μετακίνησης και ό,τι άλλο προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Την αμοιβή τους για την παροχή των υπηρεσιών τους στην εκπόνηση μελετών και άλλων εργασιών, θα καλύψει ο ανάδοχος που θα αναλάβει την υλοποίηση του κάθε έργου, προϋπολογίζοντας στην προσφορά του και το σχετικό κόστος, όπως προϋπολογίζει το κόστος δημοσιότητας της προκήρυξης και άλλων στοιχείων του κάθε διαγωνισμού. Οι υπηρεσίες του Δήμου θα ελέγχουν και θα θεωρούν κατά το νόμο της μελέτες και την πρόοδο του έργου. Έτσι και τους ντόπιους Μηχανικούς αξιοποιούμε και τα έργα μας προωθούμε με σχέδια και μελέτες για χρηματοδότηση και υλοποίηση, με το ελάχιστο μάλιστα κόστος.
Από την άλλη, στους άνεργους Γιατρούς και στην εθελοντική επιστημονική εργασία τους στηρίζουμε την προσφορά υπηρεσιών υγείας στους Δημότες που έχουν ανάγκη. Για το σκοπό αυτό θα καλύψουμε και πάλι τις σχετικές στοιχειώδεις ανάγκες των γιατρών που εθελοντικά θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και θα τους εξοπλίσουμε με τη συμβολή δωρητών και χορηγών.
Με το σχεδιασμό αυτό οι επιστήμονές μας θα μείνουν στην περιοχή, θα εξασφαλίσουν αντικείμενο και εργασία, θα προσφέρουν στην ανάπτυξη του Δήμου Θερμαϊκού και στο κοινωνικό σύνολό του και δεν θα απαξιώνονται επιστημονικά παραμένοντας στην ανεργία. Οικοδομούμε μια αμφίδρομη σχέση αλληλεγγύης που υπηρετεί την ανάπτυξη και την ανθρωπιά με μοχλό τον εθελοντισμό και καταλύτη το Δήμο. Μπορούμε να στηρίξουμε την άνεργη νεολαία μας!
Φίλες και φίλοι,
Οι δέκα μεγάλες παρεμβάσεις που σας περιέγραψα έχουν όπως είδατε στόχο την ανεργία με όπλο την ανάπτυξη. Άλλες έχουν ήδη δρομολογηθεί, άλλες βρίσκονται στο επίπεδο του σχεδιασμού, άλλες θα «τρέξουν» στο άμεσο μέλλον. Τα μέσα που διαθέτουμε είναι λίγα, οι δυνατότητες όμως και οι ιδέες μας είναι πολλές.
Σας κάλεσα σήμερα εδώ κατ΄αρχήν από αγάπη για τον τόπο που γεννήθηκα και με στήριξε από τα πρώτα βήματα της αυτοδιοικητικής πορείας μου, μέχρι και το ανώτατο αυτοδιοικητικό αξίωμα του νομού, αυτό του επικεφαλής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Αισθάνομαι ότι χρωστάω πολλά στον τόπο αυτό και τους ανθρώπους του και το λιγότερο που είχα να κάνω είναι να σας στείλω το μήνυμα της αισιοδοξίας για το μέλλον, παρά το ζοφερό παρόν και τις αβεβαιότητες και δυσκολίες που εγκυμονεί για όλους.
Ξέρουμε και μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα. Αρκεί να πορευθούμε ενωμένοι και αποφασισμένοι, με σχέδιο και όραμα, να παραμερίσουμε τα μικρά που μπορεί να μας χωρίζουν και να επικεντρωθούμε στα πολλά και μεγάλα και κυρίως στα επείγοντα που μας ενώνουν.
Αντίπαλός μας μοναδικός είναι τα προβλήματα και πρόκλησή μας η αντιμετώπισή τους, τόσο εντός όσο κι εκτός ορίων αρμοδιοτήτων πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.
Γκρεμίζουμε τα τείχη της ανευθυνότητας που υψώνουν τα όρια των αρμοδιοτήτων κι ανάγουμε την αποτελεσματικότητα σε θεμελιώδες κίνητρο και κριτήριο του έργου μας. Ο τόπος μας είναι ευλογημένος. Με τη βοήθεια του Θεού και τη συμβολή όλων σας είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Μπορούμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ