Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Συμβουλές προς γονείς που δουλεύουν από το σπίτι

Μεγαλύτερο του αναμενομένου διάστημα αναμένεται να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και μαζί αναγκάζονται να μένουν σπίτι και οι γονείς. Αρκετοί είναι αυτοί που πρέπει να εργάζονται από το σπίτι και σίγουρα το γεγονός ότι τα παιδιά τους έχουν τους γονείς τους κοντά τους δεν είναι κάποιο συνηθισμένο φαινόμενο.
Επιθυμώντας να περάσουν όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα μαζί τους διαταράσσουν το πρόγραμμα των γονιών που πιέζονται από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις καθώς εκείνοι είναι αναγκασμένοι να αντεπεξέρχονται στη δική τους καθημερινότητα έστω και από το σπίτι. Ειδικοί δίνουν τις συμβουλές τους στους γονείς πώς να διαχειριστούν την κατάσταση και να εξηγήσουν στα παιδιά τους ότι αν και βρίσκονται στο σπίτι πρέπει να εργαστούν αλλά και παράλληλα να έχουν και κάποιες οικογενειακές στιγμές. Από το να δημιουργήσουν μία "μην ενοχλείτε" ζώνη έως και τον οικογενειακό διαλογισμό, οι περισσότερες συμβουλές μπορεί να ακολουθούνται από έναν ή και από τους δύο γονείς που μένουν σπίτι.

Εξαντλήστε τα παιδιά το πρωί
Η Χάνα Μάρτιν, ιδρύτρια του Talented Ladies Club προτείνει στους γονείς να βρουν χρόνο το πρωί: "Αν είναι ασφαλές βγείτε έξω, σ' ενα πάρκο, στην εξοχή ή στον κήπο σας τόσο για άσκηση όσο και για καθαρό αέρα. Αν δεν γίνεται να βγείτε έξω, κάντε γυμναστική μέσα στο σπίτι. Μετά ανοίξτε την τηλεόραση και αφήστε τα εκεί για λίγο όσο εσείς ξεκλέβετε λίγο χρόνο για να κάνετε τη δουλειά σας" προτείνει η Μάρτιν.

"Σπάστε" τη μέρα σε δύο διαφορετικά μέρη
Η Κάρολαϊν Στρέιτσαν, ιδρύτρια ομάδας του Facebook, "Women at Work", είπε: "Δημιουργήστε ένα σχέδιο που χωρίζει τη μέρα ανάμεσα σε δύο γονείς. Ξεκινήστε νωρίς, από νωρίς το πρωί έως το μεσημβρινό γεύμα και μετά το γεύμα έως και το απόγευμα. Ο σύζυγός μου κι εγώ δουλεύουμε από τις 6 το πρωί έως το μεσημέρι και μπορεί να πάρει τη βάρδια 13.00-19.00. Αν αυτό δεν είναι δυνατό "σπάστε" τη μέρα σε δύο μέρη για να μπορέσετε να συκγεντρωθείτε".

Μην ξεκουράζεστε φορώντας πιτζάμες
Η προσωπική εκπαιδεύτρια και σύμβουλος γυμναστικής Μπαντρούμ Ισλάμ, η οποάι εργάζεται στο "Feel Good Contacts" ανέφερε: "Αρχικά είναι σημαντικό να συνεχίσετε την πρωινή σας ρουτίνα. Θα σηκωθείτε, θα κάνετε ντους και θα πάρετε το πρωινό με την οικογένεια τη συνηθισμένη ώρα.. Μην μπείτε στον πειρασμό να αρχίσετε να γυρίζετε στο σπίτι όλη μέρα με την πιτζάμα. Αφήστε το αυτό για το σαββατοκύριακο"

Ενημερώστε τα παιδιά για το τι θα πρέπει να περιμένουν
Η Κάρολαϊν σχολίασε: "Σχεδιάστε τη μέρα ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν τι θα πρέπει να περιμένουν. Τα παιδιά αντιδρούν καλά στη σχολική δομή, την οποία μπορείτε να αναπαραστήσετε στο σπίτι. Το σχολείο θα σας παρέχειε ένα χρονικό διάγραμμα, εργασίες που πρέπει να γίνουν. Φτιάξτε έναν πίνακα και αναρτήστε τον ώστε να βλέπουν τι πρέπει να γίνει. Επίσης, κρατήστε και χρόνο για παιχνίδι. Ιδανικά το πρωί και το απόγευμα είτε έξω, είτε την ώρα του γεύματος να οργανώσετε ένα εικονικό παιχνίδι με σχολικούς φίλους"

Δημιουργήστε ζώνη "μην ενοχλείτε"
"Δημιουργήστε έναν εργασιακό χώρο στο σπίτι και διασφαλείστε ότι το παιδί το αντιλαμβάνεται ότι αυτή είναι η προσωπική σας ζώνη που δεν πρέπει να ενοχλεί. Βάλτε μία πινακίδα "η μαμά δουλεύει" για παράδειγμα τη στιγμή που πρέπει να έχετε κάποια επαγγελματικά τηλεφωνήματα ώστε να ξέρουν ότι εκείνη η στιγμή δεν είναι ώρα να αναπαραστήσουν τη σχολική χορωδία. Αν δεν έχετε χώρο για εργασία στο σπίτι, δημιουργήστε ένα σημείο ακόμη και αν πρέπει να μεταφέρετε τραπεζάκι του κάμπινγκ στην κρεβατοκάμαρά σας. Δημιουργήστε έναν ανεξάρτητο χώρο" προτείνει ειδικός.

Μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση
Άλλος ειδικός σημειώνει: "Στη διάρκεια του μεγαλύτερου διαλείμματος για γεύμα , αποφύγετε να κάθεστε στον καναπέ και να βλέπετε τηλεόραση με τα παιδιά σας. Αντιθέτως, αναθέστε στα παιδιά εργασίες μέσα στο σπίτι ώστε να παραμένουν ενεργά. Η κάντε κάποιες γυμναστικές ασκήσεις μαζί χρησιμοποιώντας αντικείμενα του σπιτιού. Ας πούμε, μπορείτε να κάνετε βάρη με κονσέρβες από φασόλια. Για να αυξήσετε τον καρδιακό παλμό βάλτε τα παιδιά να τρέχουν πάνω κάτω στις σκάλες. Μην κρατάτε την ανάσα σας ενώ γυμνάζεστε και πίνετε νερό".

Επινοήστε διαγωνισμούς "ησυχίας"
Αν χρειάζεστε χρόνο με απόλυτη ησυχία ώστε να κάνετε τη δουλειά σας, κάντε διαγωνισμό στέλνοντας τα παιδιά στην κρεβατοκάμαρα. Μπορείτε να υποσχεθείτε ένα λαχταριστό επιδόρπιο σε όποιον επιστρέψει αφού έχει καθαρίσει το δωμάτιό του. Ή βάλτε τα να χτίσουν οχυρό ή να ζωγραφίσουν και ανταμείψτε τον κόπο τους, προτείνει άλλη ερευνήτρια.

Κάντε οικογενειακό διαλογισμό
Η Άντζελα Σπένσερ, συγγραφέας για την οικογενειακή συμβουλευτική τόνισε: "Είναι μια καλή ευκαιρία για όλη την οικογένεια να απολαύσει μαζί ένα διαλογισμό καθώς οι σχέσεις δοκιμάζονται και μπορείτε έτσι να παραμείνετε ήρεμοι.


Πηγή: Daily Mail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ