Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Συναντήσεις του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τους ομολόγους του της Αρμενίας, της Αλβανίας και της Γεωργίας


Διαδοχικές συναντήσεις είχε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας με τους ομολόγους του Προέδρους των Κοινοβουλίων της Αρμενίας κ. Alen Simonyan, της Αλβανίας κυρία Lindita Nikolla και της Γεωργίας κ. Kakha Kuchava, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι διήμερες εργασίες της οποίας αρχίζουν αύριο.

Κατά τις συναντήσεις με τους ομολόγους του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας με πρωταρχικό στόχο την άμεση και αποφασιστική προστασία του περιβάλλοντος «σαν μια άσκηση στοιχειώδους επιβίωσης και του πλανήτη και των λαών μας».

Στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνέλευσης της Αρμενίας, ο κ. Τασούλας υπογράμμισε τις «κοινές επιδιώξεις και προοπτικές» και τις «παρόμοιες ιστορικά δοκιμασίες». Αναφέρθηκε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων από την Αρμενία. Ανέδειξε επίσης την υποδειγματική συνεργασία των δύο κοινοβουλίων σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα αδελφοποίησης όπου η ελληνική πλευρά συμβάλλει στη διεύρυνση και την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για την υλοποίηση της εταιρικής σχέσης της Αρμενίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλουμε από κοινού στην προώθηση, τη βελτίωση και την εμβάθυνση των σχέσεων των χωρών μας και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση» απάντησε ο κ. Simonyan.

Υποδεχόμενος την Πρόεδρο του Αλβανικού Κοινοβουλίου, ο κ. Τασούλας τόνισε πως «τις δύο χώρες σήμερα τις ενώνουν η εθνική ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, με ιστορικές ρίζες, και ένας μεγάλος αριθμός Αλβανών που έπλασαν τον μύθο της σύγχρονης ζωής τους στη χώρα μας. Η φροντίδα γι’ αυτές τις δύο πληθυσμιακές κατηγορίες είναι ένα στοιχείο που θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις».

Η κυρία Nikolla, στην αντιφώνησή της, εξέφρασε τις ευχαριστίες της «για τη συνεργασία των δύο χωρών, ως δύο στρατηγικοί εταίροι στο ΝΑΤΟ, αλλά και για τη στήριξη από την Ελλάδα της ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας». Επισήμανε ότι «η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα και η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία είναι γέφυρες συνεργασίας, για την καλύτερη ποιότητα της ζωής των οποίων δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε». Ευχαρίστησε δε τη χώρα μας για τη βοήθεια που προσέφερε στον αλβανικό λαό μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2019, αλλά και για την αποστολή εμβολίων προς αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Αμέσως μετά, ο κ. Τασούλας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής της Γεωργίας, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα συμπαρίσταται στις ευρωατλαντικές επιδιώξεις της Γεωργίας» εξαίροντας και «τα πολύ καλά και μεθοδικά βήματα της φίλης χώρας προς την ευρωπαϊκή της πορεία», ενώ αναφέρθηκε επίσης στους «ιστορικούς δεσμούς που ενισχύονται από την παρουσία Ελλήνων στη Γεωργία και Γεωργιανών στην Ελλάδα». Την αισιοδοξία του εξέφρασε εξάλλου ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων για τους «νέους πολιτικούς, ευρωπαϊστές, σε σύγχρονες δημοκρατίες», που μπορούν να αντιμετωπίσουν με θετικό τρόπο τα δύσκολα προβλήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

«Αισθάνομαι ότι επισκέπτομαι φίλους, οι οποίοι υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μου και την ενταξιακή πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο κ. Kuchava. Τόνισε δε πως «η Γεωργία ζει πολύ ενδιαφέροντες καιρούς και ο λαός της έχει κάνει την ιστορική επιλογή να στραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνοντας ότι «θα χρειαστούν πολύ γενναίες μεταρρυθμίσεις και φιλόδοξα βήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε, ως το 2024, να είμαστε έτοιμοι για να υποβάλουμε την αίτησή μας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μετά το πέρας των αποψινών διμερών συναντήσεων, ο κ. Τασούλας μετέβη στον εκθεσιακό χώρο του πρώην Καπνεργοστασίου, για να υποδεχθεί τους προέδρους κοινοβουλίων των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα συμμετέχουν στις εργασίες της Διάσκεψης.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ