Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Πέτσας κατά ΣΥΡΙΖΑ: Θα πληρώσει τα 312.500 ευρώ για την κατάληψη του City Plaza;


Σκληρή κριτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με αφορμή την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την κατάληψη του ξενοδοχείου City Plaza.

Όπως αναφέρει ο Στέλιος Πέτσας, η συγκεκριμένη κατάληψη αποτελεί μία κωμικοτραγική υπόθεση «που ξεγυμνώνει την ανευθυνότητα και την ανεπάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης».

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι η κατάληψη «έληξε στις 10 Ιουλίου 2019, μόλις δηλαδή έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, προφανώς επειδή οι "αλληλέγγυοι καταληψίες" γνώριζαν ότι η νέα Κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έπρεπε».

Σχολιάζοντας δε την είδηση για το πρόστιμο στην Ελλάδα, ο Στέλιος Πέτσας αναρωτιέται: «θα το πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανεύθυνη συμπεριφορά του; Ή θα τον φορτώσει και αυτόν στους φορολογούμενους;».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Στέλιου Πέτσα:

Η κατάληψη, για τρία ολόκληρα χρόνια, του ξενοδοχείου City Plaza είναι μια κωμικοτραγική υπόθεση που ξεγυμνώνει την ανευθυνότητα και την ανεπάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης. Μια κατάληψη που έληξε στις 10 Ιουλίου 2019, μόλις δηλαδή έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία, προφανώς επειδή οι "αλληλέγγυοι καταληψίες" γνώριζαν ότι η νέα Κυβέρνηση θα έκανε αυτό που έπρεπε. Χθες τo Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για την κατάληψη. Ο λογαριασμός; 312.500 ευρώ. Θα τον πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανεύθυνη συμπεριφορά του; Ή θα τον φορτώσει και αυτόν στους φορολογούμενους;

Η κατάληψη

Όλα ξεκίνησαν στις 22 Απριλίου του 2016, όταν αντιεξουσιαστές κατέλαβαν το ξενοδοχείο City Plaza και το μετέτρεψαν με το «έτσι θέλω» σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών. Παρά τις εκκλήσεις της ιδιοκτήτριας, επί τρία ολόκληρα χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν έγινε καμία αστυνομική επιχείρηση για τον τερματισμό της κατάληψης. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Το ξενοδοχείο City Plaza

Οπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, «στην υπόθεση Papachela και Amazon SA κατά Ελλάδας, το δικαστήριο διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος στην προστασία της ιδιοκτησίας λόγω της κατοχής, για περισσότερα από τρία χρόνια, του ξενοδοχείου των προσφευγόντων από μετανάστες και μια ομάδα ανθρώπων που ενεργούν από αλληλεγγύη μαζί τους.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στους αιτούντες 300.000 ευρώ για απώλεια εργασιών (χρηματική ζημία) και 2.500 ευρώ για έξοδα. Έπρεπε επίσης να πληρώσει στην κυρία Παπαχελά 10.000 ευρώ για μη χρηματική ζημία».

Η Ελλάδα καταδικάστηκε για παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (δικαίωμα στην ιδιοκτησία).

Η Ελλάδα υποστήριξε την αδράνεια των Αρχών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενόψει του κινδύνου διατάραξης της δημόσιας τάξης με την εκκένωση δεκάδων ανθρώπων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε τις ανησυχίες των Αρχών, αλλά έκρινε ότι αυτό δεν δικαιολογεί την τριετή αδράνειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ