Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Μύκητες: Είναι συχνοί κατά το καλοκαίρι

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί με τους οποίους το ανθρώπινο σώμα έρχεται σε επαφή σε καθημερινή βάση (Link https://www.youtube.com/watch?v=fec98s6P3lo). Παρά το γεγονός αυτό, υπό φυσιολογικές συνθήκες οι μύκητες δεν προκαλούν νόσο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (π.χ. μύκητες από δηλητηριώδη μανιτάρια). Κατά το καλοκαίρι, η κολύμβηση σε ακάθαρτες παραλίες, η χρήση κοινόχρηστων κολυμβητικών δεξαμενών που ενίοτε δεν είναι καλά αποστειρωμένες, αυξάνει την έκθεση σε μύκητες. Η λύση της συνέχειας του δέρματος που προκαλείται από συνήθη δείγματα κωνώπων ή καλοκαιρινούς μικροτραυματισμούς σε συνδυασμό με την αυξημένη εφίδρωση αποτελούν ιδανικό έδαφος πολλαπλασιασμού μυκήτων κατά το καλοκαίρι. Παράγοντες που αυξάνουν συνδυαστικά τον κίνδυνο είναι η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η κακή διατροφή, η κατάχρηση αντιβιοτικών, η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, η ύπαρξη εγκαυμάτων, η χρήση ναρκωτικών. Η νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας και τα μεγάλα χειρουργεία συνδέονται με αύξηση της πιθανότητας μυκητιάσεων. H Candida αποτελεί το πιο κοινό γένος μύκητα που μπορεί να προσβάλλει τον άνθρωπο. Η είσοδος του μύκητα στο αίμα ή η προσβολή οργάνων, που βρίσκονται βαθύτερα στο σώμα, αποκαλείται αντίστοιχα καντινταιμία και εν τω βάθει καντιντίαση.

Οι μυκητιάσεις οφείλονται κυρίως στο μύκητα κάντιντα και ανάλογα με την θέση προσβολής διαιρούνται στις:

1. Μυκητιασικές στοματίτιδες
Χαρακτηρίζονται από λευκές, ανώδυνες κηλίδες στο στοματικό βλεννογόνο, γλώσσα ή στον οισοφάγο με πιθανή ανάπτυξη συνοδών ραγάδων στις γωνίες του στόματος.

2. Δερματικές καντιντιάσεις
Στις δερματικές καντιντιάσεις συγκαταλλέγονται η παρωνυχία (διόγκωση δέρματος που περιβάλλει το νύχι), η ονυχομυκητίαση (λοίμωξη του νυχιού), το παράτριμμα (λοίμωξη δερματικών πτυχών με ερυθρότητα και φλύκταινες), η μεσοδακτύλια διάβρωση (ανάμεσα στα δάκτυλα), η θυλακίτιδα (στα γένια), η περιεδρική καντιντίαση (γύρω από τον πρωκτό).

3. Καντιντιάσεις του γεννητικού συστήματος
Εκδηλώνονται με αύξηση των ουροποιογεννητικών εκκρίσεων, εμφάνιση ασυνήθιστων εκκρίσεων (π.χ. σαν «κομμένο» γάλα), ανάπτυξη τοπικής φαγούρας, πόνου ή αίσθησης «καψίματος», βαλανίτιδα πέους, καντιντίαση ουρήθρας, ουροδόχου κύστης προστάτη.

4. Εν τω βάθει κανιντίαση
Προέρχεται είτε από αιματογενή διασπορά της candida, είτε από εισχώρηση του μικροοργανισμού από επιφανειακά όργανα. Έτσι η εν τω βάθει λοίμωξη του οισοφάγου μπορεί να οφείλεται στην εισχώρηση του οργανισμού από επιφανειακές διαβρώσεις του οισοφάγου, η λοίμωξη άρθρωσης σε εισχώρηση από το δέρμα, η λοίμωξη του νεφρού σε εισχώρηση μέσω καθετήρα, η λοίμωξη ενδοκοιλιακών οργάνων σε διάτρηση της γαστρεντερικής οδού, η λοίμωξη της χοληδόχου κύστης σε μετανάστευση του μικροοργανισμού από το έντερο. Εντούτοις, συχνότερα, η προσβολή εν τω βάθει οργάνων προκύπτει μέσω αιματογενούς διασποράς της candida και μεταφοράς της μέσω της κυκλοφορίας σε βαθύτερα όργανα. Ο εγκέφαλος, το μάτι, η καρδιά και οι νεφροί προσβάλλονται συχνότερα, ενώ ο σπλήνας και το ήπαρ σπανιότερα.

Κατά την ιατρική παθολογική εξέταση από τον ειδικό παθολόγο με σφαιρική γνώση και ανάλογη εμπειρία πρέπει οπωσδήποτε στις περιπτώσεις μυκητιάσεων:
· Να εντοπίζεται το είδος του μύκητα και να εκτιμάται το μέγεθος του προσβαλλόμενου ιστού
· Να διερευνάται εάν πρόκειται για επιφανειακή μόλυνση ή για προσβολή βαθύτερων οργάνων
· Να διερευνάται εάν ο μύκητας έχει αναπτυχθεί σε έδαφος κακών συνηθειών υγιεινής, συστηματικού νοσήματος ή καταστολής του ανοσοποιητικού
· Να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ο μύκητας με την κατάλληλη θεραπεία.

Γενικά μέτρα πρόληψης:
• Η διατροφή σας πρέπει να έχει ως βάση τα φυτικά προϊόντα της Μεσογείου. Μια πράσινη σαλάτα την ημέρα.
• Άπαχο γιαούρτι ξινόγαλα μπορείτε να τρώτε ελεύθερα και επιβάλλεται να τρώτε σε καθημερινή βάση. Ο εμπλουτισμός της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου με τα τρόφιμα αυτά, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, η αλλοίωση του οποίου οδηγεί σε υπερανάπτυξη μυκήτων.
• Να φοράτε φαρδιά ρούχα για την πρόληψη της κολπικής καντιντίασης. Τα φαρδιά ρούχα προκαλούν καλύτερο εξαερισμό και αποτροπή εφίδρωσης που αποτελεί ιδανικό έδαφος για ανάπτυξη μυκήτων.
Το θεραπευτικό πρόγραμμα εξειδικεύεται περαιτέρω με βάση τα αποτελέσματα της ιατρικής εξέτασης.



Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Φραγκοπούλου 10 Κηφισιά
Έκτακτα-νοσοκομειακά περιστατικά
24ωρη γραμματεία: 2106252770 και 6945575287
Facebook https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter http://twitter.com/amoschovaki
Links:
http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com
http://systemichypertension.blogspot.com
Για ραντεβού, γενικές ερωτήσεις ή σχόλια στείλτε e mail στο amoschovaki@yahoo.gr ή καλέστε στο ιατρείο στα τηλέφωνα 6945575287 και 2106252770 (24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ