Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Δυο λόγοι που τα κορίτσια σήμερα μπαίνουν νωρίτερα στην εφηβεία

Τα κορίτσια σήμερα μπαίνουν νωρίτερα στην εφηβεία σε σχέση με το παρελθόν, διαπιστώνει νέα έρευνα και προτείνει δυο πιθανούς λόγους για αυτό το φαινόμενο.

Τα κορίτσια σήμερα εισέρχονται στην εφηβεία περίπου ένα χρόνο νωρίτερα συγκριτικά με εκείνα της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με παγκόσμια στοιχεία σχετικά με την ανάπτυξη του μαστού.

Η ηλικία ανάπτυξης του μαστού -πρώτο κλινικό σημάδι της γυναικείας εφηβείας- μειώθηκε κατά τρεις περίπου μήνες ανά δεκαετία στο διάστημα 1977 – 2013, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων από τριάντα μελέτες.

Σύμφωνα με τον Δρ. Alexander Busch, ερευνητή με αντικείμενο την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή στο νοσοκομείο Rigshospitalet της Κοπεγχάγης και συν-συγγραφέα της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, οι συνέπειες αυτής της αλλαγής στην υγεία δεν είναι ακόμα σαφείς.

Ωστόσο, σημείωσε ότι η πρώιμη έμμηνος ρύση -το τελευταίο κλινικό σημάδι της εφηβείας για τις γυναίκες- συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και αλλεργίες.

Πιθανές αιτίες

Η μέση ηλικία της πρώιμης ανάπτυξης του μαστού κυμαίνεται από τα 10 έως 11 έτη στην Ευρώπη, 10 στη Μέση Ανατολή, 9 έως 11 στην Ασία, 9 έως 10 στις Ηνωμένες Πολιτείες και 10 έως 13 στην Αφρική.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τις αιτίες αλλαγής των ηλικιών που τα κορίτσια εισέρχονται νωρίτερα στην εφηβεία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι πιθανοί παράγοντες:
  • Ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) συνδέεται με την εμφάνιση της έμμηνου ρύσης και την πρόωρη ανάπτυξη του μαστού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο λιπώδης ιστός αποτελεί σημαντικό κομμάτι του ορμονικού μας συστήματος, το οποίο παράγει και μεταβολίζει ορμόνες. Συνεπώς, η αύξηση του ΔΜΣ θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόωρη εφηβεία.
  • Χημικές ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές και βρίσκονται στο περιβάλλον, θα μπορούσαν εξίσου να επηρεάσουν την ηλικία της εφηβείας. Μελέτες έχουν δείξει ότι χημικές ουσίες όπως το DDT και το DDE έχουν συσχετιστεί με την πρόωρη εφηβεία.
Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει ο Δρ. Robert Rapaport, ενδοκρινολόγος και παιδίατρος στην ιατρική Σχολή Icahn στη Νέα Υόρκη, τα ευρήματα θα ήταν πιο συνεπή αν είχαν συνδυαστεί και με άλλες αλλαγές που συντελούνται κατά την εφηβεία, όπως η ανάπτυξη των οστών και η εμμηναρχή.



Πηγή: ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ