Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Το σκίτσο που προκάλεσε τον "πόλεμο" Χατζηνικολάου – Καθημερινής

Η διαμάχη που ξέσπασε αυτές τις μέρες μεταξύ του Νίκου Χατζηνικολάου και του Γιάννη Αλαφούζου δεν είναι η πρώτη σύγκρουση των δύο ανδρών. Έχει όμως πολύ σκληρούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς.
Ας μην αναφερθούμε στα πολύ παλιά. Άλλωστε τη δεκαετία του 1990 είχαν και επαγγελματική συνεργασία αφού ο δημοσιογράφος έκανε εκπομπή στον ραδιοφωνικό Σκαι.

Ας πάμε στα επεισόδια των τελευταίων μηνών.

Πώς ξεκίνησε η νέα κόντρα

Η κριτική για τον τρόπο που ο Χατζηνικολάου χειρίστηκε τη συνέντευξη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, άναψε φωτιές.

Αρκετοί θεώρησαν πως ήταν υπερβολικά ήπιος.

Το σκίτσο του Ηλία Μακρή αποτύπωσε με χαρακτηριστικό τρόπο, και με την ιδιαιτερότητα ενός σκιτσογράφου, αυτή την κριτική. Τον έδειχνε να «γλύφει» τον πρωθυπουργό.



Ο Νίκος Χατζηνικολάαου έγινε… μπαρούτι και πέρασε στην αντεπίθεση μέσω τουίτερ, μιλώντας για πρωινούς καφέδες σε πρεσβεία.



Οι σκιτσογράφοι της εφημερίδας Καθημερινή, Ηλίας Μακρής, Ανδρέας Πετρουλάκης και Δημήτρης Χαντζόπουλος, πήραν θέση για την αντιπαράθεση, θεωρώντας ότι ο δημοσιογράφους τους κατηγορεί για «σκίτσο κατά παραγγελία» και απάντησαν αναλυτικά : «Υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν ότι οι εφημερίδες είναι λόχοι. ΄Οτι πρόκειται για ανθρωπομάζες που χειραγωγούνται από μία διοίκηση για να εξυπηρετηθούν οι σκοποί της και φαντασιώνονται συνωμοσίες πίσω από κάθε δημοσιογραφικό κείμενο ή σκίτσο. Δεν γνωρίζουμε από ποιές προσωπικές παραστάσεις προέρχεται αυτή τους η αντίληψη αλλά ας ψάξουν αλλού να βρούνε δημοσιογραφικούς στρατούς».

Και συνέχιζαν: «Η Καθημερινή είναι ένα σύνολο ελεύθερων ανθρώπων, με ανεξαρτησία γνώμης και έκφρασης και οι μόνοι υπεύθυνοι για τα κείμενα και τα σκίτσα που δημοσιεύει είναι οι υπογράφοντες. Ειδικότερα οι τρείς γελοιογράφοι της Καθημερινής είμαστε όλοι πάνω από τριάντα χρόνια επαγγελματίες δημιουργοί και θεωρούμε αδιανόητο να υπάρχει οποιοσδήποτε που πιστεύει ότι θα ήταν ποτέ δυνατόν να υπακούμε σε εντολές ή κατευθύνσεις που μας δίνει η διεύθυνση της εφημερίδας. Νομίζουμε ότι η δουλειά μας αυτές τις δεκαετίες είναι απόδειξη της ανεξαρτησίας της γνώμης μας και της ελευθερίας που εχουμε μέσα στην εφημερίδα να εκφραζόμαστε, και θεωρούμε μεγάλη επαγγελματική προσβολή να μας θεωρεί κάποιος όργανα ή εντολοδόχους».

«Γνωρίζουμε ότι δεν αντέχουν όλοι τη σάτιρα. Έχουμε και κατά το παρελθόν δεχτεί επιθέσεις από ανθρώπους και κόμματα που ενοχλήθηκαν από σκίτσα μας, αλλά αυτό είναι συνθήκη της δουλειάς. Αυτό που συμβαίνει για πρώτη φορά και αποτελεί οδυνηρή έκπληξη, είναι να μην απευθύνονται σε μας ως αυτόνομες δημοσιογραφικές προσωπικότητες, αλλά στην διεύθυνση της εφημερίδας, ωσάν να ήμασταν εκτελεστικά της όργανα. Δεν είναι μόνο εκτός πραγματικότητας, είναι και εξοργιστικό», κατέληγαν.


Η Novartis

Συνέχεια έχει η άγρια κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον εκδότη και δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου και τον Γιάννη Αλαφούζο, για τις διαφημιστικές δαπάνες της Novartis. Η αρχή έγινε με την αποκάλυψη από τον ΣΚΑΙ οτι στο έγγραφο του FBI που παραδόθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο, υπάρχει αναφορά στον Νίκο Χατζηνικολάου, ότι έκλεινε ραντεβού για χάρη του ισχυρού άνδρα της εταιρείας, έναντι προνομιακής διαφημιστικής μεταχείρισης.

Η συνέχει δόθηκε μέσω των ερτζιανών, όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου κατηγόρησε τον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΙ Γιάννη Αλαφούζο οτι έπαιρνε μεγάλα πακέτα διαφημιστικά από την Novartis.


Η συνέχει δόθηκε μέσω του twitter με τον Νίκο Χατζηνικολάου να γράφει:

Θα ζητήσει η εισαγγελία από τη Novartis τις διαφημιστικές της δαπάνες επί Φρουζή ώστε να δημοσιευθούν για να δούμε ποιοί τα πήραν χοντρά και τώρα λασπώνουν όσους έλαβαν ψίχουλα ή και τίποτε; Τι λες Γιαννάκη; Συμφωνείς να δημοσιευθούν;

Γιαννάκη θα μας πεις πόση διαφήμιση πήρες από τη Novartis; Μήπως 10 φορές περισσότερη από ότι αυτοί που λασπώνεις; Ε... Γιαννάκη;
95 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
Γιαννάκη αύριο το πρωί να ξυπνήσεις για πρώτη φορά πριν από τις 11 και να με ακούσεις στο ραδιόφωνο! Η ξαναζεσταμένη λάσπη... σκάει στο πρόσωπο σου! Άλλωστε έχεις ήδη μια καταδίκη για τις αθλιότητες σε βάρος μου στο βιογραφικό σου... Τα καλύτερα έρχονται!
42 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

O ιδιοκτήτης του Σκαι ανταπάντησε, όχι στο ίδιο ύφος. Εξαπέλυσε όμως πυρά γράφοντας για εκβιασμούς, ζητιανιά, γλύψιμο και είπε πωα θα καταφύγει στη Δικαιοσύνη

Απάντηση στην ΥΣΤΕΡΙΑ
Έχω κάνει σωστά και λάθη. Όμως :
1. Δεν έχω εκβιάσει τραπεζίτες για να με υπερδανείσουν
2. Δεν έχω ζητιανέψει σε επιχειρηματίες για να ζω πολυτελώς
3. Δεν έχω γλύψει Κυβερνήσεις για να μου χαρίζουν τα χρέη μου προς Δημόσιο.
Τα υπόλοιπα στην Δικαιοσύνη.
239 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό


Η προιστορία της υπόθεσης Novartis

Υπενθυμίζεται οτι όλα ξεκίνησαν με την αποκάλυψη του εγγράφου του FBI που αναφέρει σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ:

Στο έγγραφο του FBI με ημερομηνία 1η Αυγούστου του 2017 (στο οποίο δεν γίνεται αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα) κατονομάζονται οι εκδότες Νίκος Χατζηνικολάου και Μανώλης Βουλκίδης ως δύο πρόσωπα που διευκόλυναν τα ραντεβού και τις επαφές που είχε ο Κωνσταντίνος Φρουζής με την τότε κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσουν προνομιακή μεταχείριση από την Novartis στις διαφημιστικές δαπάνες.

Στο έγγραφο, όπως σημείωνε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, κατονομάζονται οι εκδοτες Νίκος Χατζηνικολάου και Μανώλης Βουλκίδης ως δύο πρόσωπα που διευκόλυναν τα ραντεβού και τις επαφές που είχε ο Κωνσταντίνος Φρουζής με την τότε κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσουν προνομιακή μεταχείριση από την Novartis στις διαφημιστικές δαπάνες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο: «Νίκος Χατζηνικολαού: «είχε εύκολη πρόσβαση στο Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Άμυνας,Υπουργείο Παιδείας, Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Ανάπτυξης. Ο Χατζηνικολάου κανόνιζε συναντήσεις μεταξύ αυτών των Υπουργείων και του Φρουζή. Για παράδειγμα η Novartis αύξησε τα τιμολόγια με την REAL MEDIA (που ανήκει στον Χατζηνικολάου). Συνήθως οι διαφημίσεις κόστιζαν γύρω στα 2.000 Ευρώ. H Novartis, πλήρωνε 3.000 ευρώ. Η διαφήμιση θα ήταν νόμιμη αλλά το τιμολόγιο θα ήταν αυξημένο. Η Novartis εξέδιδε τιμολόγια για την Real Media άμεσα ούτως ώστε η Real Media να πληρώνεται σε χρονικό διάστημα 4 μηνών αντί 9 μηνών. Επιπλέον η Real Media δεν θα είχε πληρώσει την έκπτωση 20% στον Zenith.»

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά και στην διαφημιστική εταιρία PUBLICIS HELLAS με την εξής διατύπωση: «Ο Φρουζής απέδειξε τις δικαιολογίες (αιτιάσεις) για δωροδοκίες που πληρώνοντας από μικρότερες εταιρίες ΜΜΕ και την PUBLICIS HELLAS»

Για τον Βουλκίδη το έγγραφο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο Βουλκίδης, είχε μια μικρή εταιρία και παρέιχε απατηλές υπηρεσίες ή εξέδιδε αυξημένα τιμολόγια για τη Novartis.Το 90% των τιμολογίων προερχόταν από την πρόσβαση στην αγορά. Μεταξύ των ετών 2009-2014 η εταιρία του Βουλκίδη ήταν η βασική εταιρία δια της οποία ξεπλενόταν χρήμα για το τμήμα πρόσβασης στην αγορά της Novartis. Σε μια περίπτωση η εν λόγω εταιρία έκανε μια ποδοσφαιρική διαφήμιση για τη Νovartis. Από το βιβλίο πληρωμών προέκυψαν οι ακριβείς ημερομηνίες και τα ποσά που είχαν δοθεί στον Φρουζή, συνολικά 500,000 Ευρώ.»


Η απάντηση του Νίκου Χατζηνικολάου

Ο Νίκος Χατζηνικολάου μιλώντας στην εκπομπή του στο ραδιόφωνο, αναφέρθηκε υποτιμητικά στον ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ μιλώντας για τον «Γιαννάκη από το Νέο Φάληρο» που «κάνει μπάνιο στα λαθραία στο Ασπρονήσι».

Ο κ. Χατζηνικολάου υπενθύμισε την εκστρατεία του ΣΚΑΪ για να πέσει η κυβέρνηση του Κωνστνατίνου Μητσοτάκη (σ.σ. 1990-1993) και με αφορμή την αναφορά του ονόματός του από το δελτίο του ΣΚΑΪ ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Νόμισε ότι βρήκε ευκαιρία να λασπώσει εμένα και τον Real FM»

Σημείωσε μάλιστα πως η αναφορά του ονόματός του σε έγγραφο του FBI για την Novartis έχει ήδη απαντηθεί και «κανείς άλλος πέραν του του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής δεν ασχολήθηκε με αυτά».

Υπενθύμισε επίσης πως:

Ο ίδιος ο Κωσταντίνος Φρουζής παραδέχθηκε πως με έχει δει μια φορά στη ζωή του μαζί με άλλους δέκα.

Σημείωσε πως και ο πλέον ηλίθιος καταλαβαίνει πως δεν μπορεί να είσαι με τον Φρουζή και να βάζεις πρωτοσέλιδα για τη Novartis την ίδια περίοδο

Και πως το «συγκεκριμένο κωλόχαρτο (σ.σ. του FBI) το αναδείκνυε η Real με πρωτοσέλιδα to 2017 όπως και τις μίζες της Novartis.

Προέτρεψε μάλιστα όποιος θέλει να μπει στο Twiiter να τα δει

Έξαλλος ο Νίκος Χατζηνικολάου προέτρεψε μάλιστα τον «Γιαννάκη» να βγάλει τον σκασμό.

Υπενθύμισε μάλιστα, λίγο αργότερα, πως ο Όμιλος Αλαφούζου έχει καταδικαστεί μία φορά στο παρελθόν επειδή τον συκοφάντησε πληρώνοντας 15 χιλιάδες ευρώ. «Ηταν οι πιο γλυκές διακοπές που έκανα ποτέ», συμπλήρωσε.


Επίθεση και για την διαφημιστική δαπάνη

Η επίθεση συνεχίστηκε όσον αφορά τη διαφημιστική δαπάνη της Novartis με τον Νίκο Χατζηνικολάου να υπαινίσσεται μεγάλα έσοδα του ΣΚΑΪ από τη Novartis

«Πες μας πόση διαφήμιση πήρε ο όμιλός σου από τη Novartis τα χρόνια εκείνα;», ανέφερε προσθέτοντας πως ο όμιλος της Real πήρε ψίχουλα.

«Σε τζίρο 35 εκατ. που έκανε το Real Group πήραμε ετήσια λιγότερα από τριάντα χιλιάδες.

Μήπως τα έπαιρνες σε ένα μήνα αυτά;» πρόσθεσε για να συμπληρώσει πως θυμάται ότι στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε «τα σποτάκια της Novartis έπαιζαν κατά ριπάς».

«Όταν ανακοινώσεις πόσα χρήματα έχεις πάρει από τη Novartis τότε θα ξανασυζητήσω. Μέχρι τότε τον σκασμό και μπάνιο στο Ασπρονήσι» συμπλήρωσε.


«Είναι πολύ χαμηλό το Ανάστημά σου»

«Είναι πολύ χαμηλό το ηθικό σου ανάστημα για να με πιάνεις στο στόμα σου» πρόσθεσε ο Νίκος Χατζηνικολάου και τον προέτρεψε να ασχοληθεί με τον Παναθηναϊκό «που τον έχει χαμηλώσει στο ύψος του».

«Ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθω, αν χρειαστεί θα το κάνω και με πολύ πιο ενδιαφέροντα σχόλια» έκλεισε το σχόλιο ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Κι όπως φαίνεται εκτός από τη δικαστική πτυχή που θα υπάρξει, είναι δύσκολο να μην έχουμε πυρά από ανθρώπους που έχουν ΜΜΕ στη διάθεσή τους. Άρα, πάμε για σήριαλ...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ME ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΛΕΓΧΟΥ