Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Νωρίτερα η έξοδος της Ελλάδας από τη μεταμνημονιακή εποπτεία


Ρότα για έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας έως τον Ιούνιο του 2022 χαράζει η κυβέρνηση.  Ο «κορσές» της μεταμνημονιακής εποπτείας ισχύει κανονικά μέχρι το τέλος του επόμενου έτους αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει μια πρώτη κουβέντα με τους θεσμούς για να λήξει νωρίτερα έως τα μέσα του 2022 το καθεστώς των αξιολογήσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα επιδιώκει μετά την αξιολόγηση της άνοιξης του 2022 και εάν υπάρξει συμφωνία  με τους θεσμούς  τον προσεχή Ιούνιο να δοθούν οι  δύο τελευταίες δόσεις, ώστε να ολοκληρωθεί το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και η χώρα να ανακτήσει την αυτονομία στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.

Η συμφωνία  του 2018 με τους θεσμούς προβλέπει ότι το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θα ανανεώνεται κάθε εξάμηνο και στα μέσα του 2022, τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή του, θα υπάρξει νέα  συζήτηση. Η Κομισιόν θα πρέπει να υποβάλει έκθεση όπου θα εκθέτει την επιχειρηματολογία της για το εάν η χώρα έχει ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της ή εάν πρέπει να παραμείνει σε καθεστώς εποπτείας. Η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρωθεί τότε η εποπτεία και να μην επεκταθεί περαιτέρω. Αυτό σημαίνει ότι οι τρεις αποστολές αξιολόγησης του επόμενου έτους θα «πακεταριστούν» σε μία ή το πολύ σε δύο, ενώ «μαζεμένες» θα έρθουν και οι δόσεις από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.

Εκκρεμότητες

Στο μέτωπο της αξιολόγησης η μεγαλύτερη εκκρεμότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ο μηδενισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου καθώς άλλες δεσμεύσεις όπως η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης έχουν ενταχθεί με τη μορφή μεταρρυθμίσεων στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία και οι περισσότερες εκκρεμότητες που έχει αναλάβει η χώρα  θα  ολοκληρωθούν  μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς, γεγονός που  θα δώσει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να άρει τους όποιους μεταμνημονιακούς περιορισμούς. Από εκεί και πέρα αφού επιτευχθεί η έξοδος από την εποπτεία  η χώρα θα αξιολογείται για τα αποτελέσματά της στην οικονομία στο πλαίσιο του ελέγχου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Αντίστροφη μέτρηση για  12η αξιολόγηση

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η 12η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας για να ακολουθήσουν οι επικεφαλής μέσα στον Οκτώβριο. Η αξιολόγηση αυτή συνδέεται με την εκταμίευσης δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ύψους 747 εκατομμυρίων ευρώ. Το βάρος θα δοθεί στα πάσης φύσεως μέτρα και δράσεις που εκταμιεύθηκαν από τον προϋπολογισμό για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο πλαίσιο της πανδημίας αλλά και για αποζημιώσεις από τις πυρκαγιές οι οποίες μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 21,5 εκατ. ευρώ με τον λογαριασμό να συνεχίζει να ανεβαίνει. 

Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν ήδη ζητήσει αναλυτικά όλα τα στοιχεία με τα χρήματα που έχουν δοθεί μέσα από τις πλατφόρμες που ενεργοποιήθηκαν για τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές, το πρόγραμμα «Γέφυρα 1 και 2», το πρόγραμμα Συνεργασία, τις επιδοτήσεις ενοικίων και παγίων δαπανών. Στο μικροσκόπιο έχουν βάλει και την πλατφόρμα που ενεργοποιήθηκε για την υποβολή αιτήσεων  για την προστασία της κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών. Η πλατφόρμα επιτρέπει στους οφειλέτες με ισχυρή οικονομική αδυναμία να λάβουν τη σχετική βεβαίωση ότι όντως αποτελούν ευάλωτα νοικοκυριά. Με τη βεβαίωση αυτή, μπορούν να διαγράψουν όλες τις οφειλές τους και να λάβουν τη 2η ευκαιρία. Από κόσκινο περάσουν όλες οι πλατφόρμες προκειμένου να διαπιστώσουν ,τον αριθμό των ενδιαφερόμενων, πόσα χρήματα δόθηκαν και σε πόσους δικαιούχους έχουν καταλήξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ