Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Πόσο το «πατάνε» οι Γερμανοί στην Autobahn;


Πολλοί θεωρούν πως οι Autobahnen είναι ο παράδεισος των petrolheads και οι πίστες… της Formula 1 των κοινών θνητών. Τι συμβαίνει, όμως, στην πραγματικότητα;

Απουσία ορίων ταχύτητας, μέγιστη οδηγική απόλαυση. Αυτή είναι η εικόνα που αναδύεται στο μυαλό των φίλων της αυτοκίνησης όταν ακούν τη λέξη Autobahn. Θα ήταν αχρείαστο να αναφέρουμε πως πρόκειται για τους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους (Autobahnen) που αποτελούν πόλο έλξης για δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Σίγουρα, το να κινείσαι σε έναν δρόμο όπου τα όρια ταχύτητας – για να είμαστε ακριβείς στα 2/3 των συνολικά 13.000 και πλέον χιλιομέτρων των γερμανικών αυτοκινητοδρόμων– αγνοούνται, είναι κάτι το ξεχωριστό. Κάτι που συγκαταλέγεται στη wishlist καθενός petrolhead που… σέβεται τον εαυτό του.

Παρ’ όλα αυτά, η μυθική υπόσταση που έχουν λάβει οι Autobahnen στο μυαλό των μη Γερμανών δεν συνεπάγεται την πρόκληση ενος αντίστοιχου ενθουσιώδους συναισθήματος και στους ντόπιους οδηγούς. Πάρτε για παράδειγμα την Ακρόπολη. Πόσοι από τους Έλληνες την αντιμετωπίζουν – δυστυχώς- με ένα βαριεστημένο χασμουρητό, και τι δέος κυριεύει τους τουρίστες που κάνουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να την αντικρίσουν;



Ας κλείσουμε όμως την παρένθεση σχετικά με αυτό το πανανθρώπινο μνημείο αρχιτεκτονικής και τέχνης και ας επιστρέψουμε στις Autobahnen. Έρευνα που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας (ΙW) δείχνει πως στα κομμάτια των αυτοκινητοδρόμων που δεν υπάρχουν όρια ταχύτητας το 77% των Γερμανών κινείται με ταχύτητα μικρότερη των 130 χλμ./ώρα.

Αυτοί που αναπτύσσουν ταχύτητες μεταξύ 130 και 140 χλμ./ώρα δεν ξεπερνούν το 12%, όταν το ποσοστό εκείνων που επιταχύνουν πάνω από 160 χλμ./ώρα περιορίζεται σε μόλις 2%.

Σημειώνεται ότι από τις 15:00 έως τις 18:00, όταν είναι και οι ώρες αιχμής μόλις το 1% κινείται με περισσότερα από 160 χλμ./ώρα. Από τις 19:00 η μέση ταχύτητα αυξάνεται, ενώ από τις 22:00 έως τις 4:00 μόλις το 4% υπερβαίνει τα 160 χλμ./ώρα.



«Τα στατιστικά δείχνουν πως ακόμα και τη νύχτα, όταν είναι πιο έντονη η αίσθηση της ελευθερίας- μόνο κάποιες μειονότητες νιώθουν άνετα να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες», αναφέρουν οι αναλυτές του Ινστιτούτου.

Οι τελευταίοι αξιολόγησαν δεδομένα από συστήματα παρακολούθησης αυτοκινητοδρόμων σε κομμάτια χωρίς όρια ταχύτητας, στο ομοσπονδιακό κρατίδιο Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Η έρευνα έγινε με αφορμή τις επικείμενες γερμανικές εκλογές (26 Σεπτεμβρίου), οι οποίες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της αυτοκίνησης. Τα όρια ταχύτητας, μάλιστα, αποτελεί ένα από τα βασικότερα θέματα αντιπαράθεσης μεταξύ των «μονομάχων», με πολλούς να τάσσονται υπέρ της κατάργησής τους και άλλους να εμμένουν στη διατήρησή τους.

Επιβολή ανώτατου ορίου ταχύτητας 130 χλμ./ώρα απαιτούν οι «Πράσινοι» και οι Σοσιαλδημοκράτες, την ίδια ώρα που το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα προτείνει τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος.




Πηγή: newsauto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ