Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Ελληνο-κινέζικο Διαδικτυακό Συμπόσιο: «Η Επιστήμη στην Εποχή της COVID-19»

Με την συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ευρώπη και την Κίνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακό Συμπόσιο με θέμα: «Η Επιστήμη στην Εποχή της COVID-19» - “Science in the Time of COVID-19”. Το συμπόσιο διοργανώθηκε από την Έδρα UNESCO Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Γεώργιο Χρούσο και το Ανδρολογικό Ινστιτούτο Αθηνών.

«Η πανδημία COVID-19 οδήγησε σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών ερευνών, μελετών και δημοσιεύσεων, σε τέτοιο βαθμό που η ροή δεδομένων και πληροφοριών κατακλύζει το ανθρώπινο μυαλό. Επιστήμονες, σε όλον τον κόσμο, αναζητούν λύσεις και τρόπους αντιμετώπισης αυτής της νέας απειλής για την ανθρωπότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PhD, ιδρυτής και πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεώργιος Π. Χρούσος - καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, μιλώντας για τις Ψυχολογικές και Διανοητικές Επιπτώσεις της COVID-19, τόνισε πως η ασθένεια πυροδοτεί τον μηχανισμό του στρες στον οργανισμό. Παράλληλα εξήγησε πως το χρόνιο στρες μας κάνει πιο ευπαθείς στις λοιμώξεις.

«Αναφορά εμπειρίας της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής Κατά Επιδημιών» ήταν το θέμα της ομιλίας του καθηγητή Li Qingquan, Διευθυντή του Νοσοκομείου Παραδοσιακής Ιατρικής του Πεκίνου, Πανεπιστημίου Capital Medical, από την Κεντρική Ηγετική Ομάδα για την Επιδημία COVID-19.

Ο καθηγητής Zhou Wei - Διευθυντής του Τμήματος Ιατρικής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αντιπρόεδρος του Γενικού Νοσοκομείου του Ιατρικού Πανεπιστημίου Ningxia μίλησε για την «Εμπειρία της Κίνας στην Αντίδραση κατά της COVID-19». Μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη απομόνωσης των ύποπτων κρουσμάτων σε μονά δωμάτια, ενώ ανέφερε ότι ο ασθενής με συμπτώματα και ο ασυμπτωματικός που έχει μολυνθεί μπορούν να είναι στο ίδιο δωμάτιο.

«Οι επιπτώσεις της COVID-19 στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα», ήταν το θέμα της ομιλίας του Δρ. Tian Long - Επικεφαλής της Ουρολογικής - Ανδρολογικής ομάδας του Νοσοκομείου Chaoyang του Πεκίνου, Πανεπιστημίου Capital Medical. Μεταξύ άλλων επισήμανε την σημαντική πτώση της ποιότητας του σπέρματος που έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς που ανάρρωσαν από τον ιό ενώ πρόσθεσε πως μικρές προς το παρόν έρευνες αναδεικνύουν τον ρόλο που μπορεί να έχει η τεστοστερόνη στην εξέλιξη της λοίμωξης.

Ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, MD, PhD, FCCP - Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδoς, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πρόληψης του Καπνίσματος (ENSP), Ιδρυτής και Διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου “George D. Behrakis” της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας μίλησε για την «COVID-19 και Κάπνισμα». Τόνισε ότι γενικά είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για λοιμώξεις του αναπνευστικού στους καπνιστές, στους οποίους είναι και ευκολότερη η μετάδοση του ιού καθώς φέρνουν τα χέρια τους στο στόμα τους τουλάχιστον 200 φορές την ημέρα λόγω της κίνησης του καπνίσματος.

«Παθογένεση της Λοιμώξεως από SARS-CoV-2 και ο Ρόλος της Ανοσοτροποποίησης» ήταν το θέμα της ομιλίας του Χαράλαμπου Α. Γώγου - Προέδρου Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών και μέλους της Επιστημονικής Eπιτροπής ΕΟΔΥ και της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας για την COVID-19. «Έχουμε ήδη μάθει πολλά, αλλά έχουμε ακόμα πολλά περισσότερα ερωτήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «οι κινέζικες μελέτες ήταν από τις πρώτες που διαπίστωσαν τα οφέλη των ανοσοτροποποιητικών θεραπειών και τις περιλαμβάνουν στις οδηγίες αντιμετώπισης σε αντίθεση με τις αμερικανικές».

Στη συνέχεια ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Στυλιανός Αντωναράκης ανέπτυξε το θέμα «Τα γονιδιώματά μας και η COVID-19». Ειδικότερα μίλησε για το πώς «συναντώνται» το ανθρώπινο γονιδίωμα με αυτό του νέου κορωνοϊού και για τη «μάχη» που γίνεται προκειμένου να επιβιώσει ένα από τα δύο.

«Αιματολογικά Ευρήματα και Επιπλοκές της COVID-19» ήταν το θέμα της ομιλίας του καθηγητή Αιματολογίας Γρηγόρη Γεροτζιάφα από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Σορβόννης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στους ασθενείς με COVID-19 η ενεργοποίηση της πήξης είναι η κύρια αιματολογική διαταραχή και η θρόμβωση μια από τις σημαντικότερες αιτίες εκδήλωσης βαριάς μορφής της νόσου αλλά και θανάτου. Η αντιθρομβωτική αγωγή είναι ακρογωνιαίος λίθος στη θεραπεία των ασθενών με COVID 19». Τα κλινικά αυτά ευρήματα είχαν ανακοινωθεί από τους Κινέζους επιστήμονες, όμως όπως είπε δεν αξιολογήθηκαν σωστά από την αρχή από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς ειδικούς.

Τέλος ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, MD, PhD, ιδρυτής και πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών στην ομιλία του με θέμα «Δημιουργική Εξέλιξη και “Virogenoma” τόνισε ότι «τουλάχιστον το 9% του ανθρώπινου γονιδιώματος προέρχεται από τους ιούς και είναι πολύ πιθανό το ανθρώπινο είδος να μην είχε επιβιώσει χωρίς αυτές τις μεταλλάξεις. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πριν από 40 εκατομμύρια χρόνια ένας ρετροϊός μεταλλάχθηκε στο γονίδιο συγκυτίνη-1 το οποίο είναι απαραίτητο για την επιβίωση του πλακούντα στα θηλαστικά. Σε μικροβιακές και ιογενείς μεταλλάξεις οφείλονται τα γαλάζια μάτια, η ερυθροποιητίνη του αίματος και η απουσία πνευμονικών παθήσεων σε συγκεκριμένους πληθυσμούς. Συνεπώς το μικροβίωμα, δηλαδή τα γονίδια των μικροβίων που κουβαλούμε, δεν είναι αόρατοι εχθροί μας αλλά πιο πιθανό να είναι οι ορατοί φίλοι μας, φτάνει να τους καταλάβουμε πριν μας καταβάλλουν» σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Μπορείτε να δείτε το Συμπόσιο στο https://youtu.be/5tUcLHor0ew

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ