Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

NASA: Γι' αυτό αναβάλαμε την εκτόξευση του επανδρωμένου πυραύλου της SpaceX

Διευκρίνισεις για την απόφαση να μην πραγματοποιηθεί η εκτόξευση του πρώτου επανδρωμένου πυραύλου της SpaceX μόλις 17 λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος) έδωσε στέλεχος της NASA.

Όπως είπε «στην ατμόσφαιρα υπήρχε πολύς ηλεκτρισμός», στοιχείο που αύξανε τον κίνδυνο ο πύραυλος Falcon 9 να χτυπηθεί από κεραυνό.

«Δεν υπήρχε κάποια καταιγίδα στην περιοχή αλλά φοβηθήκαμε ότι αν προχωρούσαμε με την εκτόξευση θα μπορούσαμε να προκαλέσουμε κάποιον κεραυνό» εξήγησε ο Τζιμ Μπράιντεσταϊν.

Η επόμενη προσπάθεια για την εκτόξευση του πυραύλου έχει προγραμματιστεί για τις 10:22 το βράδυ του Σαββάτου με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για πιθανότητα 50% η διαδικασία να ολοκληρωθεί αυτή τη φορά κανονικά.

Ο ένας από τους δύο αστροναύτες της ιστορικής πρώτης επανδρωμένης πτήσης ιδιωτικής εταιρείας με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο Νταγκ Χάρλι περιέγραψε ότι «εμείς μέσα από τον πύραυλο βλέπαμε σταγόνες βροχής και αντιληφθήκαμε πως ό,τι και να ήταν, συνέβαινε πολύ κοντά στην ώρα εκτόξευσης σε μια στιγμή που δεν το χρειαζόμασταν».
Η εκτόξευση θα γινόταν από την ιστορική πλατφόρμα 39Α, η οποία έχει παραχωρηθεί από τη NASA στην SpaceX. Από αυτή είχαν απογειωθεί ο Νιλ Αρμστρονγκ και οι αποστολές του προγράμματος «Απόλλων» για τη Σελήνη.

Οι δύο αστροναύτες είναι σχεδιασμένο να παραμείνουν στον ISS για ένα χρονικό διάστημα 1-4 μηνών προτού επιστρέψουν με το Crew Dragon στη Γη.

Η κάψουλα Crew Dragon έχει ξαναεπισκεφθεί τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το Μάρτιο του 2019, χωρίς πλήρωμα. Η αποστολή Demo-1 ολοκληρώθηκε με επιτυχία με την επιστροφή της κάψουλας, αποδεικνύοντας ότι βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η αποστολή, η SpaceX θα έχει συμπληρώσει ένα σημαντικό ορόσημο για το συμβόλαιο που ανέλαβε το 2014 -μαζί με την Boeing- προκειμένου να εξυπηρετεί την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού του ISS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ