Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Η λίστα με τα τεχνολογικά SOS του Προέδρου Μπάιντεν


Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν κληρονομεί από τον προκάτοχό του δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει στον κλάδο που λέγεται τεχνολογία και ψηφιακή οικονομία. Ποια είναι μερικά από αυτά; Πώς θα ελέγξει τους ισχυρούς «ψηφιακούς σούπερ σταρ», πώς να διαχειριστεί με την κινεζική τεχνολογία και πώς να προσελκύσει περισσότερους Αμερικανούς στο Διαδίκτυο.

Η νέα διακυβέρνηση Μπάιντεν έχει πολλές ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις να αντιμετωπίσει στην τεχνολογική πολιτική που θα ακολουθήσει, επισημαίνουν οι New York Times. Προκλήσεις που περισσότερο γεννούν ερωτήματα, τα οποία θα απαντηθούν με τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Προεδρείας.


Περιορισμός ισχύος των τεχνολογικών γιγάντων

Υπό την προεδρεία Τράμπ, υπήρχαν έρευνες, αγωγές και θορυβώδεις αντιπαραθέσεις σχετικά με τη δύναμη των Google, Facebook, Amazon, Apple και άλλων εταιρειών τεχνολογίας. Οι τεχνολογικοί γίγαντες μάλλον θα πρέπει να περιμένουν κλιμάκωση από την τετραετία Μπάιντεν και από ένα Κογκρέσο που ελέγχεται πλέον από τους Δημοκρατικούς. Κυβερνητικές αγωγές που κατηγόρησαν την Google και το Facebook ότι παραβίασαν το νόμο για να είναι επιτυχημένες ή να παραμείνουν έτσι θα παραδοθούν στη νέα διακυβέρνηση, η οποία αναμένεται να τις προχωρήσει.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες των ΗΠΑ θα έρθουν αντιμέτωποι με νομοθετήματα Μπάιντεν για περιορισμό της ισχύος τους;

Θα μπορούσαν ίσως να προκύψουν περισσότερες αγωγές, καθιστώντας πιθανώς δυσκολότερο για τις «Big Tech» να συνεχίσουν ως έχουν. Μόλις την Τρίτη, κορυφαίος δικηγόρος του Υπουργείου Δικαιοσύνης που διορίστηκε από τον πρώην Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε με πολλούς από τους ισχυρισμούς Δημοκρατικών Γερουσιαστών που χαρακτηρίζουν τις τέσσερις κορυφαίες υπερδύναμες τεχνολογίας της Αμερικής ως «επιβλαβή μονοπώλια». Η ομιλία έδειξε ότι το μίσος για τις Big Tech μπορεί να είναι ένας από τους λίγους τομείς για διμερή συμφωνία μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.


Τεχνολογία και Κίνα

Οι επιλογές της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τις κινεζικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου του TikTok, χαρακτηρίζονται από τους New York Times ως χαμένη ευκαιρία να απαντήσουν σε ένα σημαντικό ερώτημα: Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για την παγκόσμια σημαντική τεχνολογία από χώρες που δεν μοιράζονται τις αξίες της Αμερικής;

Η πολιτική Μπάιντεν θα αποκλιμακώσει την ένταση στις τεχνολογικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας;

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν φαίνεται να συμφωνεί με τις ανησυχίες της κυβέρνησης Τραμπ για τις φιλοδοξίες της Κίνας στον τομέα της τεχνολογίας και σε άλλους τομείς, αλλά δεν έχει πει κάτι περισσότερο από το ότι επιδιώκει μια πιο συνεπή και συνεκτική πολιτική. Ο κ. Μπάιντεν έχει επίσης εκφράσει την υποστήριξή του για περισσότερες κυβερνητικές επενδύσεις σε σημαντικές τεχνολογίες… made in USA για την αντιμετώπιση των τεχνολογικών φιλοδοξιών της Κίνας.


Ελευθερία online έκφρασης

Πρόκειται για μια κεντρική διαμάχη στο Διαδίκτυο πολύ πριν το Facebook και το Twitter κλειδώσουν τους λογαριασμούς του Τραμπ, κατηγορώντας τον για υποκίνηση μίσους και της εισβολής στο
Καπιτώλιο.

Facebook και Twitter αρχικά διέγραψαν posts του Ντόναλντ Τράμπ και στη συνέχεια ανέστειλαν την λειτουργία των λογαριασμών του

Το ζήτημα του τι, αν μη τι άλλο, πρέπει να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με την έκφραση online, όπως στα social media, καθίσταται όλο και πιο δύσκολο.

Αυτή η πολιτική μάχη έχει αποκρυσταλλωθεί σε έναν βασικό νόμο του 1996 για το Internet (Section 230 of the Communications Decency Act), ο οποίος παρέχει στους ιστότοπους κάποια νομική προστασία για το τι κάνουν οι χρήστες τους. Πρακτικά σημαίνει ότι το Yelp μπορεί να επιτρέπει στους χρήστες να αφήνουν κριτικές και να τις ελέγχουν για απάτη ή οτιδήποτε αρνητικό, χωρίς να είναι νομικά υπόλογοι σε… δυστυχισμένους ιδιοκτήτες εστιατορίων. Ωστόσο, ο νόμος προστατεύει επίσης ιστότοπους όπου οι άνθρωποι δημοσιεύουν άσεμνες σεξουαλικές φωτογραφίες των πρώην τους χωρίς άδεια…

Αμφότεροι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητούν τον εν λόγω νόμο, αλλά όχι για τους ίδιους λόγους. Όσοι βρίσκονται στα δεξιά δηλώνουν ότι ο νόμος δίνει στις εταιρείες υπηρεσιών Internet μεγάλα περιθώρια και δικαιοδοσίες για να παρεμβαίνουν σε αυτά που λένε οι άνθρωποι στο Διαδίκτυο. Οι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Μπάιντεν, ισχυρίζονται ότι οι εταιρείες Διαδικτύου έχουν υπερβολική κάλυψη για να μην παρεμβαίνουν σε επιβλαβείς δημοσιεύσεις.

Η ανησυχία για το Section 230 αυξάνει την πιθανότητα τουλάχιστον ορισμένων τροποποιήσεων. Σε αυτές μπορεί να περιλαμβάνεται η κατάργηση της νομικής προστασίας για ιστότοπους που φιλοξενούν παραπληροφόρηση σχετικά με τις ψηφοφορίες ή να αναγκάσουν τις εταιρείες να είναι σαφείς σχετικά με τον τρόπο εποπτείας των δημοσιεύσεών τους.


Ψηφιακό χάσμα

Η πανδημία ανέδειξε ένα διαρκές χάσμα μεταξύ των Αμερικανών που μπορούν να έχουν πρόσβαση και να παρέχουν υπηρεσίες διαδικτύου και των εκατομμυρίων που δεν μπορούν, ιδίως σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα ή σε αγροτικές περιοχές.

Οι προτεραιότητες του κ. Μπάιντεν αναφέρουν την «καθολική ευρυζωνική σύνδεση», αλλά δεν έχει καθορίσει πώς θα την πετύχει. Η Washington Post ανέφερε ότι οι σύμβουλοι του κ. Μπάιντεν θέλουν να βελτιώσουν το e-Rate, ένα πρόγραμμα που βοηθά τα σχολεία και τις βιβλιοθήκες να παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.


Κυβερνοασφάλεια

Το σχέδιο οικονομικής αναζωογόνησης του κ. Μπάιντεν περιλαμβάνει προτάσεις για «έναρξη της πιο φιλόδοξης προσπάθειας που έχει γίνει ποτέ» για τον εκσυγχρονισμό της αμερικανικής κυβερνοάμυνας. Ίσως είναι η χρονιά για έναν ομοσπονδιακό νόμο περί απορρήτου των δεδομένων; Οι επόμενοι μήνες ή τα χρόνια θα δείξουν.

Οι πιο επείγουσες προτεραιότητες για τη νέα κυβέρνηση είναι να τερματίσει την εξάπλωση της πανδημίας και να βοηθήσει τους Αμερικανούς να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο η διακυβέρνηση Μπάιντεν θα χειριστεί αυτά τα πολύπλοκα τεχνολογικά ζητήματα θα έχει επίσης μεγάλη επίδραση στους Αμερικανούς και πιθανότατα σε όλο τον κόσμο.



Πηγή: moved.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ