Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Για ποιο λόγο οι χειρουργοί φοράνε πράσινες ή μπλε στολές

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι οι στολές των χειρουργών είναι μπλε ή έχουν ένα χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; αρχικά οι στολές των χειρουργών ήταν λευκές, είχαν δηλαδή το χρώμα της καθαριότητας.
Ωστόσο κάποια στιγμή αυτό άλλαξε όταν ένας γιατρός αποφάσισε ότι το πράσινο θα ήταν καλύτερο για τα μάτια του χειρουργού.

Μπορεί να μην είναι απλό το να απαντηθεί γιατί το πράσινο έγινε δημοφιλές στις στολές των χειρουργών αλλά σίγουρα βοηθά τους γιατρούς να βλέπουν καλύτερα στο χειρουργείο και να είναι πιο παρατηρητικοί διότι είναι το αντίθετο του κόκκινου στο φάσμα του ορατού φωτός.

Οι λόγοι είναι δύο: Αρχικά, κοιτάζοντας το μπλε ή το πράσινο ένας χειρουργός μπορεί να φρεσκάρει την όρασή του από το κόκκινο, συμπεριλαμβανομένων των σπλάχνων και του αίματος που βλέπει σε μια εγχείρηση.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το λευκό χρώμα μπορεί να «τυφλώσει» τους χειρουργούς αν στρέψουν το βλέμμα τους από το σκούρο χρώμα του αίματος στα λευκά ρούχα, όπως γίνεται όταν κάποιος κοιτάξει τις αντανακλάσεις του ήλιου στο σε μια λευκή επιφάνεια. Επιπλέον, όταν οι γιατροί εστιάζουν στο κόκκινο και ξαφνικά σηκώσουν το κεφάλι τους σε λευκό φόντο θα δουν εκεί πράσινες αντανακλάσεις. Αν όμως δει πράσινο ή μπλε φόντο τότε αυτές οι αντανακλάσεις μειώνονται και δεν αποσπάται η προσοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ