Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου για τα μέτρα κατά της ανεξέλεγκτης χρήσης του διαδικτύου από ανηλίκους


Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με τους συναρμόδιους υπουργούς για την προστασία των ανηλίκων από τους κινδύνους του διαδικτύου και τον εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 30/12 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκαν τα εξής:
  • Άμεση ενεργοποίηση της πλατφόρμας γονικού ελέγχου.
  • Εντός τριών μηνών θα ενεργοποιηθεί το Kids Wallet με ενσωματωμένες εφαρμογές και κανόνες.
  • Ανοικτό παραμένει το αν θα υπάρχει προεγκατεστημένο λογισμικό στις συσκευές για το Kids Wallet.
Το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο θέμα τονίζοντας πως: «Εδώ το πρόβλημα πρέπει να το δούμε συνολικά. Δεν είναι οι πρώτες πρωτοβουλίες αυτές που θα ανακοινωθούν σήμερα.

Η βία των ανηλίκων, ο εθισμός στο διαδίκτυο, όλα αυτά είναι μεταξύ τους συγκοινωνούντα δοχεία. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι και τη διάσταση του κράτους, τη διάσταση των πλατφορμών και τη διάσταση της οικογένειας».

Πώς θα μπλοκάρεται η πρόσβαση στα social media σε όσους είναι κάτω από 15 ετών

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 θα ξεκινήσει η λειτουργία του Kids Wallet, του παιδικού πορτοφολιού που θα περιορίζει την πρόσβαση των ανηλίκων, κάτω των 15 ετών, στα social media, ενώ η εφαρμογή αυτή μπορεί να εγκατασταθεί τόσο στα κινητά των παιδιών, όσο και στα τάμπλετ.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας στην ΕΡΤ: «Νομίζω πως όλοι όσοι έχουμε παιδιά ή έχουμε παιδιά στον κύκλο μας, βλέπουμε πως ο εθισμός τους στις οθόνες πλέον γίνεται ακραίος. Τα παιδιά έχουν ξεχάσει να ζουν κανονικά, έχουν ξεχάσει το παιχνίδι, έχουν ξεχάσει πως έχουν φίλους, ξεχνάνε να μιλάνε και μιλάνε μέσω οθονών και μηνυμάτων. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει πολύ πιο έντονα και να πάρουμε μέτρα. Όντως πολλές χώρες έχουν αρχίσει να νομοθετούν. Η Αυστραλία είπε “κάτω από 16 στοπ”. Η Γαλλία είπε πως κάτω από 15 σε κάποια media με γονικό έλεγχο και αποδοχή από τους γονείς. Όλο αυτό όμως πρέπει και ως Ευρώπη να το δούμε λίγο πιο δυνατά. Να το δούμε λίγο πιο έντονα».

«Υπάρχουν δύο πράγματα που μπορούν να γίνουν: Το ένα είναι τι κάνουμε στο κινητό του παιδιού μας ως γονείς. Δεν είναι τόσο εύκολο παρ’ όλα αυτά και δεν είναι και όλοι οι γονείς τόσο καλοί στο να μπορέσουν να ρυθμίσουν τέτοια συστήματα. Ο διπλός στόχος στην ουσία είναι το τι κάνουμε εμείς εδώ ως χώρα και μπορούμε να το κάνουμε άμεσα. Και το άλλο είναι τι κάνει πλέον η Ευρώπη απέναντι στους παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών. Η Γαλλία είπε ότι απαγορεύει κάτω από τα 15. Με ποιο τρόπο απαγορεύεις στην ουσία; Με ποιον τρόπο ελέγχεις την ηλικία του παιδιού; Ο έλεγχος ηλικίας είναι το δύσκολο και εδώ πέρα εμείς ερχόμαστε με μια πρόταση. Θα είναι και κομμάτι του εθνικού σχεδιασμού που λέει το εξής: Όπως ακριβώς σήμερα έχουμε το wallet μας και έχουμε τις ταυτότητες μας θα γίνει κάλλιστα με ένα παιδικό πορτοφόλι (Kids Wallet), δηλαδή η ηλικία να ελέγχεται και να ταυτοποιείται στο παιδικό μας πορτοφόλι. Το βάζει ο γονέας μαζί με πολλές ρυθμίσεις γονικού ελέγχου του», εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ