Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Μετά την καραντίνα: Πώς θα απαλλαχθούμε άμεσα από τα παχάκια;

Η αγχωτική περίοδος του lockdown, τα κλειστά γυμναστήρια και η παρατεταμένη παραμονή στο σπίτι, οδήγησαν πολλούς ανθρώπους σε επιπλέον κατανάλωση τροφής και σε αύξηση του βάρους τους.

Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η βραχυπρόθεσμη αύξηση βάρους των τελευταίων μηνών θα μπορούσε να επιφέρει ακόμη και μόνιμες βλάβες στην υγεία, καθώς η συσσώρευση λίπους μπορεί να επηρεάσει την όρεξη, τη φλεγμονή, αλλά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το περιττό λίπος, ωστόσο, επηρεάζει και μια άλλη σημαντική παράμετρο, αυτή της εικόνας του σώματος. Δεν είναι λίγοι όσοι διαπίστωσαν με τρόμο βγαίνοντας από την απομόνωση, ότι δεν χωρούν στα περσινά καλοκαιρινά τους ρούχα. Η -προ των πυλών- επόμενη μεγάλη πρόκληση, είναι το άγχος της εμφάνισης στην παραλία με μαγιό.

Πρόσφατες μελέτες καταγράφουν αύξηση της ζήτησης μικροδιορθωτικών επεμβάσεων, αλλά και επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής στην Ιαπωνία, καθώς πολλοί επιθυμούν να εκμεταλλευτούν την περίοδο της εξ αποστάσεως ή μερικής επιστροφής στην εργασία, για να πάρουν χρόνο να ασχοληθούν λίγο παραπάνω με το σώμα και την εμφάνισή τους.

Τι μπορεί να προσφέρουν οι μικροεπεμβατικές μέθοδοι στη βελτίωση της εικόνας του σώματος

Ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι αφαίρεσης λίπους από συγκεκριμένα σημεία του σώματος, μπορούν να δώσουν την τέλεια ευκαιρία σε όσους δεν επιθυμούν ή δεν έχουν χρόνο για χειρουργείο, να βελτιώσουν μικρές ατέλειες και παραμορφώσεις του σώματος. Η μέθοδος της mini λιποαναρρόφησης “microlipo” είναι μια από αυτές.

Η microlipo, η οποία στοχεύει στην αφαίρεση τοπικού πάχους από μικρές περιοχές του σώματος, είναι λιγότερο επεμβατική μέθοδος από την λιποαναρρόφηση, δεν απαιτεί γενική αναισθησία και έχει λιγότερο χρόνο αποθεραπείας.

Που μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος microlipo

Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος microlipo μπορεί να εφαρμοστεί με μόνιμα αποτελέσματα: στο πρόσωπο, στους μηρούς – γλουτούς – ψωμάκια, στα γόνατα, στη μέση, στους βραχίονες των χεριών, στην κοιλιά, και το στήθος.

«Η microlipo είναι ιδανική για μικρά σε έκταση σημεία του σώματος, ενώ αντίθετα η λιποαναρρόφηση απευθύνεται σε μεγαλύτερες περιοχές, απ' όπου χρειάζεται να αφαιρεθεί μεγάλη ποσότητα λίπους. Η microlipo αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική για όλες τις άλλες θεραπείες λιπόλυσης, γιατί το αποτέλεσμα που προσφέρει είναι μόνιμο», αναφέρει ο κ. Νικόλαος Μαζαράκης, πλαστικός χειρουργός, μέλος της επιστημονικής ομάδας της Facemed Clinic.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου

Η μέθοδος microlipo παράγει άμεσα και μόνιμα αποτελέσματα και είναι σχεδόν ανώδυνη. Δεν απαιτεί ράμματα και γενική αναισθησία, δεν αφήνει σημάδια και ουλές και έχει μικρό χρόνο αποθεραπείας. Επίσης, σε μία μόνο επίσκεψη μπορεί να εφαρμοστεί σε παραπάνω από μία περιοχές του σώματος, όμως, εάν οι περιοχές που χρειάζονται βελτίωση είναι πολλές, μπορεί να χρειαστεί και μια δεύτερη επίσκεψη.

Ο πλαστικός χειρουργός κ. Μαζαράκης, περιγράφει τον τρόπο εφαρμογής της μεθόδου : «Η επέμβαση της microlipo, γίνεται με τοπική αναισθησία. Ο πλαστικός χειρουργός, με ενέσιμο τρόπο, τοποθετεί στο σημείο που θα γίνει η επέμβαση, ένα διάλυμα το οποίο περιέχει τοπικό αναισθητικό και εκτός από το επιθυμητό μούδιασμα της περιοχής, προσφέρει και διόγκωση των λιποκυττάρων για να καταστεί η αφαίρεσή τους ευκολότερη. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται μια μικρή τομή, μέσω της οποίας εισάγεται λεπτή κάνουλα και γίνεται αφαίρεση του λίπους. Τέλος, γίνεται περίδεση της περιοχής εφαρμογής, για περιορισμό του οιδήματος ενώ η τομή δεν απαιτεί ράμματα».

Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου συγκαταλέγεται, επίσης, η δυνατότητα λιπομεταφοράς σε άλλα σημεία του σώματος, όπως, π.χ. στις ρυτίδες, για τη βελτίωση της εικόνας του προσώπου, ως φυσικό υποκατάστατο των fillers. Το φυσικό λίπος του οργανισμού είναι πλήρως συμβατό υλικό και πλούσιο σε βλαστοκύτταρα, ώστε ταυτόχρονα να επιτυγχάνεται και ανάπλαση κυττάρων. Τα λιποκύτταρα που τοποθετούνται στις ρυτίδες παράγουν μόνιμο αποτέλεσμα, καθώς δεν απορροφώνται από τον οργανισμό.

Αποθεραπεία μετά την εφαρμογή της μεθόδου - Το λίπος μπορεί να επανέλθει;

Η ενόχληση που δημιουργείται από το μικρό οίδημα που υπάρχει, μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλά παυσίπονα, αναφέρουν οι ειδικοί. Επίσης, για τις πρώτες 2 μέρες θα πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική δραστηριότητα, ενώ περίπου 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ένα follow up ραντεβού με τον πλαστικό χειρουργό, ο οποίος θα αξιολογήσει την πορεία σας.

Υπάρχει περίπτωση, ωστόσο, το λίπος να επανέλθει στα σημεία του σώματος από τα οποία αφαιρέθηκε;

Ο κ. Νικόλαος Μαζαράκης διευκρινίζει: «Πρέπει να τονιστεί ότι με τη μέθοδο microlipo, αφαιρείται μέρος των λιποκυττάρων από την περιοχή που παρεμβαίνουμε. Σε ενήλικες, που δεν ξεπερνούν τη διπλάσια από την φυσιολογική μάζα σώματος, μετά την παρέμβαση δεν σημειώνεται πολλαπλασιασμός των λιποκυττάρων. Αυτό σημαίνει, πως αν τυχόν μετά την εφαρμογή της μεθόδου microlipo υπάρξει αύξηση του σωματικού βάρους, τα λιποκύτταρα που έχουν απομείνει ενδέχεται να αυξηθούν σε όγκο, όχι όμως στον βαθμό που θα συνέβαινε εάν δεν είχε προηγηθεί η επέμβαση. Εφόσον, λοιπόν, τα λιποκύτταρα δεν πολλαπλασιάζονται, το λίπος σε πιθανή αύξηση του βάρους θα κατανεμηθεί ομοιόμορφα στην περιοχή».



Ιωάννα Τζόβολου
ring@ringnetworks.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ