Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Πέθανε ο 70χρονος Μαρτσέλο της Περαίας πάνω στο δρόμο


του Γιώργου Ροδάκογλου

Οι περισσότεροι άστεγοι είναι είτε μετανάστες, είτε είναι άνθρωποι οι οποίοι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχασαν τη δουλειά και το σπίτι τους. Ο οικογενειακός περίγυρος δεν τους στήριξε, ούτε και οι φίλοι τους και έτσι βρέθηκαν στο δρόμο.

Ανακάλυψαν έναν άλλο τρόπο ζωής που πολλές περιπτώσεις έγινε συνήθεια και παρά την προσπάθεια των κοινωνικών υπηρεσιών οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν ήθελαν πλέον τον αλλάξουν τη ζωή τους. Κάπως έτσι είναι και η περίπτωση του 70χρονου Μαρτσέλο από τη Ρουμανία.

Για περίπου 40 χρόνια ζούσε στην Περαία και εργάζονταν ως οικοδόμος με δικό του επιτελείο συνεργατών ενώ νοίκιαζε σπίτι στην περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού. Οι δουλειές του όμως έπεσαν έξω και αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.

Τα τέσσερα παιδιά του έφυγαν στο εξωτερικό ενώ ο ίδιος αναγκάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια να κάνει για σπίτι του μια πυλωτή σε πολυκατοικία κοντά στο εκκλησάκι στην Κάτω Περαία. Ζούσε εκεί μόνος του και σιτίζονταν με τη φροντίδα των κατοίκων της γειτονιάς και δυο εστιατορίων της περιοχής. Αντιμετώπιζε όμως παθολογικά προβλήματα και ήταν αλκοολικός.



Από την πρώτη στιγμή η Γ. Γ, του Δήμου Θερμαϊκού Νατάσσα Κασσάπη ενέσκηψε στο πρόβλημα και επενέβησαν άμεσα οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Ο Μαρτσέλο όμως, αρνούνταν να μετακινηθεί στο χώρο του υπνωτηρίου Θεσσαλονίκης και προτιμούσε να ζεί στην πυλωτή.

Χαρακτηριστική είναι η συνδρομή των ανδρών του ΑΤ Νέων Επιβατών που προσπαθούσαν να τον πείσουν. Σχεδόν καθημερινά περνούσαν να τον δούν, ενώ ο νέος διοικητής του τμήματος Βασίλης Καραβασίλης φρόντισε για κάθε προβλεπόμενη ενέργεια που θα ήταν καλύτερη γι αυτόν. Ουραγός σ αυτήν την προσπάθεια ήταν και ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Δυστυχώς το μεσημέρι εντοπίσθηκε πεσμένος στο δρόμο. Άνδρες της αστυνομίας, ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και η κοινωνικής λειτουργός του Δήμου Καλλιόπη Δολώπη βρέθηκαν στο χώρο του συμβάντος. Ο Μαρτσέλο όμως αυτή τη φορά δεν ήταν μεθυσμένος αλλά νεκρός.

Με ευθύνη «Μη κυβερνητικής Οργάνωσης Αλλοδαπών» μεταφέρθηκε για νεκροψία νεκροτομή ενώ η κηδεία του θα γίνει σε κοιμητήριο του Δήμου με έξοδα της Δημοτικής Αρχής. «Κάναμε ότι ήταν δυνατόν από την πρώτη στιγμή. Δεν ήθελε όμως τίποτα να τον εξυπηρετεί, παρά μόνο να ζεί όπως ο ίδιος του άρεσε» δήλωσε ο Δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής.


Περισσότερα στο thes.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ