Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Μαδούρο και Ορτέγκα στο κυνήγι των αντιπάλων τους και όχι του κορωνοϊου

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Την ώρα που ο πλανήτης προσπαθεί (με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, καλύτερα ή χειρότερα) να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού, τα πολυδιαφημισμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ καθεστώτα της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας, με επικεφαλής τους «συντρόφους» του κ. Τσίπρα Μαδούρο και Ορτέγκα, βρήκαν την ευκαιρία, ακολουθώντας αντίθετους δρόμους, να εδραιώσουν την εξουσία τους. Και φωνάζουν… βάστα κορωνοϊέ!

Ο Μαδούρο έχει επιβάλει σιδηρά καραντίνα, εμφανίζεται καθημερινά «ενημερώνοντας» προσωπικά μια διαλυμένη χώρα, από τα διυλιστήρια της κρατικής εταιρίας της οποίας δεν έχει φύγει σταγόνα πετρέλαιο από τον Νοέμβριο του 2019.
Σε μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του, ανακοίνωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα αναβληθούν, αν και ήταν προγραμματισμένες για το… τέλος του χρόνου! Και παρά το γεγονός ότι μέχρι τις 12 Απριλίου το καθεστώς είχε ανακοινώσει μόλις 175 κρούσματα και εννέα θανάτους, ο Μαδούρο ανακοίνωσε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραταθεί για έναν ακόμη μήνα…

Από την πλευρά του, ο Ορτέγκα που είχε εξαφανιστεί για 34 μέρες και επανεμφανίστηκε στις 15 Απριλίου – «μην ανησυχείτε, θα… αναστηθεί για το Πάσχα», είχε σχολιάσει ένας αντιφρονών – δεν έλαβε κανένα περιοριστικό μέτρο, επειδή, όπως είπε κατά την εμφάνισή του από την κρατική τηλεόραση, η Νικαράγουα είναι μια φτωχή χώρα και αν έκλεινε αυτό θα σήμαινε θάνατο για τους πολίτες της.

Έτσι, έβαλε τον εαυτό του και την οικογένειά του σε καραντίνα από τις 12 Μαρτίου και άφησε τον κόσμο στη μοίρα του, ανακοινώνοντας ελάχιστα κρούσματα και θανάτους. Κλειδαμπαρώθηκαν για ένα μήνα και δεν πήγαν ούτε στην κηδεία του ηγετικού στελέχους των Σαντινίστας Τζατσίντο Σουαρέζ.

Στη Βενεζουέλα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γκουαϊντό, κατηγορεί τον Μαδούρο ότι κρύβει τα πραγματικά στοιχεία και τις ίδιες κατηγορίες δέχεται και ο Ορτέγκα, ο ηγέτης των Σαντινίστας που νίκησε τον Ιούλιο του 1979 τον δικτάτορα Σομόζα και έχει εξελιχθεί σε μεσσιανικού τύπου δικτάτορα έχοντας συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες με την σύζυγό του Ροσάριο Μουρίγιο.

Σημάδια από τον… Θεό!

Και την ώρα που ο «σύντροφος» Μαδούρο επιτίθεται στους πολίτες που διαδηλώνουν για την αύξηση των τιμών των τροφίμων  – στις 23 Απριλίου ένας 28χρονος έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών – και για το γεγονός ότι υποχρεώνονται να δωροδοκούν ή να χρυσοπληρώνουν για λίγη βενζίνη στη μαύρη αγορά, ο «σύντροφος» Ορτέγκα διακηρύσσει πως η πανδημία είναι… προειδοποίηση του Θεού, ο οποίος (Θεός) έχει εξοργιστεί με τα έργα του καπιταλισμού, ο οποίος (καπιταλισμός) ξοδεύει δισεκατομμύρια στους εξοπλισμούς.

Μετά τον Μαδούρο που έβλεπε οράματα σε τοίχους και βουνά με την μορφή του Τσάβες, τώρα βλέπει οράματα και ο Ορτέγκα, ο άλλος μαρξιστής δικτάτορας.

Και οι δύο συνεχίζουν κανονικά να διώκουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Εν μέσω κορωνοϊού, με το 80% του λαού του να μην μπορεί να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη και με το 30% να συντηρείται αποκλειστικά από τα εμβάσματα που στέλνουν οι αυτοεξόριστοι Βενεζουελανοί στους συγγενείς τους, ο Μαδούρο συνεχίζει να συλλαμβάνει πολιτικούς, δημοσιογράφους, ακτιβιστές που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατρούς και νοσηλευτές που αποκαλύπτουν έλλειψη μέσων προστασίας, απλούς καθημερινούς ανθρώπους που διαδηλώνουν επειδή δεν υπάρχει πόσιμο νερό.

Μπαχτσίσια και γέννες στα βενζινάδικα!

Για βενζίνη, δεν το συζητάμε. Στη Βενεζουέλα, την πρώτη χώρα σε αποθέματα πετρελαίου, οι άνθρωποι σπάνε την καραντίνα για να βάλουν λίγη βενζίνη στα αυτοκίνητα και στα μηχανάκια τους. Έξω από τα βενζινάδικα – λειτουργούν μόνο έξι σε όλο το Καράκας - τη φύλαξη των οποίων ο Μαδούρο έχει αναθέσει στον Στρατό, σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων και η αναμονή κυμαίνεται από 8 ως 72 ώρες!

Τα περιπολικά, τα ασθενοφόρα και οι γιατροί έχουν προτεραιότητα, αλλά χρειάζεται κι’ αυτά να περιμένουν με τις ώρες, με γυναίκες να γεννάνε στα βενζινάδικα! Οι περισσότεροι αναγκάζονται να αγοράζουν βενζίνη στη μαύρη αγορά προς 2,5 δολάρια το λίτρο ή από μαυραγορίτες που τους πουλάνε μπιτόνια σε παράμερες γειτονιές και στην ύπαιθρο.

Τα αποτελέσματα είναι ολέθρια. Όλοι αποθηκεύουν τα μπιτόνια όπου μπορούν και συχνά ακούγονται εκρήξεις και ξεσπούν πυρκαγιές στις πολυκατοικίες.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais, πολλοί καταγγέλλουν πως ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσεις λίγη βενζίνη είναι να χρηματίσεις τον στρατιωτικό που έχει αναλάβει την «φύλαξη» του βενζινάδικου…

Μέσα σ’ αυτό το χάος, με τους ανθρώπους να λεηλατούν τα σουπερμάρκετ και να χάνουν τη ζωή τους ποδοπατημένοι, σίγουρα ο κορωνοϊός είναι το τελευταίο που τους απασχολεί. Για αποστάσεις ασφαλείας, ούτε λόγος και όλοι μπορούν να φανταστούν τι γίνεται στο νοσοκομεία…

Από την πλευρά του, ο Μαδούρο έκλεισε συμφωνία με το Ιράν και ήδη φθάνουν στη χώρα ειδικοί προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα διυλιστήρια, που έπεσαν θύματα της ανύπαρκτης συντήρησης, της κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς που κυριαρχούν την κρατική πετρελαϊκή εταιρία PDVSA. 

Εμπρός στον δρόμο του Μπολίβαρ!

Αυτά συμβαίνουν στη Βενεζουέλα, όπου ο Τσίπρας βρέθηκε στον Μάρτιο του 2013 για την κηδεία του Τσάβες και μας ενημέρωσε πως χάρη σ’ αυτόν η Βενεζουέλα έγινε «δημιουργικό εργαστήριο δημοκρατικής διακυβέρνησης και εθνικής ανεξαρτησίας»! Απειλώντας μας πως… είναι βέβαιος ότι «ο λαός του Μπολίβαρ θα συνεχίσει να πορεύεται τον δρόμο της απελευθέρωσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δρόμο που, αργά ή γρήγορα, θα πορευτούν και άλλοι λαοί, σε ολόκληρο τον κόσμο»!

Αυτά ονειρευόταν ο άνθρωπος και για μας, αλλά τώρα ούτε ένα μήνυμα συμπαράστασης στον «σύντροφο» Μαδούρο…

Καμιά καραντίνα, μόνο… μποξ!

Αλλά και τον «σύντροφο» Ορτέγκα μοιάζει να έχει ξεχάσει ο Τσίπρας τελευταία. Ο οποίος μέσα στην κρίση αποφάσισε να προσφέρει άρτον και θεάματα (για την ακρίβεια μόνο… θεάματα) στον λαό, επιτρέποντας το Σάββατο 25 Απριλίου να διεξαχθούν αγώνες μποξ, με την παρουσία κοινού, με απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση και με την συμμετοχή 16 μποξέρ, υπό την καθοδήγηση του Ροσέντο Αλβάρεζ, δύο φορές παγκόσμιου πρωταθλητή.

Αυτός, αφού διαβεβαίωσε πως είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας και οι μποξέρ είχαν θερμομετρηθεί, τοποθετήθηκε περίπου όπως ο Ορτέγκα: «Η Νικαράγουα είναι φτωχή χώρα και πρέπει και οι μποξέρ να φάνε»!

(Αλήθεια γιατί δεν έστειλε στον σύντροφο Ορτέγκα το «πρόγραμμά» του ο κ. Τσίπρας; Εκεί θα έβλεπε (ο Ορτέγκα) πως πρέπει να πληρώσει μισθούς σε όλους).

Αλλά και ο Ορτέγκα, όπως και ο Μαδούρο, ενδιαφέρεται περισσότερο για την μάχη κατά της αντιπολίτευσης, που εκφράζεται μέσω του πολιτικού σχηματισμού «Πολίτες για την Ελευθερία». Τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ η πανδημία είχε ήδη ξεσπάσει, ένοπλοι απήγαγαν και δολοφόνησαν ένα ηγετικό της στέλεχος.

Εδώ και έναν χρόνο, ακριβώς από τον Απρίλιο του 2019, η Νικαράγουα συγκλονίζεται από διαδηλώσεις, όταν ο παλιός αντάρτης της αριστεράς και τώρα πιστός φίλος του ΔΝΤ, ανακοίνωσε μείωση των κοινωνικών επιδομάτων.

Άγρια καταστολή με υπουργούς τα παιδιά τους

Μέσα σε έναν χρόνο η Νικαράγουα θρήνησε 300 νεκρούς, ενώ έχουν συλληφθεί και βρίσκονται στις φυλακές τουλάχιστον 600 άνθρωποι και 2.000 άτομα έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς και πάνω από 70.000 έχουν διαφύγει σε γειτονικές χώρες.

Η καταστολή που επιβάλλει το τυραννικό καθεστώς είναι άγρια: Εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, βασανιστήρια, σεξουαλική βία και βιασμοί με ντουφέκια, εικονικοί στραγγαλισμοί με πλαστικές σακούλες, ηλεκτροσόκ, κάψιμο με τσιγάρα, ρώσικη ρουλέτα, ξυλοδαρμοί ιερέων και καταλήψεις εκκλησιών, τρομοκρατικές παραστρατιωτικές ομάδες δρουν ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, φιλοκυβερνητικές συμμορίες με ρόπαλα και κράνη, παραστρατιωτικές ένοπλες ομάδες, εκπαιδευμένες από πρώην μέλη συμμοριών και απόστρατους στρατιωτικούς, εξοπλισμένες με όπλα μεγάλου διαμετρήματος όπως AK-47 και τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή Ντραγκούνοφ, προβαίνουν σε συλλήψεις σε όλη τη χώρα.

Ο 75χρονος Ορτέγκα βρέθηκε στην εξουσία από το 1979 ως το 1990 και επανήλθε το 2007, οπότε και διανύει πλέον την τέταρτη (παράνομη) θητεία του – αφού προηγουμένως, το 2014, άλλαξε το Σύνταγμα, όπως έχουν πράξει και ο Τσάβες και ο Μοράλες, επίσης ινδάλματα του Τσίπρα.

Τώρα, ο λαός της Νικαράγουας έχει ξεσηκωθεί κατά του «μακιαβελλικού», όπως οι ίδιοι οι πρώην σύντροφοί τους τούς αποκαλούν, ζεύγους που οχυρωμένο στο προεδρικό μέγαρο της Μανάγκουας, αυξάνει τις εξουσίες και την περιουσία του.

Σημειώστε ότι στη Νικαράγουα του «συντρόφου» Ορτέγκα, οι διαδηλώσεις απαγορεύονται και οι εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε χώρους διαμαρτυρίας και συχνά εισβάλλουν εκεί διάφοροι παρακρατικοί.

Όσο για τους ηγέτες των οργανώσεων της αντιπολίτευσης, καταδικάζονται ακόμη και σε… 220 χρόνια κάθειρξης (ως τρομοκράτες) και κρατούνται σε «μικρά κελιά, χωρίς φως, με ελλιπή εξαερισμό και γεμάτα έντομα».

Ειδικές αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν σε γραφεία εφημερίδων, ξυλοκοπούν δημοσιογράφους και προχωρούν σε κατασχέσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αν ρωτήσεις, βέβαια, τον κ. Τσίπρα, θα σου πει ότι ο Ορτέγκα είναι… δημοκρατικά εκλεγμένος. Μόνο που ο τύραννος της Νικαράγουας κέρδισε τις εκλογές του Νοεμβρίου 2016, αφού προηγουμένως απέκλεισε τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στην εκλογική διαδικασία!

Αμέσως μετά, διόρισε αντιπρόεδρο την γυναίκα του, την Ροσάριο Μουρίγιο (η οποία μέχρι τότε ήταν κυβερνητική εκπρόσωπος!). Και μετά διόρισε σε οικονομικά υπουργεία τους γιους του,ένας από τους οποίους κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και διαφθορά και υφίσταται διεθνείς κυρώσεις.

Άλλωστε, το ζεύγος έχει διορίσει υπουργούς και τα προερχόμενα από διαφορετικούς γάμους δέκα παιδιά τους!

Όσο για την Ροσάριο, μια 68χρονη εκκεντρική καλλιτέχνιδα και ποιήτρια, πρώην στέλεχος κι’ αυτή των Σαντινίστας, πάντα ντυμένη με πολύχρωμα ρούχα και φορτωμένη κοσμήματα, η «μάγισσα», όπως την αποκαλούν οι αντιφρονούντες, δηλώνει «μητέρα του έθνους» έχει υιοθετήσει πλήρως το δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Και για να μην ξεχνιόμαστε:

Όταν, τον Νοέμβριο του 2016, ο κ. Τσίπρας είχε επισκεφθεί την Κούβα για την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, είχε συναντήσει τον Ορτέγκα (όπως επίσης και τους άλλους «συντρόφους», τον Κορέα του Ισημερινού και τον Μοράλες της Βολιβίας).

Με τους Σαντινίστας στο Συνέδριο

Τότε, είχε υπάρξει και κυβερνητικό non paper, που μας ενημέρωνε ότι ο Τσίπρας «συνάντησε τον  ιστορικό ηγέτη των Σαντινίστας, και πρόεδρο της Νικαράγουα (επανεξελέγη θριαμβευτικά στις 7 Νοεμβρίου 2016 – τι σας έλεγα; «Θριαμβευτικά» άνευ αντιπάλου), Ντανιέλ Ορτέγκα. Ο Ορτέγκα, που γνωρίζει πολύ καλά τη χώρα μας, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1980 είχε στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, κάλεσε τον Τσίπρα να επισκεφθεί τη Νικαράγουα».

Και νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2016, τις εργασίες του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είχε παρακολουθήσει αντιπροσωπεία των Σαντινίστας – όπως επίσης και εκπρόσωποι των Podemos, του Κόμματος των Εργατών της Βραζιλίας, του Απελευθερωτικού Εθνικού Κινήματος Φαραμπούντο Μαρτί του Ελ Σαλβαδόρ, του Κινήματος Πολισάριο για την απελευθέρωση της Δυτικής Αφρικής, της Πρωτοβουλίας Πρασίνων της Καταλονίας και τα λοιπά και τα λοιπά.

Και τότε είχαμε ενημερωθεί πως όλοι αυτοί παρακολούθησαν με… μεγάλο ενδιαφέρον το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ!

Υ.Γ. Ας κάνουμε τον σταυρό μας γιατί γλιτώσαμε από του χάρου τα δόντια!



Σοφία Βούλτεψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ