Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Αν πλένεις τα χέρια σου έτσι, τότε το κάνεις λάθος

Ο κορονοϊός έχει πλέον κι επίσημα κηρυχθεί σε πανδημία με τους ειδικούς να επισημαίνουν σε όλους τους τόνους πως η προσωπική υγιεινή είναι πολύ σημαντική για τον πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Και το πιο σημαντικό κομμάτι είναι το τακτικό, σωστό και καλό πλύσιμο των χεριών.
Ωστόσο, είναι πολλοί εκείνοι – που αν και φαίνεται απλή ως διαδικασία – οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν ή δεν πλένουν σωστά τα χέρια τους. Με αποτέλεσμα τα μικρόβια να παραμένουν σε αυτά και τον οργανισμό τους να είναι ακόμη εκτεθειμένος.

Αν, λοιπόν, πλένεις τα χέρια σου έτσι, τότε κι εσύ το κάνεις λάθος:

Πλένετε, σκουπίζετε, φεύγετε

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, το 95% των ανθρώπων δεν πλένει τα χέρια αρκετά ώστε να σκοτώσουν αποτελεσματικά τα μικρόβια. Όπως επισημαίνουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο απαραίτητος χρόνος πλυσίματος (σαπούνισμα και ξέβγαλμα) είναι περίπου 20 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, οι περισσότεροι τα πλένουν κατά μέσο όρο 6 με 7 δευτερόλεπτα.

Για να είστε σίγουροι (και να γίνει πιο διασκεδαστική η διαδικασία, ειδικά για τα παιδιά), μπορείτε να πείτε 2 φορές το «Happy birthday», αφού υπολογίζεται ότι τόσος είναι ο χρόνος που απαιτείται.
Πλένετε μόνο τις επιφάνειες της παλάμης

Οι ειδικοί το τονίζουν: σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Ακόμη ένα συχνό λάθος που κάνουν πολλοί, είναι να πλένουν μόνο τις επιφάνειες της παλάμης. Και όχι αυλακώσεις, ανάμεσα στα δάχτυλα και το σημείο κάτω από τα νύχια.



Δεν στεγνώνετε καλά τα χέρια

Αυτό και αν είναι ένα συχνό λάθος. Πλένετε τα χέρια, ίσα που τα σκουπίζετε με το χαρτί και φεύγετε. Άλλοι, δεν τα στεγνώνουν καν, επιλέγοντας να τινάξουν το νερό πάνω από τα χέρια. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε πως χωρίς καλό στέγνωμα των χεριών, είναι μάταιο το πλύσιμο, αφού τα μικρόβια όχι μόνο επιβιώνουν στην υγρασία, αλλά αναπαράγονται κιόλας. Που σημαίνει πως και στα χέρια σας θα παραμείνουν και θα απλωθούν στα σημεία του σώματός σας που θα αγγίξετε, αλλά και θα τα μεταφέρετε και σε άλλες επιφάνειες που θα ακουμπήσετε.
Δεν τα σαπουνίζετε

Υπάρχουν και αυτοί, οι οποίοι ακόμη και μετά τη χρήση της τουαλέτας, πλένουν τα χέρια μόνο με νερό. Και αυτό όχι μόνο είναι λάθος, αλλά στην πραγματικότητα αν δεν τα σαπουνίσετε, είναι σαν να μην τα πλύνατε ποτέ.


Προτιμάτε να τα στεγνώνετε με στεγνωτήρα χεριών

Οι περισσότεροι όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο που διαθέτει στεγνωτήρα χεριών, επιλέγουν αυτόν. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι προτιμότερο και ασφαλέστερο να σκουπίσετε τα χέρια με χαρτί. Αν δεν υπάρχει χαρτί, τότε βεβαιωθείτε πως τα χέρια σας έχουν στεγνώσει καλά.
Τα πλένετε με ζεστό νερό

Αρκετοί θεωρούν πως το ζεστό νερό είναι καλύτερο για να πλύνεις τα χέρια και πιο αποτελεσματικό, αλλά στην πραγματικότητα το κρύο νερό είναι προτιμότερο. Γι’ αυτό την επόμενη φορά, πλύνετε τα χέρια με άφθονο κρύο ή δροσερό νερό.
Πιάνετε άλλες επιφάνειες με γυμνά χέρια

Αυτό και αν είναι από τα πιο συχνά λάθη που κάνει πολύς κόσμος. Μετά το πλύσιμο, κλείνει τη βρύση με γυμνά χέρια και κατόπιν πιάνει το πόμολο της πόρτας. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως στη βρύση, λόγω της υγρασίας που υπάρχει σε αυτήν, συγκεντρώνονται πολλά μικρόβια, γι’ αυτό πάντα – ακόμη και αυτή του σπιτιού σας – θα πρέπει να την κλείνετε με ένα χαρτί το οποίο στη συνέχεια, θα το πετάξετε. Το ίδιο ισχύει και με το πόμολο της πόρτας, αφού και αυτό είναι ένα σημείο που συγκεντρώνει πολλά μικρόβια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ