Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Πώς ο κορωνοϊός έφερε αύξηση θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο

Επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα χάσει τη δουλειά του εξαιτίας του κορωνοϊού, έχει καταγραφεί ότι 3.283.000 άνθρωποι -καταγραφή ρεκόρ- έχουν καταθέσει δικαιολογητικά για επιδόματα ανεργίας αυτή την εβδομάδα.
Υπάρχουν αναφορές ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας θα συνεχιστούν, ειδικά σε τομείς που πλήττονται σοβαρά όπως ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα.

Σε μια προσπάθεια να προβλέψει τι θα συμβεί στη συνέχεια στην αγορά εργασίας, η Karin Kimbrough, επικεφαλής οικονομολόγος του LinkedIn, διεξήγαγε μελέτη τόσο στην Κίνα όσο και στην Ιταλία. Αυτές οι δύο χώρες σήκωσαν μεγαλύτερο βάρος του κορωνοϊού. Επιπλέον, η Kimbrough υποστήριξε ότι θα δώσει πληροφορίες για το πού κατευθύνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς στατιστικά είναι μέσα στη “μαύρη τριάδα” που έπληξε ο ιός Covid- 19.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις της, η Kimbrough κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ θα υποστούν δραματική μείωση στις προσλήψεις, όπως συνέβη στην Κίνα και στην Ιταλία. Στη συνέχεια, μόλις εξασθενήσει ο ιός, η εργατική απασχόληση των ΗΠΑ θα αυξηθεί, όπως συνέβη στις δύο άλλες χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Το LinkedIn έκανε επίσης μια βαθιά έρευνα σχετικά με τους τομείς που ζητάνε συνεχώς νέες προσλήψεις. Τα στοιχεία δείχνουν μια ισχυρή και ταχεία αυξανόμενη ζήτηση για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Ένας μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας είναι διαθέσιμος για τους  “επαγγελματίες της πρώτης γραμμής”, που βοηθούν στη θεραπεία των ασθενών κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας.

Σύμφωνα με το LinkedIn, η αύξηση των θέσεων εργασίας για τους επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ακολουθεί τον ρυθμό των ασθενών με θέματα υγείας, που σχετίζονται με το κορωνοϊό.

Μια αναζήτηση στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης στο Indeed.com, το μεγαλύτερο site εύρεσης εργασίας, δείχνει 96.366 διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Η αύξηση των θέσεων εργασίας στην υγειονομική περίθαλψη οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στον κορωνοϊό. Η έλλειψη εξειδικευμένου έμπειρου προσωπικού είναι τόσο μεγάλη που ο Andrew Coumo, κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, κάλεσε συνταξιούχους γιατρούς, νοσηλευτές κι άλλους επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να βοηθήσουν λόγω της συντριπτικής ανάγκης των υπηρεσιών τους. Κάτι παρόμοιο έγινε και στην Ελλάδα, από τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Υπάρχουν κι άλλοι “νικητές” όσον αφορά τις θέσεις εργασίας. Οι εταιρείες στο διαδίκτυο έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών τους με φυσικά καταστήματα. Η Amazon προσλαμβάνει 100.000 εργαζόμενους, κυρίως για την εκπλήρωση και την παράδοση προϊόντων, για να συμβαδίσει με την τεράστια ζήτηση, καθώς οι άνθρωποι είναι “κολλημένοι” στο σπίτι και δεν ψωνίζουν σε φυσικά καταστήματα.

Η Google, η Apple, η Microsoft, η Netflix κι άλλες τεχνολογικές εταιρείες συνεχίζουν να προσλαμβάνουν νέους εργαζομένους. Η εξέχουσα διαδικτυακή τους παρουσία και η μη εξάρτηση από φυσικές τοποθεσίες τούς επιτρέπει να παραμείνουν ανοιχτές, ενώ οι ανταγωνιστές τους είναι ουσιαστικά κλειστοί.

Επιπλέον, σταδιακή αύξηση θέσεων εργασίας υπάρχει στις αλυσίδες τροφίμων, φαρμακείων και delivery. Η Instacart, αμερικανική εταιρεία παράδοσης σούπερ μάρκετ κατ’ οίκων, σχεδιάζει να προσλάβει 300.000 πωλητές πλήρους απασχόλησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ