Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις εμπορευματικές μεταφορές σε περιπτώσεις πανδημίας


Το Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταρτίσει γρήγορα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών στην Ευρώπη σε περίπτωση πανδημίας και άλλων σοβαρών καταστάσεων κρίσης.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών σε περιόδους ακραίων καταστάσεων θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ και σαφείς κατευθυντήριες γραμμές.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τις ακόλουθες πτυχές:
  • Θα πρέπει να διατηρούνται οι διασυνοριακές δραστηριότητες εμπορευματικών μεταφορών κατά μήκος των διαδρόμων του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) και λοιπών βασικών διασυνοριακών συνδέσεων, καθώς και οι σχετικές βοηθητικές υπηρεσίες που στηρίζουν τη λειτουργία του δικτύου αυτού.
  • Θα πρέπει να διασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία όσων εργάζονται στον τομέα των μεταφορών και παράλληλα να διαφυλάσσεται η προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.
  • Θα πρέπει να αναπτυχθούν κατευθυντήριες γραμμές και εργαλειοθήκες βέλτιστων πρακτικών, προκειμένου να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα του τομέα.
  • θα πρέπει να θεσπιστεί συνεκτικό κανονιστικό πλαίσιο για τις εξαιρέσεις που πρέπει να εφαρμόζονται όταν ανακύπτουν πανδημίες και άλλες σοβαρές καταστάσεις κρίσης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παροτρύνει την Επιτροπή να επεκτείνει κατά περίπτωση, εν όλω ή εν μέρει, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης στους τομείς των επιβατικών μεταφορών και εν γένει των μεταφορών.

Άλλες πτυχές που καλύπτονται από τα συμπεράσματα είναι η δέσμευση της ΕΕ να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2050 και η ανάγκη να προωθηθεί η ψηφιοποίηση του τομέα των μεταφορών.

Το Συμβούλιο καλεί επίσης την Κομισιόν να αναπτύξει ειδικό πλαίσιο για προσωρινές κρατικές ενισχύσεις. Αυτό θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να αναλαμβάνουν ταχεία δράση για τη στήριξη του τομέα των μεταφορών, όταν ενσκήπτουν πανδημίες ή άλλες σοβαρές καταστάσεις κρίσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ