Οι πατάτες ντοφινουάζ που σας προτείνουμε για σήμερα είναι κλασικό πιάτο της παραδοσιακής γαλλικής κουζίνας και παίρνουν το όνομά τους από την περιοχή Ντοφινέ (Dauphine) της Γαλλίας, φημισμένη για τα γαλακτοκομικά της και τα πιάτα γκρατέν, συνήθως με προσθήκη κρέμας.
Υλικά- 1,5 κιλό πατάτες
- 330 γρ. γραβιέρα τριμμένη στο χοντρό τρίφτη
- 700 γρ. γάλα
- 250 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1 αβγό
- 4 σκ.σκόρδο
- 80 γρ. βούτυρο
- 1/2 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
- αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις πατάτες. Τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βάζουμε το γάλα σε μέτρια κατσαρόλα να πάρει βράση με τις 4 σκ. σκόρδου κομμένες στη μέση και το μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε να βράσουν 5'.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο.
Πατάμε με τη λαβή ενός μαχαιριού την άλλη σκελίδα σκόρδου να σπάσει, τρίβουμε μ' αυτήν ένα μακρόστενο πυρέξ και το βουτυρώνουμε.
Μεταφέρουμε εκεί τις πατάτες με το γάλα και ανακατεύουμε με το 1/3 του τυριού.
Ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, την κρέμα γάλακτος χτυπημένη με το αβγό και σκεπάζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο τυρί.
Μοιράζουμε επάνω το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και βάζουμε στο φούρνο γιά 45'-50'. Σερβίρουμε αμέσως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ