Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Activator: Ταξίδι στο χρόνο σε τέσσερις διαστάσεις!

Τρία διαδραστικά σενάρια
1. Πολιορκία της Ρόδου από το Δημήτριο τον Πολιορκητή,
2. Το Ναυάγιο και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων καθώς
3. Πρώτο Πολιτισμό της Ευρώπης στο Ακρωτήρι της Θήρας (Σαντορίνη). 


Ακρωτήρι - Ο Πρώτος Πολιτισμός της Ευρώπης
· Χρονολογία
1613 π.Χ. – Ύστερη εποχή του Χαλκού

Λίγες ώρες πριν την μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου ένας

από τους κατοίκους του νησιού αισθάνεται τις πρώτες σεισμικές δονήσεις. Περπατάει στον λιθόστρωτο δρόμο και φτάνει στο λιμάνι, όπου υπάρχει έντονη κινητικότητα. Βάρκες, εμπορικά καράβια με μεγάλα ανοιχτά πανιά. Συμβαίνει η πρώτη ισχυρή σεισμική δόνηση. Τα βουνά, τα βράχια του νησιού δονούνται και βγάζουν καπνούς. Πέτρες μετακινούνται και τα νερά στο λιμάνι είναι ταραγμένα. Το ηφαίστειο αρχίζει να ξυπνάει…

Βρισκόμαστε στη σημερινή Σαντορίνη, στον οικισμό Ακρωτήρι το 1613 π.Χ. στην εποχή του Χαλκού. Τα μάτια μας και το γύρω περιβάλλον γεμίζουν με εικόνες βιβλικής καταστροφής. 




Η Πολιορκία της Ρόδου

· Χρονολογία
305-304 π.Χ. – Πολιορκία της Ρόδου.

Ο χρήστης θα γνωρίσει την πολιορκητική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων μέσα από τη εικονική χρήση της Ελεπόλεως και των πολεμικών όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στην πολιορκία της Ρόδου από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή. Παράλληλα, θα γνωρίσει πολεμικά όπλα και τεχνικές της εποχής στην προσπάθειά του να προστατεύσει την πόλη από τον κατακτητή. 

-Το πολιορκητικό όχημα Ελέπολις προσπαθεί με τον στρατό να κατακτήσει την πόλη της Ρόδου. Βρισκόμαστε στο λιμάνι του νησιού το 305-304 π.Χ. και βιώνουμε την εμπειρία της πολιορκίας από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή. Γνωρίζουμε τα πολεμικά όπλα και τις τεχνικές της εποχής… 




Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων

· Χρονολογία
Στο παρόν (2020 μ.Χ.) με μεταφορά στο 1900 μ.Χ.

O Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένα αστρονομικό όργανο, τόσο περίπλοκο που συνήθως αναφέρεται ως ο πρώτος (αναλογικός) υπολογιστής που κατασκευάστηκε ποτέ. Ο χρήστης μέσω του εικονικού περιβάλλοντος θα έρθει σε επαφή με το μηχανισμό, θα γνωρίσει την ιστορία της ανακάλυψης του μηχανισμού και ως σφουγγαράς-δύτης θα συμμετέχει και θα βιώσει την ανακάλυψη του ναυαγίου και του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

-Είμαστε στη σύγχρονη εποχή και ανακαλύπτουμε ένα –ένα τα μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, επιλέγοντας ανάμεσα στο ρόλο του ερευνητή –επιστήμονα ή του σφουγγαρά από την Σύμη που τυχαία βρίσκεται μπροστά στο συγκλονιστικό ναυάγιο.

Το έργο Activator αποτελεί μία προσπάθεια εξέλιξης της βιωματικής εικονικής πραγματικότητας με στόχο τη μάθηση, την εξοικείωση του κοινού με τις νέες τεχνολογίες, τη διάδοση της γνώσης, την εξέλιξη της έρευνας, αλλά και την ψυχαγωγία. Το προτεινόμενο έργο φιλοδοξεί να ενώσει εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και ερευνητικούς φορείς, καθώς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του Πολιτισμού, του Τουρισμού, της Εκπαίδευσης και της Πληροφορικής με απώτερο σκοπό την προώθηση των επιστημών, της τεχνολογίας και του πολιτισμού,μέσα από στοχευμένες δράσεις έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογιών Βιωματικής Εικονικής Πραγματικότητας 4D. Εκτός από το κύριο αποτέλεσμα του έργου που θα εφαρμοστεί άμεσα στο Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, η πρωτότυπη κατασκευή και το συνοδευτικό λογισμικό που θα παραχθούνστα πλαίσια του έργου, θα προωθηθούν προς επορική αξιοποίηση από τους συνεργαζόμενους φορείς με στόχο τη χρήση του κι από άλλα μουσεία, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.


Ο χρήστης πέρα από την τρισδιάστατη προβολή και τον έλεγχο της γωνίας θέασης, θα λαμβάνει πλήρη φυσική ανάδραση μέσα από εξειδικευμένο εξοπλισμό προσομοίωσης κίνησης, βιώνοντας κατά τον τρόπο αυτό σωματικά τις εμπειρίες στις οποίες συμμετέχει.

Το Activator σύντομα θα είναι εγκατεστημένο στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

Συντονιστής του έργου Αθανάσιος Κοντονικολάου Γενικός Διευθυντής Νόησιςkontonikolaou@noesis.edu.gr

Επιστημονικός Υπεύθυνος Δρ Δημήτριος Τζοβάρας Διευθυντής ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ Dimitrios.Tzovaras@iti.gr

Πληροφοριακό υλικό: www.noesis.edu.g


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ