Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Ασφαλιστικό: Πώς διαμορφώνονται οι συνολικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Τρεις κλίμακες ασφαλιστικών εισφορών για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για περίπου 220.000 επιστήμονες- γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους – και επαγγελματίες, όπως αρτοποιοί και πρατηριούχοι υγρών καυσίμων.

Για την επικουρική σύνταξη, οι εισφορές της πρώτης κλίμακας ανέρχονται σε 42 ευρώ, της δεύτερης σε 51 ευρώ και της τρίτης σε 61 ευρώ. Για το εφάπαξ, οι εισφορές κλιμακώνονται από 26 ευρώ στην πρώτη κλίμακα, στα 31 ευρώ στη δεύτερη και στα 37 ευρώ στην τρίτη κλίμακα.

Οι μη μισθωτοί θα μπορούν να επιλέξουν μία από τις τρεις αυτές κλίμακες, όπως θα μπορούν να επιλέγουν και μία από τις έξι κατηγορίες εισφορών για κύρια ασφάλιση και υγεία (και υπέρ ΟΑΕΔ), οι οποίες κλιμακώνονται από 220 ευρώ έως 576 ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά, οι συνολικές εισφορές για τους μη μισθωτούς, ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνουν, θα κυμαίνονται από 220 ευρώ, εφόσον δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής εισφορών για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ και θα φθάνει έως τα 674 ευρώ για όσους επιλέξουν την υψηλότερη κατηγορία για κύρια σύνταξη, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ. Η ελάχιστη εισφορά για μηχανικούς, εργολήπτες, δικηγόρους και συμβολαιογράφους φθάνει τα 288 ευρώ, καθώς στα 220 ευρώ της κύριας ασφάλισης θα πρέπει να προστεθούν τα 42 ευρώ για την ελάχιστη εισφορά επικούρησης και τα 26 ευρώ για την ελάχιστη εισφορά για εφάπαξ.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί έως το τέλος του Φεβρουαρίου και οι εισφορές Ιανουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 12 Μαρτίου.



Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ