Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Παρουσίαση του προγράμματος Trace για την βελτίωση της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία σε δομές υγείας


Παρουσίαση του προγράμματος ,TRACE- Μεταμορφώνοντας την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας», πραγματοποιήθηκε, σήμερα στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ. Το έργο αφορά στα εμπόδια που συναντούν τα 'Ατομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) στην παροχή υπηρεσιών υγείας και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος, Active citizens fund.

Στόχος του έργου είναι να ευαισθητοποιήσει τους φοιτητές και τους νέους επαγγελματίες υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στα νοσοκομεία, στο ζήτημα της αναπηρίας, στην αναγνώριση και κατανόηση της αναπηρίας, αλλά και στην κατάδειξη δυσκολιών πρόσβασης σε δομές υγείας για τα άτομα με αναπηρία.

Στη συνέντευξη τύπου μίλησαν για το πρόγραμμα ο συντονιστής του έργου, αν. καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Μανόλης Σμυρνάκης, η εκπρόσωπος του Accessible Limitless Living - (ALL) Τζούλια Τάπαλη, και η εκπρόσωπος του,Active citizens fund και του Solidarity Now Κατερίνα Γούλα, ενώ παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Στέφανος Τριαρίδης.


«Ανάπηροι δεν είναι μόνο όσοι έχουν εμφανείς αναπηρίες, προβλήματα κίνησης, μόνο οι υποστηριζόμενοι από ένα μπαστούνι, ή επάνω σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Υπάρχουν αναπηρίες που δε «φαίνονται», που σχετίζονται με την απώλεια όρασης, ή ακοής, πολλοί συνάνθρωποί μας περνούν απαρατήρητοι» τόνισε ο κ. Σμυρνάκης και πρόσθεσε: «Στόχος είναι να κατανοηθούν οι  ανάγκες και με βάση αυτό να σχεδιάσουμε αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα».

Το πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο έγινε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και ακολουθούν ενημερωτικές - εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και σε άλλες πόλεις, στα Ιωάννινα (19-20 Νοεμβρίου 2021), στη Λάρισα (17-18 Δεκεμβρίου 2021) και στην Αλεξανδρούπολη (14-15 Ιανουαρίου 2022), με προπτυχιακούς φοιτητές, επαγγελματίες, αλλά ταυτόχρονα και συναντήσεις και συζητήσεις με φορείς. 'Αλλες εκδηλώσεις, στο πλαίσιο της δράσης, θα γίνουν την άνοιξη του 2022 στη Θεσσαλονίκη.

«Η  "ALL" έχει τη χαρά να συμμετέχει στο έργο Trace ως εταίρος και να της δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσει την εμπειρία των συνεργατών της για να συμβάλει στη βελτίωση της προσβασιμότητας στις δομές παροχής υπηρεσιών υγείας» τόνισε η εκπρόσωπος του «Accessible Limitless Living» Τζούλια Τάπαλη και πρόσθεσε: «Συμμετέχουμε, προσπαθώντας, να αλλάξουμε κάποιες προκαταλήψεις επαγγελματιών υγείας, στερεότυπα που υπάρχουν για την αναπηρία, να βελτιώσουμε τακτικές επικοινωνίας με ΑΜΕΑ, με μειωμένη όραση, ακοή, κινητικότητα, ώστε να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών υγείας με μια ολιστική προσέγγιση και φυσικά να δοθεί η δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία να έχουν καλύτερη υγεία, καλύτερη πρόσβαση στις δομές υγείας».
Παράλληλα, θα εντοπιστούν ενδεχόμενες αδυναμίες στις υποδομές, οι οποίες καθιστούν δυσχερή την πρόσβαση ΑΜΕΑ σε δομές υγείας. 

Το πρόγραμμα «Active citizens fund», ύψους Euro 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), της περιόδου 2014 - 2021, γνωστού  και ως EEA Grants. 
Το πρόγραμμα στοχεύει στην «ενδυνάμωση και την ενίσχυση» της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος «Active citizens fund» για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.

Η εκπρόσωπος του «Active citizens fund» και της «Solidarity Now» Κατερίνα Γούλα υπογράμμισε: «Είμαστε κι εμείς εδώ για να υποστηρίξουμε αυτή τη δράση, είναι σημαντικό να βλέπουμε ότι όλα αυτά τα χρήματα που δαπανώνται έχουν αντίκρισμα και ανταποκρίνονται σε πραγματικά προβλήματα, αναπηρίας, ψυχοκοινωνικά, κινητικά,  τα οποία αντιμετωπίζουν καθημερινά πολλοί συνάνθρωποι μας».
«Οι άνθρωποι με αναπηρίες είναι πολλοί, αλλά ταυτόχρονα αυξάνεται και ο ηλικιωμένος πληθυσμός, οπότε τέτοιες δράσεις είναι πολύ σημαντικές» σημείωσε στο χαιρετισμό του ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Στέφανος Τριαρίδης και πρόσθεσε : «Είναι πρωτοποριακό το πρόγραμμα και στελεχώνεται με αξιόλογους επιστήμονες, στελέχη τα οποία με τις γνώσεις τους μπορούν να συμβάλουν στην βελτίωση της πρόσβασης και στην καλυτέρευση της φροντίδας των πιο ευάλωτων πολιτών».



ΑΠΕ ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ