«Η Θεσσαλονίκη θα σταματήσει πια να θεωρείται μια παραμελημένη πόλη»!
Αποκλειστική συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην εφημερίδα «Δημοκρατία της Θεσσαλονίκης» και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαδάκη και Νίκο Ελευθερόγλου
«Η Θεσσαλονίκη θα βγει από την απομόνωση». Αυτή τη δέσμευση δίνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη «δημοκρατία της Θεσσαλονίκης». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλά για όλους και για όλα, αλλά κυρίως για τη Μακεδονία και για το σχέδιό του προκειμένου να γίνει η συμπρωτεύουσα «αληθινά πύλη της Ευρώπης προς την Ανατολή και του Νότου προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη». Επισημάνει ότι «εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ και δεν μοιράζω ψεύτικες υποσχέσεις. Θέλω να πω στους Θεσσαλονικιούς, αλλά και σε όλους τους Μακεδόνες ότι ακούω τη φωνή, ξέρω τις αγωνίες, νιώθω τα προβλήματά τους».
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη ο κ. Σαμαράς μιλά για την αναβάθμιση του λιμανιού, τη δημιουργία εμπορικού κέντρου και μαρίνας, για τη δημιουργία χώρου για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων, αλλά και για την αποπεράτωση της οδού που συνδέει το λιμάνι με την Εγνατία Οδό.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προαναγγέλλει ότι στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει και θα έχει γύρω στα 15 υπουργεία θα υπάρχει Μακεδόνας υπουργός και ζητά από τους πολίτες, μια και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, «να μην πάει χαμένη καμία ψήφος».
Μιλώντας για το διακύβευμα των εκλογών, εκφράζει την αισιοδοξία του δηλώνοντας ότι η νίκη της Ν.Δ. είναι δεδομένη και ότι ο ίδιος ζητά «ισχυρή εντολή για να μπορέσουμε να βάλουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμά μας χωρίς καθυστερήσεις. Αλλά και για να έχει η χώρα ακόμη πιο δυνατή διαπραγματευτική φωνή στην Ευρώπη».
ΕΡ.: Κύριε πρόεδρε, σήμερα μιλάτε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Τι μήνυμα τους στέλνετε και τι περιμένετε από αυτούς;
ΑΠ.: Θέλω να πω στους Θεσσαλονικιούς, αλλά και σ’ όλους τους Μακεδόνες ότι ακούω τη φωνή, ξέρω τις αγωνίες, νιώθω τα προβλήματά τους. Δεν θα μοιράσω ψεύτικες υποσχέσεις. Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ! Μπορώ, όμως, να τους βεβαιώσω ότι με το δικό μας Σχέδιο μπορούμε να βγούμε από την κρίση με σίγουρα και στέρεα βήματα. Μπορούμε να βάλουμε τέλος στην ύφεση και να φέρουμε ξανά την ανάπτυξη. Μπορούμε να ζωντανέψουμε την ελπίδα και να δώσουμε προοπτική στον κόσμο. Αλλά και να εγγυηθούμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Χωρίς να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από τις κόκκινες γραμμές μας, να σηκώσουμε ψηλά τις γαλάζιες γραμμές των δικαίων μας.
ΕΡ.: Πιστεύετε ότι η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να σας δώσει τη νίκη στις εκλογές;
ΑΠ.: Η μητέρα μου, που μεγάλωσε στο Ντεπώ, μου έμαθε από μικρό παιδί ότι η Μακεδονία βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των εθνικών αγώνων. Εθνικό αγώνα δίνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες για την εμπιστοσύνη τους στην παράταξή μας και στο πρόσωπό μου. Και θέλω να τους ζητήσω να κάνουν ό,τι μπορούν, τις τελευταίες αυτές μέρες, για να μην πάει χαμένη καμία ψήφος.
ΕΡ.: Τι γίνεται, ποια είναι η θέση σας για τα έργα της Θεσσαλονίκης, που ζητά ο κόσμος;
ΑΠ.: Οπως ξέρετε, μια σειρά έργα που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δυστυχώς είτε εγκαταλείφθηκαν εντελώς είτε καρκινοβατούν. Οι αλλεπάλληλες αποτυχίες του ΠΑΣΟΚ να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έβαζε κατέληγαν κάθε φορά στην περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Και αυτό είχε άμεσες συνέπειες στα έργα της Θεσσαλονίκης, καθώς περιορίζονταν οι δυνατότητες απορρόφησης κοινοτικών πόρων. Δυστυχώς, χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια ώσπου να καταλάβουν την πρόταση που είχα κάνει από τον Φεβρουάριο του 2010 για μια συμφωνημένη μείωση του εθνικού ποσοστού στο ΕΣΠΑ, ώστε να επιταχυνθεί η απορρόφηση κοινοτικών πόρων και να υπάρξει απρόσκοπτη συνέχιση των έργων υποδομής.
Με δικές μας πιέσεις, η κατάσταση εκείνη άλλαξε. Στο μεταξύ, υιοθετούνται ολοένα και από πιο πολλούς οι θέσεις που από την αρχή εξέφραζα -μόνος τότε στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη- για στροφή στην πραγματική οικονομία, στην ανάταξη και την ανάπτυξη. Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξουν ουσιαστικές βελτιώσεις στην ευρωπαϊκή στρατηγική. Και εμείς είμαστε έτοιμοι να τις αξιοποιήσουμε στο ακέραιο. Για ολόκληρη τη χώρα και βεβαίως για τη Θεσσαλονίκη.
Ειδικά στη Θεσσαλονίκη δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στην αναβάθμιση του λιμανιού με προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου και μαρίνας.
Επίσης, για τη δημιουργία χώρου για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων. Και, τέλος, για την αποπεράτωση της οδού που συνδέει το λιμάνι με την Εγνατία Οδό κι από εκεί οδηγεί μέσω των κάθετων αξόνων στις άλλες βαλκανικές χώρες. Με το σχέδιο αυτό η Θεσσαλονίκη θα γίνει αληθινά πύλη της Ευρώπης προς την Ανατολή και του Νότου προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Αναβαθμίζοντας και τη θέση της ίδιας της Θεσσαλονίκης και τη γεωπολιτική σημασία της Μακεδονίας μας.
ΕΡ.: Η εγκληματικότητα στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, καλπάζει ανεξέλεγκτα. Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη κάνουν λόγο για τεράστια κενά σε προσωπικό στην τοπική δύναμη που υποστελεχώνεται, για χάρη της Αθήνας, όπου καταλήγει το 99% των αποφοίτων των σχολών. Τεράστια είναι και τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας;
ΑΠ.: Προφανώς χρειάζεται μια άλλη οργάνωση των αστυνομικών δυνάμεων, αλλά και άμεση απαλλαγή τους από εργασίες γραμματειακού χαρακτήρα, όπως, για παράδειγμα, οι επιδόσεις κλητεύσεων, έτσι ώστε να απελευθερωθούν δυνάμεις για το κύριο έργο της αστυνόμευσης. Και να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε προσωπικό που υπάρχουν, τόσο εδώ στη Θεσσαλονίκη όσο και αλλού. Και βέβαια δεν μπορούμε να αγνοούμε τα σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, ακόμη και σε πρώτες ύλες, αναγκαίες για την κίνηση των αστυνομικών δυνάμεων. Είχαμε απίστευτα φαινόμενα τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Και ασφαλώς δεν μπορούν να συνεχιστούν. Αλλο κόβω τη σπατάλη του Δημοσίου, που παραμένει τεράστια, και άλλο ακρωτηριάζω Αρχές και Υπηρεσίες επιφορτισμένες με την ασφάλεια του πολίτη. Το πρώτο είναι επιτακτικά επιβεβλημένο, το δεύτερο είναι απαράδεκτο σε χώρες που θέλουν να είναι ευνομούμενες. Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να επαναλάβω ότι τα ειδικά μισθολόγια των αστυνομικών όχι μόνο δεν πρέπει να κοπούν άλλο, αλλά και να αρχίσει η αποκατάστασή τους. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες και αίσθημα ασφάλειας με αστυνομικούς κακοπληρωμένους, που βλέπουν τον μισθό τους να κόβεται και να ξανακόβεται.
ΕΡ.: Θα προχωρήσει η κατασκευή κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκφράσει οι κάτοικοι;
ΑΠ.: Ναι, οπωσδήποτε! Θυμίζω ότι η δημιουργία τέτοιων κέντρων είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και σταμάτησε από το ΠΑΣΟΚ, που τα θυμήθηκε προεκλογικά και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, περιφρονώντας βασικές προϋποθέσεις. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις αυτές; Πρώτα απ’ όλα να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, που να ξεκινά από την κατάργηση το νόμου Ραγκούση για την Ιθαγένεια, να περιλαμβάνει την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων και, βεβαίως, το χτύπημα του παραεμπορίου, τη δημιουργία σύγχρονων κέντρων κράτησης των λαθρομεταναστών, τα οποία πρέπει να βρίσκονται εκτός αστικού ιστού.
Πάνω απ’ όλα χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση και όχι προεκλογικά πυροτεχνήματα. Μην ξεχνάτε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά δημιούργησαν το πρόβλημα της Υπατίας στην Αθήνα, μόλις πριν από έναν χρόνο. Και κυρίως μην ξεχνάτε την ιδεολογική τρομοκρατία που είχαν επιβάλει. Οποιος τολμούσε να μιλήσει για λαθρομετανάστες τον εξόρκιζαν ως «ακραίο» και ως «επικίνδυνο». Εμείς σπάσαμε αυτή την ιδεολογική τρομοκρατία, βάλαμε το πρόβλημα στην ημερήσια διάταξη και αναπτύξαμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπισή του. Και κάτι ακόμη πιο σοβαρό: Το ζήτημα έχει προσλάβει πια τεράστιες διαστάσεις. Και δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο από το κράτος, με ευθύνη του κράτους. Εγκληματικές ομάδες που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους δεν λύνουν το πρόβλημα. Προσθέτουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, στη σημοκρατία και την κοινωνία μας.
ΕΡ.: Ενα από τα πρώτα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση θα είναι το Σκοπιανό, αφού τον Μάιο θα έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εάν τεθεί θέμα ένταξης της ΠΓΔΜ με το όνομα FYROM, θα επαναλάβετε το βέτο Καραμανλή;
ΑΠ.: Τον Απρίλιο του 2008 ο Κ. Καραμανλής εξασφάλισε στο Βουκουρέστι μια ομόφωνη απόφαση των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, που λέει ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να γίνουν μέλος της Συμμαχίας όσο υπάρχει η εκκρεμότητα της ονομασίας τους. Αυτή η ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ισχύει. Αυτό ακριβώς είπε -όπως θα θυμάστε- μόλις πρόσφατα και ο γ. γ. του ΝΑΤΟ, ο Α. Φ. Ράσμουσεν. Τόνισε ότι ισχύει η απόφαση του Βουκουρεστίου και εξήγησε ότι, για να απευθυνθεί πρόσκληση στα Σκόπια, απαιτείται συναίνεση της Ελλάδας. Τέτοια συναίνεση, λοιπόν, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δοθεί όσο τα Σκόπια επιμένουν στις ανιστόρητες, στις προκλητικές και εχθρικές θέσεις τους απέναντι σε ένα κράτος-μέλος της Συμμαχίας στην οποία θέλουν να ενταχθούν. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την απόφαση εκείνη.
ΕΡ.: Πού πιστεύετε ότι θα κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών;
ΑΠ.: Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη. Ζητώ, όμως, ισχυρή εντολή για να μπορέσουμε να βάλουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμά μας χωρίς καθυστερήσεις. Αλλά και για να έχουμε ακόμη πιο δυνατή διαπραγματευτική φωνή στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ψήφος.
Απόλυτα εφικτό να σταματήσουμε με
ανάπτυξη τον εφιάλτη της ανεργίας
ΕΡ.: Ποιο είναι το στοίχημα που έχει βάλει ο κ. Αντώνης Σαμαράς;
ΑΠ.: Προτεραιότητά μου, απόλυτη, είναι να σταματήσουμε, να ανακόψουμε τον εφιάλτη της ανεργίας. Αν το πετύχουμε αυτό, όλα τα άλλα θα διορθωθούν. Αν δεν το επιτύχουμε αυτό, όλα τα άλλα που λέμε δεν έχουν και πολύ νόημα. Πώς θα το πετύχουμε; Είναι εφικτό; Μπορούμε να το πετύχουμε. Και είναι απόλυτα εφικτό. Και γι’ αυτό έχουμε συγκεντρώσει όλο το μήνυμά μας σε μια λέξη: Ανάπτυξη!
Σε πρώτη φάση ανάκαμψη, να πάψει να πέφτει η οικονομία, να πάψει να ανεβαίνει η ανεργία. Και ύστερα ανάπτυξη, που να αντέχει στον χρόνο και να επιταχύνεται με το πέρασμα του χρόνου. Για να βγούμε οριστικά και από την κρίση και από τον υπερδανεισμό και από το Μνημόνιο.
Το ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα με
επάρκεια, ήθος και… άρωμα Βορρά
ΕΡ.: Μιλάτε για μικρό σχήμα στην κυβέρνησή σας. Εσείς θα αναλαμβάνατε και κάποιο υπουργείο; Και αν ναι, ποιο; Υπάρχει κάποιος Μακεδόνας στις σκέψεις σας για το υπουργικό σχήμα;
ΑΠ.: Πρώτον, ότι το κυβερνητικό σχήμα θα είναι αρχικά περίπου στο μέσο του σημερινού, γύρω στα 15 υπουργεία, και ότι σταδιακά θα μειώνεται. Και δεύτερον, ότι θα συγκροτείται τόσο από βουλευτές όσο και από μη βουλευτές. Ωσπου να καταλήξουμε -έπειτα και από σχετική συνταγματική ρύθμιση- στο ασυμβίβαστο βουλευτή – υπουργού. Βεβαίως, έχω υπόψη μου συγκεκριμένες προσωπικότητες για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, πρόσωπα αξιοσύνης και επάρκειας, εντιμότητας και ήθους, αλλά για την ώρα ας μείνουμε σ’ αυτό. Και σε ό,τι αφορά το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας: Ασφαλώς θα είναι και από τη Μακεδονία…
Αποκλειστική συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην εφημερίδα «Δημοκρατία της Θεσσαλονίκης» και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαδάκη και Νίκο Ελευθερόγλου
«Η Θεσσαλονίκη θα βγει από την απομόνωση». Αυτή τη δέσμευση δίνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη «δημοκρατία της Θεσσαλονίκης». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλά για όλους και για όλα, αλλά κυρίως για τη Μακεδονία και για το σχέδιό του προκειμένου να γίνει η συμπρωτεύουσα «αληθινά πύλη της Ευρώπης προς την Ανατολή και του Νότου προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη». Επισημάνει ότι «εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ και δεν μοιράζω ψεύτικες υποσχέσεις. Θέλω να πω στους Θεσσαλονικιούς, αλλά και σε όλους τους Μακεδόνες ότι ακούω τη φωνή, ξέρω τις αγωνίες, νιώθω τα προβλήματά τους».
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη ο κ. Σαμαράς μιλά για την αναβάθμιση του λιμανιού, τη δημιουργία εμπορικού κέντρου και μαρίνας, για τη δημιουργία χώρου για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων, αλλά και για την αποπεράτωση της οδού που συνδέει το λιμάνι με την Εγνατία Οδό.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προαναγγέλλει ότι στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει και θα έχει γύρω στα 15 υπουργεία θα υπάρχει Μακεδόνας υπουργός και ζητά από τους πολίτες, μια και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, «να μην πάει χαμένη καμία ψήφος».
Μιλώντας για το διακύβευμα των εκλογών, εκφράζει την αισιοδοξία του δηλώνοντας ότι η νίκη της Ν.Δ. είναι δεδομένη και ότι ο ίδιος ζητά «ισχυρή εντολή για να μπορέσουμε να βάλουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμά μας χωρίς καθυστερήσεις. Αλλά και για να έχει η χώρα ακόμη πιο δυνατή διαπραγματευτική φωνή στην Ευρώπη».
ΕΡ.: Κύριε πρόεδρε, σήμερα μιλάτε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Τι μήνυμα τους στέλνετε και τι περιμένετε από αυτούς;
ΑΠ.: Θέλω να πω στους Θεσσαλονικιούς, αλλά και σ’ όλους τους Μακεδόνες ότι ακούω τη φωνή, ξέρω τις αγωνίες, νιώθω τα προβλήματά τους. Δεν θα μοιράσω ψεύτικες υποσχέσεις. Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ! Μπορώ, όμως, να τους βεβαιώσω ότι με το δικό μας Σχέδιο μπορούμε να βγούμε από την κρίση με σίγουρα και στέρεα βήματα. Μπορούμε να βάλουμε τέλος στην ύφεση και να φέρουμε ξανά την ανάπτυξη. Μπορούμε να ζωντανέψουμε την ελπίδα και να δώσουμε προοπτική στον κόσμο. Αλλά και να εγγυηθούμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Χωρίς να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από τις κόκκινες γραμμές μας, να σηκώσουμε ψηλά τις γαλάζιες γραμμές των δικαίων μας.
ΕΡ.: Πιστεύετε ότι η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να σας δώσει τη νίκη στις εκλογές;
ΑΠ.: Η μητέρα μου, που μεγάλωσε στο Ντεπώ, μου έμαθε από μικρό παιδί ότι η Μακεδονία βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των εθνικών αγώνων. Εθνικό αγώνα δίνει σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πολίτες για την εμπιστοσύνη τους στην παράταξή μας και στο πρόσωπό μου. Και θέλω να τους ζητήσω να κάνουν ό,τι μπορούν, τις τελευταίες αυτές μέρες, για να μην πάει χαμένη καμία ψήφος.
ΕΡ.: Τι γίνεται, ποια είναι η θέση σας για τα έργα της Θεσσαλονίκης, που ζητά ο κόσμος;
ΑΠ.: Οπως ξέρετε, μια σειρά έργα που είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δυστυχώς είτε εγκαταλείφθηκαν εντελώς είτε καρκινοβατούν. Οι αλλεπάλληλες αποτυχίες του ΠΑΣΟΚ να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έβαζε κατέληγαν κάθε φορά στην περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Και αυτό είχε άμεσες συνέπειες στα έργα της Θεσσαλονίκης, καθώς περιορίζονταν οι δυνατότητες απορρόφησης κοινοτικών πόρων. Δυστυχώς, χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια ώσπου να καταλάβουν την πρόταση που είχα κάνει από τον Φεβρουάριο του 2010 για μια συμφωνημένη μείωση του εθνικού ποσοστού στο ΕΣΠΑ, ώστε να επιταχυνθεί η απορρόφηση κοινοτικών πόρων και να υπάρξει απρόσκοπτη συνέχιση των έργων υποδομής.
Με δικές μας πιέσεις, η κατάσταση εκείνη άλλαξε. Στο μεταξύ, υιοθετούνται ολοένα και από πιο πολλούς οι θέσεις που από την αρχή εξέφραζα -μόνος τότε στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη- για στροφή στην πραγματική οικονομία, στην ανάταξη και την ανάπτυξη. Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξουν ουσιαστικές βελτιώσεις στην ευρωπαϊκή στρατηγική. Και εμείς είμαστε έτοιμοι να τις αξιοποιήσουμε στο ακέραιο. Για ολόκληρη τη χώρα και βεβαίως για τη Θεσσαλονίκη.
Ειδικά στη Θεσσαλονίκη δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στην αναβάθμιση του λιμανιού με προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου και μαρίνας.
Επίσης, για τη δημιουργία χώρου για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων. Και, τέλος, για την αποπεράτωση της οδού που συνδέει το λιμάνι με την Εγνατία Οδό κι από εκεί οδηγεί μέσω των κάθετων αξόνων στις άλλες βαλκανικές χώρες. Με το σχέδιο αυτό η Θεσσαλονίκη θα γίνει αληθινά πύλη της Ευρώπης προς την Ανατολή και του Νότου προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Αναβαθμίζοντας και τη θέση της ίδιας της Θεσσαλονίκης και τη γεωπολιτική σημασία της Μακεδονίας μας.
ΕΡ.: Η εγκληματικότητα στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, καλπάζει ανεξέλεγκτα. Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη κάνουν λόγο για τεράστια κενά σε προσωπικό στην τοπική δύναμη που υποστελεχώνεται, για χάρη της Αθήνας, όπου καταλήγει το 99% των αποφοίτων των σχολών. Τεράστια είναι και τα προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας;
ΑΠ.: Προφανώς χρειάζεται μια άλλη οργάνωση των αστυνομικών δυνάμεων, αλλά και άμεση απαλλαγή τους από εργασίες γραμματειακού χαρακτήρα, όπως, για παράδειγμα, οι επιδόσεις κλητεύσεων, έτσι ώστε να απελευθερωθούν δυνάμεις για το κύριο έργο της αστυνόμευσης. Και να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε προσωπικό που υπάρχουν, τόσο εδώ στη Θεσσαλονίκη όσο και αλλού. Και βέβαια δεν μπορούμε να αγνοούμε τα σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, ακόμη και σε πρώτες ύλες, αναγκαίες για την κίνηση των αστυνομικών δυνάμεων. Είχαμε απίστευτα φαινόμενα τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Και ασφαλώς δεν μπορούν να συνεχιστούν. Αλλο κόβω τη σπατάλη του Δημοσίου, που παραμένει τεράστια, και άλλο ακρωτηριάζω Αρχές και Υπηρεσίες επιφορτισμένες με την ασφάλεια του πολίτη. Το πρώτο είναι επιτακτικά επιβεβλημένο, το δεύτερο είναι απαράδεκτο σε χώρες που θέλουν να είναι ευνομούμενες. Θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να επαναλάβω ότι τα ειδικά μισθολόγια των αστυνομικών όχι μόνο δεν πρέπει να κοπούν άλλο, αλλά και να αρχίσει η αποκατάστασή τους. Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες και αίσθημα ασφάλειας με αστυνομικούς κακοπληρωμένους, που βλέπουν τον μισθό τους να κόβεται και να ξανακόβεται.
ΕΡ.: Θα προχωρήσει η κατασκευή κέντρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκφράσει οι κάτοικοι;
ΑΠ.: Ναι, οπωσδήποτε! Θυμίζω ότι η δημιουργία τέτοιων κέντρων είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και σταμάτησε από το ΠΑΣΟΚ, που τα θυμήθηκε προεκλογικά και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, περιφρονώντας βασικές προϋποθέσεις. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις αυτές; Πρώτα απ’ όλα να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, που να ξεκινά από την κατάργηση το νόμου Ραγκούση για την Ιθαγένεια, να περιλαμβάνει την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων και, βεβαίως, το χτύπημα του παραεμπορίου, τη δημιουργία σύγχρονων κέντρων κράτησης των λαθρομεταναστών, τα οποία πρέπει να βρίσκονται εκτός αστικού ιστού.
Πάνω απ’ όλα χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση και όχι προεκλογικά πυροτεχνήματα. Μην ξεχνάτε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά δημιούργησαν το πρόβλημα της Υπατίας στην Αθήνα, μόλις πριν από έναν χρόνο. Και κυρίως μην ξεχνάτε την ιδεολογική τρομοκρατία που είχαν επιβάλει. Οποιος τολμούσε να μιλήσει για λαθρομετανάστες τον εξόρκιζαν ως «ακραίο» και ως «επικίνδυνο». Εμείς σπάσαμε αυτή την ιδεολογική τρομοκρατία, βάλαμε το πρόβλημα στην ημερήσια διάταξη και αναπτύξαμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπισή του. Και κάτι ακόμη πιο σοβαρό: Το ζήτημα έχει προσλάβει πια τεράστιες διαστάσεις. Και δεν αντιμετωπίζεται παρά μόνο από το κράτος, με ευθύνη του κράτους. Εγκληματικές ομάδες που παίρνουν τον νόμο στα χέρια τους δεν λύνουν το πρόβλημα. Προσθέτουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, στη σημοκρατία και την κοινωνία μας.
ΕΡ.: Ενα από τα πρώτα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση θα είναι το Σκοπιανό, αφού τον Μάιο θα έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εάν τεθεί θέμα ένταξης της ΠΓΔΜ με το όνομα FYROM, θα επαναλάβετε το βέτο Καραμανλή;
ΑΠ.: Τον Απρίλιο του 2008 ο Κ. Καραμανλής εξασφάλισε στο Βουκουρέστι μια ομόφωνη απόφαση των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, που λέει ότι τα Σκόπια δεν μπορούν να γίνουν μέλος της Συμμαχίας όσο υπάρχει η εκκρεμότητα της ονομασίας τους. Αυτή η ομόφωνη απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ισχύει. Αυτό ακριβώς είπε -όπως θα θυμάστε- μόλις πρόσφατα και ο γ. γ. του ΝΑΤΟ, ο Α. Φ. Ράσμουσεν. Τόνισε ότι ισχύει η απόφαση του Βουκουρεστίου και εξήγησε ότι, για να απευθυνθεί πρόσκληση στα Σκόπια, απαιτείται συναίνεση της Ελλάδας. Τέτοια συναίνεση, λοιπόν, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να δοθεί όσο τα Σκόπια επιμένουν στις ανιστόρητες, στις προκλητικές και εχθρικές θέσεις τους απέναντι σε ένα κράτος-μέλος της Συμμαχίας στην οποία θέλουν να ενταχθούν. Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την απόφαση εκείνη.
ΕΡ.: Πού πιστεύετε ότι θα κριθεί το αποτέλεσμα των εκλογών;
ΑΠ.: Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι δεδομένη. Ζητώ, όμως, ισχυρή εντολή για να μπορέσουμε να βάλουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμά μας χωρίς καθυστερήσεις. Αλλά και για να έχουμε ακόμη πιο δυνατή διαπραγματευτική φωνή στην Ευρώπη. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ψήφος.
Απόλυτα εφικτό να σταματήσουμε με
ανάπτυξη τον εφιάλτη της ανεργίας
ΕΡ.: Ποιο είναι το στοίχημα που έχει βάλει ο κ. Αντώνης Σαμαράς;
ΑΠ.: Προτεραιότητά μου, απόλυτη, είναι να σταματήσουμε, να ανακόψουμε τον εφιάλτη της ανεργίας. Αν το πετύχουμε αυτό, όλα τα άλλα θα διορθωθούν. Αν δεν το επιτύχουμε αυτό, όλα τα άλλα που λέμε δεν έχουν και πολύ νόημα. Πώς θα το πετύχουμε; Είναι εφικτό; Μπορούμε να το πετύχουμε. Και είναι απόλυτα εφικτό. Και γι’ αυτό έχουμε συγκεντρώσει όλο το μήνυμά μας σε μια λέξη: Ανάπτυξη!
Σε πρώτη φάση ανάκαμψη, να πάψει να πέφτει η οικονομία, να πάψει να ανεβαίνει η ανεργία. Και ύστερα ανάπτυξη, που να αντέχει στον χρόνο και να επιταχύνεται με το πέρασμα του χρόνου. Για να βγούμε οριστικά και από την κρίση και από τον υπερδανεισμό και από το Μνημόνιο.
Το ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα με
επάρκεια, ήθος και… άρωμα Βορρά
ΕΡ.: Μιλάτε για μικρό σχήμα στην κυβέρνησή σας. Εσείς θα αναλαμβάνατε και κάποιο υπουργείο; Και αν ναι, ποιο; Υπάρχει κάποιος Μακεδόνας στις σκέψεις σας για το υπουργικό σχήμα;
ΑΠ.: Πρώτον, ότι το κυβερνητικό σχήμα θα είναι αρχικά περίπου στο μέσο του σημερινού, γύρω στα 15 υπουργεία, και ότι σταδιακά θα μειώνεται. Και δεύτερον, ότι θα συγκροτείται τόσο από βουλευτές όσο και από μη βουλευτές. Ωσπου να καταλήξουμε -έπειτα και από σχετική συνταγματική ρύθμιση- στο ασυμβίβαστο βουλευτή – υπουργού. Βεβαίως, έχω υπόψη μου συγκεκριμένες προσωπικότητες για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, πρόσωπα αξιοσύνης και επάρκειας, εντιμότητας και ήθους, αλλά για την ώρα ας μείνουμε σ’ αυτό. Και σε ό,τι αφορά το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας: Ασφαλώς θα είναι και από τη Μακεδονία…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ